Hlavní obsah

20 otázek o kojení

Foto: Thinkstock

Mateřské mléko je pro dítě nenahraditelnéFoto: Thinkstock

Reklama

Kojit své miminko, to si přeje snad každá novopečená maminka. Ale co když to nejde tak, jak jste se dočetla v příručkách? Nebojte se, s námi to zvládnete! Oslovili jsme zkušené laktační poradkyně, které nám odpověděly na 20 nejčastějších dotazů. Najděte si ten svůj...

Článek

Také jste si myslela, že prostě přiložíte miminko po porodu k prsu a ono bude sát? Možná se budete divit, ale často to tak není. „Většinou mi volají maminky prvorodičky, které jsou překvapené, že kojení není samozřejmost. Předporodní příprava se jim zdála zbytečná, ne všechno se v nemocnici o kojení mohly dozvědět, a po návratu domů jsou bezradné. Volají ale i maminky již vícenásobné, které své první dítě nebo děti nekojily a chtěly by to teď novému miminku vynahradit,“ říká laktační poradkyně Jana Kučvová z Prahy.

A právě pro ty maminky, které mají problémy, jsou zde k dispozici poradci z řad zdravotníků i matek, které sdružuje organizace Laktační liga. My jsme vyzpovídali laktační poradkyně Janu Kučvovou a Hanu Strejčkovou z Prahy, Jitku Pokornou z brněnské Poradny výživy pro děti a dulu pro Liberecký kraj Petru Kašpárkovou.

1. Je potřeba ještě v těhotenství připravit prsa na kojení?

Ne. Pouze gynekolog by měl, nejlépe dvakrát za těhotenství, zkontrolovat prsa ženy, zda nemá vpáčené či ploché bradavky. V tomto případě se potom doporučují formovače, které žena může nosit již od 4. měsíce těhotenství.

2. Jak pozná maminka po porodu, že už má mléko?

Po porodu dítě pije z prsu mlezivo. Po něm kaká takzvanou smolku, černohnědou stolici. Přechodná stolice je žlutozelená. Potom, co se v prsu vytvoří mléko, většinou kolem 3. dne po porodu, stolice miminka přejde v typicky žlutou stoličku připomínající míchaná vajíčka.

3. Jak často mám kojit a mám miminko na kojení budit?

V šestinedělí by neměl počet kojení klesnout pod 8 za 24 hodin. Průměr se pohybuje mezi 8x až 12x za 24 hodin. Vychází to tedy zhruba na kojení každé tři hodiny. Pokud je miminko spavé a intervaly by byly delší, je potřeba jej budit. Pokud se však miminko budí pravidelně samo, nebuďte jej a klidně ponechte jeden interval i delší – například v noci kojte pravidelně do půlnoci a pak nechte miminko spát, než se vzbudí samo.

4. Jak dlouho má trvat jedno kojení a co když miminko u kojení spí?

Prvních šest týdnů bývá kojení delší, někdy až 45 minut. Tato doba by se však již neměla překračovat. Miminko ještě nebývá tak zdatné, aby vydrželo intenzivně sát delší dobu. Střídá tak rychlé nenutritivní sání, kdy jen stimuluje bradavku, se sáním nutritivním, kdy slyšíme, jak polyká dlouhými doušky. Některá miminka u prsu usínají – například když mají silnou kojeneckou žloutenku. V takovém případě se snažte, aby miminko bylo u kojení co nejméně oblečeno a aby nemělo na spinkání klid.

5. Jak mohu zvýšit tvorbu mléka?

Doporučuje se kojit 10–12x za den, z toho 2–3x v noci, kdy je hladina hormonů ovlivňujících tvorbu mléka nejvyšší. Před kojením je vhodné prsa nahřát a vypít teplý nápoj. Během jednoho kojení je nutné nabízet oba prsy ke krmení a nechat dítě sát, jak dlouho chce. Mezi kojeními se doporučuje ještě použít odsávačku a mléko odstříkat. Pomoci mohou i čajové směsi pro kojící maminky, dostatek odpočinku a spánku, homeopatika.

6. Kojení je pro mne bolestivé. Co dělat?

Pokud je kojení bolestivé v prvních dnech po porodu, zpravidla to ukazuje na špatnou techniku kojení a je třeba maminku u kojení vidět a ukázat, kde dělá chybu. Dále také může kojení bolet, když má maminka příliš nalitá prsa, což bývá nejčastěji v době po porodu, kdy se prsa nalévají poprvé. Nejlepším lékem na tento problém je kojit často a dlouho z obou prsů. Mezi kojením je dobré prsa chladit například obyčejným kapesníčkem namočeným ve studené vodě nebo speciální želatinovou vložkou. Před samotným přiložením miminka k nalitému prsu je velice důležité tento prs trochu odstříkat, aby změknul a aby ho miminko mohlo lépe uchopit do úst. Pokud se bolestivé kojení objeví kdykoliv jindy v průběhu kojeneckého věku dítěte, jedná se většinou o nějaké onemocnění v prsu.

