Hlavní obsah

14 tisíc dnů do smrti: Jak se naučit být šťastná

Foto: Jakub Jurdič

Někdo toho ke štěstí nepotřebuje mnoho. Ty drobnosti ale stojí za to!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Nemusíte jezdit do Ášramu a meditovat nebo seknout s prací a začít podnikat uprostřed luhů a hájů, šťastní můžete být totiž doma s obyčejným životem. Musíte se ale naučit štěstí vidět.

Článek

Štěstí je docela malinké, skryté v běžných každodenních záležitostech. Pokud čekáte, že se jednoho dne stane zázrak, zachvěje se pod vámi zem, nad hlavou vám bude zářit ohňostroj a zaplaví vás nesmírná vlna štěstí, které vám vydrží do konce života, tak to se načekáte.

Štěstí totiž není žádná obrovská věc. Jsou to jenom maličkosti a okamžiky, které se snaží den rozzářit. A proto je na čase začít si jich všímat.

Co dělá šťastnou mě a třeba by mohlo dělat i vás:

Úsměv. Nejvíc ten dětský, když syn něco provede a pak se na mě bezelstně usměje s ďolíčkem ve tváři. Nebo když se na mě někdo usměje jen tak. Třeba na ulici. Pokud je to pohledný muž, tak hodnota úsměvu o něco stoupá. (Ten dětský je ale pořád nejvíc).

Ranní káva. Prostě ji miluju. A už večer se těším, jak si ji vychutnám.

Hrát si.Mít děti je úžasná věc, protože začnete zase pozorovat svět dětskýma očima. A jejich svět je víceméně šťastný.

Pohádky.Dívat se na pohádky, zastavit se v tom neustálém běhu a věřit na víly a zázraky.

Písnička.Když v rádiu hrajou písničku, kterou mám ráda, anebo nějakou, co mi připomíná moje dětství a první lásky. Například Tarzan boys.

Ztracená věc.Pořád něco hledám a věčně štrachám v kabelce. Často mě to dovádí k nepříčetnosti. Když ale pak najdu ztracenou věc, jsem opravdu šťastná.

Lichotka.Když mi někdo řekne, že mi to sluší, a vím, že to myslel vážně. A taky když mi někdo řekne, že jsem zhubla, a já vím, že to není pravda.

Nové oblečení.Pokud se mi podaří vlítnout rychle do obchodu, koupit parádní kousek, aniž bych si ho zkoušela, nestojí majlant a celý proces mi trvá jenom pár minut.

Sluníčko.Spolehlivě mi rozzáří celý den.

Odškrtaný seznam.Když ve svém diáři mám všechny seznamy povinností odškrtané a nemusím dělat vůbec nic.

Spánek. Když se mi podaří spát osm hodin v kuse.

Jóga. Její kouzlo jsem objevila teprve nedávno. Ovšem pokaždé, když z ní odcházím, tak se cítím jako znovuzrozená.

Obyčejné zážitky,které stihnu ještě po práci. Projet se na kole nebo si zaplavat v době, kdy jsem spíš zralá na postel, jsou bonusy dne.

Nové zážitky.Dávají do života špetku dobrodružství. Třeba na takový let ve skydivearéně nebo na jízdu psím spřežením vzpomínám pěkně dlouho.

Uklizený byt.Když to udělá někdo za mě.

Jak šťastní rozhodně nebudete:

S mrmláním a nadáváním, že vám chybí peníze, čas, dobrá práce, manžel. A vlastně nemáte důvody ke štěstí. To si ale jenom myslíte. Ve skutečnosti je ke štěstí důvodů plno. Jen je chtít vidět.

Jaké jsou vaše seznamy štěstí?

Reklama

Načítám