Hlavní obsah

Sekaná: 3 skvělé variace

Foto: Petr Makovička

Která ze sekaných dobrot vás zláká?Foto: Petr Makovička

Reklama

Milujete sekanou, a už vás nebaví dělat pořád dokola jen tu stejnou? Dnes vám přinášíme tři skvělé tipy, jak ji oživit, aby byla pokaždé trochu jiná a přitom minimálně stejně dobrá! Zabalte ji do slaniny, udělejte z ní vaječné sopky nebo dokonalou roládu!

Článek

Sekaná má hned dvě výhody: mleté maso je oproti jiným masům levné a rychle hotové. Variant na její ozvláštnění je bezpočet, takže dnes můžete nasbírat inspiraci a hned večer se pustit do vaření. A pokud by vám to nestačilo, podívat se můžete i do tohoto článku.

Základní těsto

Na 4 porce potřebujete: 500 g mletého míchaného masa, 2 vejce, 1 cibuli, 5 stroužků česneku, velkou hrst strouhanky, majoránku, sůl, pepř.

Postup: Mleté maso dejte do misky, přidejte vajíčka, sůl, pepř, majoránku, najemno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a podle potřeby strouhanku a vypracujte jednolitou hmotu. S tou už potom můžete dělat takřka cokoli!

Sekaná s tvrdým sýrem a paprikou zabalená ve slanině

Na 4 velké porce navíc potřebujete: 50 g tvrdého sýru (stačí klasický eidam), 1/2 červené papriky, 200 g plátkové slaniny.

Foto: Petr Makovička

Sekanou zabalte do plátků slaninyFoto: Petr Makovička

Postup: Sýr a papriku nakrájejte na drobné kostičky a přimíchejte do těsta na sekanou. Slaninu kupte takovou, která má dlouhé plátky, jinak by se vám sekaná špatně balila. Plátky slaniny položte přes sebe, jak vidíte na fotografii, a nezapomeňte dát vždy polovinu plátku na kraje napříč. Maso na sekanou rozdělte na dvě části a z každé z nich vytvarujte šišku. Tu položte na plátky slaniny, a jednoduše ji zabalte. Postup opakujte i u druhé poloviny masa.

Foto: Petr Makovička

Z uvedeného množství budete mít hned dvě šiškyFoto: Petr Makovička

Hotovou zabalenou sekanou položte přeloženými plátky dospod na plech, který zalijte asi centimetrovou vrstvou vody a pečte při 180 stupních 30 minut. Pak teplotu zvyšte na 220 stupňů a pečte ještě 10 minut, aby se vytvořila kůrčička. Slanina v mase „zamkne“ šťavnatost a uvidíte, jak bude všem chutnat! Pokud chcete sekanou ozvláštnit i jinak, můžete do masa nakrájet kromě eidamu a papriky třeba kostičky slaniny nebo rajčat. Balení do slaniny pak už samozřejmě není potřeba! Jako příloha se skvělé hodí jakkoli upravené brambory nebo jen chléb.

Foto: Petr Makovička

A první variace je na světě!Foto: Petr Makovička

Sekaná roláda se špenátem, nakládanými kukuřičkami a paprikou

Na 4 porce navíc potřebujete: velkou lžíci francouzské hrubozrnné hořčice, 70 g mraženého listového nebo 100 g čerstvého špenátu, 5–6 nakládaných kukuřiček, 1/2 červené papriky, potravinovou fólii.

Foto: Petr Makovička

Rozprostřené maso potřete hořčicíFoto: Petr Makovička

Postup: Na pracovní plochu si připravte asi 70centimetrový kus potravinové fólie. Na ten rovnoměrně rozprostřete maso na sekanou do tvaru velkého obdélníku (asi 50 x 30 centimetrů). Maso pomažte francouzskou hořčicí, poklaďte na ně omytý špenát, kukuřičky a na nudličky nakrájenou papriku. Fantazii se samozřejmě meze nekladou, použít můžete třeba spařené žampiony, plátky vepřové šunky nebo uvařená vajíčka.

Foto: Petr Makovička

Přidejte i špenát!Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Fantazii se meze nekladou!Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Sekanou smotejte jako roláduFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Výsledek bude stát za to!Foto: Petr Makovička

Foto: Petr MakovičkaPlněná sekaná vypadá krásněSekané „sopky“ s vejci

Na 4 porce navíc potřebujete: 4 vejce.

Postup: Připravené maso na sekanou rozdělte na 4 části a z každé z nich prsty vytvarujte mističku. Pokud by se vám na pracovní plochu příliš lepilo, můžete ji v tomto případě podsypat trochou strouhanky. Nezapomeňte, že maso se hodně speče, takže kalíšky musí být zhruba 1,5–2 centimetrů hluboké.

Foto: Petr Makovička

Vajíčko patří do vytvořeného důlkuFoto: Petr Makovička

Mističky opatrně přeneste na hluboký plech nebo pekáček s asi centimetrovou vrstvou vody a na 20 minut vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pak plech vyndejte a do každé z mističek klepněte jedno vajíčko. Pokud se tam celé nevejde a trochu přeteče, nic se neděje, bílek tam ostatně ani nemusíte dávat celý. Troubu roztopte na 220 stupňů a hotové „vaječné sopky“ do ní vložte na dalších asi 10 minut. Jako přílohu můžete použít bramborové plátky osmažené na olivovém oleji.

Foto: Petr Makovička

Vynikající dobrota je na světě!Foto: Petr Makovička

Jakou sekanou doma připravujete vy? Pište nám na jana.ch@prozeny.cz nebo do diskuse pod článkem. Své recepty můžete vkládat také do sekce Vaše recepty.

Reklama

Související témata:

Načítám