Foto: Thinkstock

Za jeden den vypije miminko až 1 litr mlékaFoto: Thinkstock

7. Co dělat, když mám zarudlý prs a teplotu?

V tomto případě se může jednat o zánět prsu. Maminka má vysoké horečky a cítí se schvácená stejně jako při chřipce, bolí ji klouby a celé tělo. Mastitida čili zánět prsní žlázy se nejčastěji projevuje do 6 týdnů po porodu, kdy je maminka unavená a „přemohou“ ji běžné bakterie. První pomocí jsou lihové obklady prsu (alpa, slivovice). Je velmi důležité, aby maminka kojila i z postiženého prsu. Pokud je bolest veliká, je vhodné si vzít Paralen. Touto samoléčbou by měl problém postupně ustupovat do 3 dnů. Pokud jsou vysoké teploty a situace se do 24 hodin nezlepší, je nutné, aby maminka vyhledala lékaře, nejlépe svého gynekologa, a ten předepíše vhodná antibiotika.

8. Jaké mohu při kojení užívat léky?

Maminka si může bez obav naordinovat sama doma obyčejný Paralen, a sice každé čtyři hodiny tabletu, a homeopatika. Pokud nějaké léky předepisuje lékař, vždy bere na vědomí, že je předepisuje kojící ženě. Není  třeba se obávat ani užívání antibiotik. Pokud je kojící maminka nemocná, předává ve svém mléce kojenci jak svou nemoc, tak i léky na ni. Rozhodně se ale nedoporučuje preventivní užívání vitaminových preparátů.

9. Kolik by mělo miminko za den vypít?

Toto je dotaz velice individuální. Za 24 hodin vypije plně kojené miminko asi 1 litr mléka. Pro maminku je ale směrodatné počítat počet kojení za 24 hodin, který nesmí klesnout pod osm. A pediatr zase hlídá, jak miminko přibývá na váze. Pokud je váhový přírůstek nedostatečný, většinou je potřeba kojit častěji nebo začít přikrmovat umělou výživou, která se nazývá formule.

10. Kojím velmi často, i každou hodinu, znamená to, že mám slabé mléko?

Kojení neplní pouze funkci potravinovou, ale také citovou. A některá miminka vyžadují více mateřského citu, tudíž chtějí být u prsu často. Miminko chce být u prsu také, když ho něco bolí nebo má třeba strach. Časté kojení kolem třetího až šestého měsíce věku dítěte také může ukazovat na růstový spurt, což je období, kdy dochází k náhlému zrychlení růstu u kojence a logicky i k jeho větší energetické spotřebě.

11. Co dělat, když dítě po kojení často ublinkává?

S ublinkáváním se setkáváme nejčastěji u novorozenců a malých kojenců, s růstem dítěte se postupně upraví. Jde o druh zvracení, při kterém zpravidla vytéká z úst jen malé množství mléka. Důvodem pro opakované ublinkávání bývá gastroezofageální reflux, kdy nefunguje dostatečně svalový uzávěr mezi jícnem a žaludkem. Strava se pak může při nevhodné poloze vracet zpět do jícnu. Každopádně je nutné informovat dětského lékaře. Tento stav lze ověřit i speciálním vyšetřením a následně řešit s odborníky.

12. Dosud pilo miminko bez problémů, najednou se odtahuje, a když už pije, tak preferuje pouze jeden prs. Co se stalo?

Miminko takzvaně bojkotuje kojení. Nejčastějšími příčinami jsou: hluk (rádio, televize, křik, hádky...), krátké a uspěchané kojení, příliš mnoho podnětů pro dítě, nemoc dítěte (infekce dutiny ústní, krku, středního ucha, rýma), změna chuti mateřského mléka (při menstruaci, po jídle, lécích…), ale také používání nového deodorantu či aviváže. Důležité je kojit v klidu, měnit polohy, někdy pomáhá i kojení v pohybu. Pokud děťátko přes den kojení odmítá, odstříkávejte, abyste si nepřivodila retenci (ucpání) mléčného kanálku nebo jiné zdravotní problémy, a zároveň abyste o mléko nepřišla. Dále dokrmujte alternativním způsobem, viz otázka 16. Bojkot kojení většinou po několika dnech přejde, protože miminko pochopí, že nejlépe je mu u maminčina prsu. Velice důležité ale je, abyste neztrácela trpělivost a věděla, až bojkot přejde, kojení se opět upraví.

Foto: Thinkstock

Nenechte miminko při kojení usnoutFoto: Thinkstock

13. Co dělat, když dítě trápí baby kolika neboli prdíky?

U dětí do 6 měsíců jsou častým problémem. Příčin může být několik. Maminky bývají nejčastěji upozorňovány na to, že by si měly hlídat svůj jídelníček a vynechat z něj jídla, která nadýmají. Dále můžete děťátku pomoci baby masážemi nebo alespoň masírováním bříška ve směru hodinových ručiček, a to několikrát denně. Masírujte miminko během dne dříve, než se objeví bolesti bříška. Pomáhá i „klubíčkování“, tedy nošení dítěte v náručí v klubíčku či v šátku. Další možností jsou kapky obsahující probiotické bakterie. Kapičky by měly být určeny pro novorozence a kojence.

