Hlavní obsah

Nejezdíte na chatu? Nechte ji vydělávat!

Foto: Immo Ostalb

Chata či chalupa vám mohou vydělat až deset tisíc týdněFoto: Immo Ostalb

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Uvažujete o tom, že svou chatu či chalupu prodáte, protože na ní trávíte dva týdny v létě a pár víkendů, a jinak zůstává prázdná? Máme pro vás lepší tip: pronajměte ji, a bude vám vydělávat. Víme, jak na to!

Článek

Možná jste ve stejné situaci. Kateřina zdědila po prarodičích chalupu v Krkonoších. Nyní řeší, co s ní. Rozhodně není ten typ, který by zde trávil každý víkend a celou letní dovolenou a nemovitost opravoval, zdokonaloval a vlastními silami udržoval. Na druhé straně nemovitost nedaleko sjezdovky a místního koupaliště nabízí čas od času příjemné místo, kde se dá aktivně strávit víkend. K možnostem prodat, či ponechat si, se tak nabízí třetí varianta: pronajímat. Ale opravdu se to vyplatí?

Lokalita je správná, ale…

Vzhledem k umístění chalupy má Kateřina šanci si přivydělat. Pokud má někdo zájem trávit dovolenou nikoli za hranicemi, ale doma, volí hory, blízkost, jezer, přehrad či řek. Právě zde je o nemovitosti největší zájem. Majiteli pak mohou přinést do rodinného rozpočtu i několikatisícové přilepšení. „Cena samozřejmě záleží na velikosti, standardu vybavení a lokalitě. Obecně se rekreační nemovitosti pronajímají za pět až deset tisíc korun týdně, jsou samozřejmě i takové, jejichž cena je výrazně vyšší,“ říká Jan Zachystal, realitní expert kanceláře REMAX Alfa. Ale připravte se na spoustu starostí a zařizování.

Pokud máte štěstí a podaří se „udat“ někomu nemovitost na celé prázdniny či léto, dostanete pět až deset tisíc za měsíc. Ovšem za mnohem méně práce. Bývá však těžší někoho na ně sehnat. „Senioři v České republice obecně nepatří mezi skupiny, které by si mohli z důchodu něco podobného dovolit. Je mnohem pravděpodobnější chatu pronajímat krátkodoběji – na týden či třeba víkendy,“ dodává.

Foto: euro-home

Hory a přehrady – to jsou místa, o něž je nyní největší zájemFoto: euro-home

Zdá se vám to stejně jako hodně peněz za nic a uvažujete, že byste si nějaké stavení pořídili jen kvůli zisku, zvlášť když existuje možnost mít Dům postavený za týden? Možná byste byli zklamaní. Jen tak nějaká chatka na pronájem nestačí, stejně tak už jen málokdo vyhledává o dovolené romantiku, při níž by si nosil vodu z nedaleké studánky, vařil na plynovém vařiči a koupal se v jezeře. „Pronajímaná nemovitost by měla mít několik ložnic a jednu centrální místnost, například kuchyň, ideálně dohromady s obývacím pokojem,“ popisuje Jan Zachystal. Kuchyň by měla být vybavená minimálně jako doma, tedy se základními spotřebiči včetně myčky. Nezapomeňte na posezení venku, a tedy zahradní nábytek (zde je nej zahardní nábytek na rok 2011). Ovšem u peněz všechny starostis pronájmem končit nebudou.

Jak na to?

Máte vlastně tři možnosti, jak chatu či chalupu pronajímat. První je oslovení svých známých a přátel a jejich známých a přátel. Na první pohled ideální řešení, kdy předáte klíče bez jakékoli smlouvy a peníze dostanete na ruku. Ale jak už si mnozí ověřili, obchody s rodinou jsou ty z nejhorších. Dovedete si představit, jak svému kamarádovi vynadáte, že vám propálil pohovku cigaretou a budete ji po něm chtít zaplatit?

Proto je lepší raději obětovat nějaké peníze a zvolit pronájem přes realitní kancelář nebo cestovní agenturu. V prvním případě vám dá makléř nemovitost na různé servery a do inzerce. Pokud vám sežene klienta, platíte mu za to předem stanovenou fixní částku, která se pohybuje ve sto- a tisícikorunách podle výše pronájmu. Zkusit to můžete i u cestovních agentur specializujících se na tuzemskou dovolenou. Za zkoušku – v mnoha případech – nic nedáte. „Například v našem katalogu mojeubytovani.cz je registrace bezplatná, vlastník objektu pouze platí cestovní kanceláři provizi kolem patnácti procent z každého nájemného v případě, že si jeho objekt nějaký klient pronajme," říká Michal Tůma ze společnosti Invia.cz. Jestliže chcete s pronájem začít, máte šanci stihnout ještě polovinu letošní turistické sezony. „V tuto chvíli je možné zvládnout zařazení do katalogu zhruba během čtrnácti dnů," dodává Michal Tůma.

Vyškolte se na domovníka

Pokud se těšíte na přivýdělek do rodinného rozpočtu, připravte se zároveň na to, že se musíte stát tak trochu domovníkem ve vlastní nemovitosti. „Je potřeba si uvědomit, že je s tím spojená i nemalástarost. Nejenže si budete muset nájemce sehnat, vyřídit s ním veškeré náležitosti, ale také zajistit úklid a opravy,“ varuje realitní makléř. Pokud tedy nejste jako Kateřina zrovna víkendoví kutilové, znamená to obstarat si někoho v sousedství, kdo vám tyto práce – samozřejmě za peníze – udělá. Zisk se tak snižuje. Přičemž platí, že krátkodobé pronájmy jsou obecně výnosnější a také pracnější než dlouhodobé.

Na závěr přidává Jan Zachystal dvě rady, na co si dát pozor: „Určitě by měl člověk myslet na to, že se při jakémkoli pronájmu nemovitost rychle opotřebovává, a potřebuje tak více péče za více peněz . A rozhodně doporučujeme mít chatu pojištěnou!“

Ve výsledku pak zjistíte, že vám do života místo peněz přibyly spíš nemalé starosti. Není lepší nechat chalupu zahálet a trávit tam krásné víkendy a léto? Ty vám přeje

Reklama

Načítám