Hlavní obsah

10 vychytávek pro pohodu na chatě. Letos si konečně odpočinete!

Foto: THINKSTOCK

Budete trávit dovolenou na chatě nebo chalupě? Zapomeňte na práci a odpočívejteFoto: THINKSTOCK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budete letos trávit dovolenou na chatě nebo na chalupě? Zkuste si ji letos konečně užít a nic nedělat, jen relaxovat jako profesionální požitkáři. Máme totiž pro vás 10 vychytávek, které vám to dopřejí!

Článek

Tradiční chatař nebo chalupář se právě drží na hlavu, když se mu vybaví, co všechno „musí“ kolem domu udělat. Nebo si bere dovolenou právě na to, aby svou nemovitost zvelebil. Dovolená je zapotřebí, tak si ji užijte. Pořiďte si pár vychytávek, které vám práci usnadní a pobyt zpříjemní.

1. Robot pro zahradu jako ze žurnálu

Máte kolem chalupy krásný trávník? Pořiďte si robotickou sekačku, i když jejich použití je omezováno sklonem trávníku. Obvykle jsou určeny pro sklon 25 až 35 procent. Některé modely ale zvládnou i sklon 45 procent.

Moderní robotické stroje mohou pracovat i v dešti. „Investujte tolik, abyste koupili dostatečně kvalitní sekačku, která bude odpovídat vašim potřebám,“ doporučuje Radovan Bureš ze společnosti Briggs and Stratton. „Nešetřete ale za každou cenu,“ dodává odborník.

Foto: husquarna

Na trhu najdete desítky modelů v cenách od 15 do 80 a více tisíc korun. Některé mají také dálkové ovládání a dají se kontrolovat pomocí chytrého mobiluFoto: husquarna

2. Spočiňte ve stínu plachty

Nemáte zastřešenou pergolu nebo altán? Zajímavou možností je stínicí plachta. Plachtu Pistoia o rozměru 360 x 360 x 360 cm pořídíte již za cenu 349 korun. Značkové bezešvé modely (například Umbrosa) ale stojí již okolo 9000 korun.

Foto: Umbrosa

Stínicí plachta Ingenua, trojúhelník 4 x 4 x 4 m. Cena 9608 KčFoto: Umbrosa

3. Zahradní krb

Dnes jsou trendy zahradní krby. Stavebnice koupíte za pár tisíc v zahradních centrech. Ale můžete si jej nechat vyrobit na zakázku přesně podle stylu domku nebo zahrady. Jak si snadno a rychle vytvořit zahradní kuchyň? Čtěte zde.

Foto: Hrdina, Zahradní krby

Součástí tohoto kamenného celku je vedle krbu, udírny a kamenného sezení také vodopádFoto: Hrdina, Zahradní krby

4. V klidu i při výpadku proudu

Máte chatu v místě častých výpadků elektřiny? Pořiďte si elektrocentrálu. Spalovací motor bude záložním zdrojem pro chladničku, televizi, počítač (na žehličku zapomeňte, chcete přece odpočívat).

Přístroje pro domácí použití mají obvykle výkon od 0,6 kVA do 10–12 kVA, takže hravě zvládnou zálohovat spotřebu chaty nebo chalupy. Ty s nejnižším výkonem stojí kolem 2000 korun.

Foto: asist

Benzinová elektrocentrála s maximálním výkonem 2400 W. Výstupní napětí 230 V. Cena 5784 KčFoto: asist

5. Zapomeňte na kadibudku

Suché WC nebo septik se již pár let nesmějí používat a vy stále ještě nejste na chalupě připojeni na kanalizaci? Použijte ekologickou separační nebo kompostovací toaletu. K provozu nepotřebuje přípojku vody ani chemii. Exteriérový model může mít vlastní kabinku, interiérový typ je vybavený odtahovým ventilátorem, tak pro něj najděte vhodnou komůrku. Cena začíná okolo 5500 korun a končí u 89 tisíc za spalovací toaletu.

Foto: Elia

Kompostovací toalety mají uvnitř umístěný zásobník, ve kterém probíhá kompostovací proces. Od běžných typů se odlišují tím, že z toalety vynášíte kompostFoto: Elia

6. Zhoupněte se do pohody

Odpočívejte vleže. Pořiďte si třeba zahradní lehátko, postel nebo ještě lépe houpací síť. Na trhu jsou zastoupeny značkové modely, za které zaplatíte několik tisíc korun, nebo sítě, které stojí méně než tisíc korun.

Foto: Kohout centrum

Houpací síť Jamaika Orange Amazonas, pro jednu osobu, v provedení s tyčemi v terakota barvách a zvětšenou lehací plochou 200 x 120 cm, celková délka 310 cm, nosnost 150 kg. Cena 870 KčFoto: Kohout centrum

7. Odjíždějte a vracejte se beze strachu

Podle údajů společnosti Maco, výrobce bezpečnostních kování, se v takřka 70 % případů lupiči dostanou do vašeho bytu nebo chalupy přes vypáčené okno šroubovákem o šířce 6 až 12 milimetrů. „K pocitu jistoty stačí málo – pořídit si okna s kvalitním zabezpečením nebo dozabezpečit ta stávající,“ říká František Ivaška ze společnosti Slovaktual.

Foto: Maco

Bezpečnostní kování doplňte kličkou s blokovacím tlačítkem nebo se zamykáním na klíček. Zvýšíte tak bezpečnost, ale klička se zámkem funguje i jako dětská pojistka proti nežádoucímu otevření oknaFoto: Maco

8. Plameny mohou být i lihové

Nemáte na chatě krb ani krásná kachlová kamna a chcete si užívat romantiku u plamenů? Pomůže přenosný krb na biolíh. Nebudete muset štípat a shánět dřevo. Jen nalijete líh do hořáku a škrtnete. Nejlevnější jsme našli za 750 korun.

Foto: Dánské krby

Bio krb od RubyFires Lasize připomíná krb na dřevo. Výška rámu včetně podstavce je 136 cm. Součástí je hořák, krytý dvěma odolnými skly a s objemem 1 l a dobou hoření asi 3 hodiny. Cena 30 795 KčFoto: Dánské krby

9. Moka kávovary

Jste milovníci kávy a nemáte na chatě kávovar, nebo vám tu často vypadává elektřina? S moka kávovarem si italskou kávu připravíte na jakémkoli sporáku.

„Víte, že ikonou všech podobných výrobků je Mocca press 9090 Richarda Sappera pro Alessi? O jeho jedinečnosti svědčí i to, že je stálým exponátem Muzea moderního umění v New Yorku," uvádí zajímavost Martin Gora ze společnosti Potten & Pannen Staněk. Nejlevnější mocca press se nám podařilo najít za necelé tři stovky.

Foto: Bialetti

Moka Express je největší klasika mezi mocca kávovary. Při nákupu berte v potaz velikost kávovaru. Řiďte se objemem, nikoli počtem šálků (1 porce je jen 4 cl). Za objem 200 ml zaplatíte okolo 659 KčFoto: Bialetti

10. Whirlpool do zahrady

Požitek z masážní koupele v teplé vodě na zahradě již nevyžaduje vysokou investici. Mobilní nafukovací vířivky pořídíte již v ceně okolo 12 000 korun. A můžete si dovolit relaxovat v teplé vodě po celý rok.

Foto: Virivky- SPA

Tuto nafukovací mobilní vířivku SPA pořídíte za 20 990 KčFoto: Virivky- SPA

Co přináší pohodu na chatu vám?

Načítám