Hlavní obsah

12 tipů, jak využít colu při úklidu. Vyčistí pánve, záchod i koupelnu!

Foto: Profimedia

Klasickou colu je snad škoda všechnu jen vypít, když má tak skvělé výsledky i při úkliduFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sklenku klasické coly můžete využít nejen k pití, ale překvapivě i při velkém úklidu v domácnosti. Nachystali jsme pro vás hned dvanáct tipů, kde se skvěle uplatní.

Článek

Jak je možné, že je Coca-cola tak skvělým čisticím prostředkem? Obsahuje totiž kyselinu fosforečnou a i obsažené "bublinky", tedy oxid uhličitý je ku prospěchu, stejně jako kyselina citronová.

Právě kvůli kyselině fosforečné, a pak taky vysokému obsahu cukru, je trnem v oku výživových poradců – varují před její vyšší konzumací, protože pak zmíněná kyselina vyplavuje z těla vápník, což může podporovat vznik osteoporózy. Co je při konzumaci minusem, je však při úklidu výhodou.

Cola při úklidu

S colou se pracuje dobře, na rozdíl od čisticích prostředků voní, nanáší se snadno. A tady jsou možnosti jejího využití v domácnosti, dílně, garáži i na zahradě:

1. Nevíte, jak z pánve dostat silnou připáleninu? Nalejte do ní Coca-Colu a nechejte působit třeba přes noc. Pak vylejte a opláchněte vodou. Připálenina bude pryč.

2. Potřebujete z varné konvice dostat vodní kámen, ale nemáte po ruce ocet? Nevadí, nalejte do ní tento nápoj a dejte mu čas znovu přes noc. Vodní kámen bude pryč.

3. Potřebujete dostat rez z kovu?Namočte předmět do coly, nebo hadřík navlhčený tímto nápojem omotejte kolem předmětu. Při ponoření stačí nechat odmočit asi den, hadřík měňte a nechejte působit, dokud je to zapotřebí. Skvrny rzi na kovu lze také jednoduše odstranit houbičkou namočenou do coly. Výsledkem bude zářivý lesk a rez bude pryč.

Cola má schopnost dostat rez i z oblečení – stačí nalít na skvrnu, nechat působit, a pak běžně vyprat. Stejně funguje i na odstranění mastných skvrn z textilu.

V této souvislosti je potřeba připomenout i její schopnost uvolnit zarezlé šrouby, nebo odstranit zoxidování kontaktů autobaterie. V obou případech stačí na inkriminovaná místa dát namočený hadřík a nechat působit, pak lehce otřít. V USA s ní prý majitelé nákladních vozů myjí i zamaštěné motory.

Foto: Profimedia

Mastnotu, rez i začernání spár dlaždiček zvládne odstranit colaFoto: Profimedia

4. Máte ve vaně, v bazénu nebo umyvadle skvrny od rzi? Cola je opět tím, co je spolehlivě odstraní – stačí ji nalít a nechat působit, nebo otírat místa navlhčenou houbičkou.

5. Připadá vám, že nic nemůže vrátit dokonalý lesk chromovým povrchům?Omyl! Právě cola to dokáže. Stačí, když poskládáte alobal do tvaru houbičky na nádobí, na chrom nalejete trochu coly a složeným alobalem chromový povrch přejíždíte. Výsledný lesk vás ohromí.

6. Došel vám čistič na toalety? Použijte colu.Nalejte ji klasicky kolem mísy zevnitř, chvíli počkejte a spláchněte. Rychlé a efektivní!

7. Cola dokáže z povrchů a textilu odstranit stopy krve.Pak stačí onen povrch omýt colou a následně čistou vodou. Textil namočte, nechte působit a následně vyperte.

Foto: Profimedia

Nebojte se dát cole i těžší úkoly než uhasit žízeňFoto: Profimedia

8. Colu budete milovat i za to, že zvládne odstranit i přilepenou žvýkačku z vlasů. Stačí pramen namočit do nápoje a nechat působit. Takže žádné nůžky, žádné páchnoucí metody.

9. Trápí vás nevzhledná skvrna na koberci?Vyzkoušejte na ni colu. Vlhkým hadříkem ji naneste na skvrnu, nechte působit. Pak vyčistěte a vydrhněte houbičkou s mýdlovou vodou, pořádně vysušte a nechte uschnout.

10. Máte v koupelně začernalé spáry v dlažbě?Polejte je opatrně colou, nechte působit a pak důkladně vytřete.

11. Cola dokáže odstranit i skvrny z porcelánu, ze skla brýlí– stačí namočeným hadříkem přetřít a pak opláchnout čistou vodou a vyleštit.

12. Uplatnění najde i na zahradě.Je skvělou zálivkou pro rostliny, které vyžadují kyselou půdu – tedy například azalky. Množství cukru v ní je požehnáním pro půdní mikroorganismy, které se množí a tím zkvalitňují zeminu. Proto se nebojte ji nalít i do kompostu.

Vyzkoušeli jste někdy Coca-Colu i při úklidu? Napište nám!

Reklama

Načítám