14. Je kojení spolehlivou antikoncepcí?

Ne. Snad jen pokud se dodržuje takzvané ekologické kojení. To znamená nepoužívat dudlík ani lahev, ani čaj či jiný příkrm a interval mezi kojeními nesmí být delší než 4 hodiny. Pokud maminka nechce otěhotnět, doporučuje se používat i jiné metody ochrany.

15. V porodnici mi doporučili kojit s kloboučkem, protože se miminko špatně přisávalo. Je možné kojit bez kloboučku?

Klobouček slouží jako protéza za bradavku a kojení s ním je velice podobné pití z lahve. Proto by se mělo časem odbourat. Zpravidla během šestinedělí, kdy si na sebe maminka s dítětem u kojení již zvykly. Pokud má maminka ale například vpáčené bradavky, kojení bez kloboučku je prakticky nemožné. Je potřeba to zkusit a možná i poprosit o návštěvu laktační poradkyni.

16. Podle pediatra nepřibírá miminko, jak by mělo, a byl mi doporučen příkrm. Neukončím tím kojení?

Pokud dítě nepřibírá, je rozhodně třeba kojit častěji – alespoň po dobu, než se váha miminka dorovná. Přikrmování je samozřejmě nejlepší odstříkaným mateřským mlékem. Pokud ale pediatr trvá na příkrmu formulí, doporučí vám jakou. Příkrm nikdy nepodávejte v lahvi s dudlíkem! Volte alternativní způsob – suplementor, lžičku nebo třeba stříkačku po prstu. Částečné a dočasné přikrmování rozhodně nemusí znamenat konec kojení!

17. Co dělat, když jsem znovu otěhotněla a stále ještě kojím?

Nic. Maminky mohou ve většině případů kojit své děťátko dále. Přesto gynekologové často doporučují ukončit kojení. Pokud nemáte žádné zdravotní problémy, nekrvácíte, děloha se často nestahuje a hlavně nezkracuje se čípek, tak není třeba kojení ukončit. Kojit můžete klidně i do porodu, a dokonce můžete kojit i po porodu druhého miminka obě děti, tento způsob kojení se označuje jako tandemové kojení.

18. Můžu kojit, i když mám horečku, průjem, chřipku, angínu…?

Ano. Děťátku je prostřednictvím mateřského mléka předávána řada obranných látek, které ho chrání před původcem vaší nemoci, takže kojením podporujete jeho imunitu. Určitě dbejte na váš dostatečný pitný režim, protože při horečce a také kojením ztrácíte velké množství tekutin.

19. Jak odbourat noční kojení?

Miminko by nemělo u kojení usnout a pak být odloženo do postýlky. Mělo by být nakrmeno a pak uspáno. Po šestém měsíci věku se dítě nebudí v noci s potřebou jídla, ale citu – i když se z prsu trochu napije. Proto byste ho měla místo kojení jen chovat, popřípadě podat ve sklenici kojeneckou vodu. Ideální je změnit prostředí, než noční kojení odbouráte – třeba odjet k babičce. A také by vás měl někdo vystřídat při nočních návštěvách u dítěte – to z vás stále cítí mléko a bude ho vyžadovat. Některé děti pochopí, že je s nočním kojením konec již za jedinou noc, ale většinou je to otázka týdne i delší. Dítě bude určitě plačtivé, ale pokud chcete docílit výsledku, buďte trpělivá a neoblomná.

20. Jak mám dítě již úplně od kojení odstavit?

Od kojení se ideálně odstavuje v jiném prostředí, třeba na dovolené. Je potřeba vytvořit jiný rituál, který kojení nahradí – svačina, hra, četba, mazlení. Co se týká zastavení tvorby mléka: V prvních týdnech po odstavení se vám prsa asi budou nepříjemně nalévat, protože byla zvyklá plnit potřeby vašeho miminka. Odstříkávejte z prsů ručně vždy jen tolik mléka, aby nalití bylo únosné. Mléčná žláza by si během pár dnů měla na pokles odběru mléka zvyknout a produkci snížit. Na místě jsou i studené obklady a existují i homeopatické přípravky na zástavu laktace. Nedoporučuje se žádné násilné stahování prsů. Pokud by laktace nepolevovala dlouhou dobu a nalití prsou by pro vás bylo nepříjemné, požádejte o odbornou pomoc svého gynekologa. I za několik měsíců, pokud si zmáčknete bradavku, bude ale pravděpodobně ještě mléko vytékat – zpravidla se mléko v mléčné žláze tvoří zhruba ještě tak dlouho, jak jste kojila.

A co vy, milé maminky, jaké byly vaše problémy s kojením? Potřebovaly jste poradit nebo jste vše zvládly bez problémů? Podělte se s ostatními o své zkušenosti v diskusi pod článkem.

Reklama

Související témata:

Načítám