Hlavní obsah

Jemná a přitom kořeněná sekaná

Hodnocení:
(70)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
40 minut
Náročnost
nízká

Hledáte-li nápad na jednoduché a rychle připravené jídlo, sekaná je obvykle na pořadu dne mezi prvními tipy. My jsme ji tentokrát zkusili okořenit úplně jinak, než je obvyklé, a výsledek stál za to. Jemnému mletému masu koření prostě sluší!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 cibule
  • rostlinný olej
  • 1 lžička uzené papriky
  • 1/2 lžičky drceného kmínu
  • 2 utřené stroužky česneku
  • 700 g míchaného mletého masa
  • 3 lžíce worcesterské omáčky
  • sůl a pepř
  • 2 vejce
  • 2 hrsti strouhanky
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli nakrájejte nahrubo a osmahněte ji na oleji. Když začne zlátnout, přidejte uzenou papriku, drcený kmín a utřený česnek. Koření nechte v tuku zpěnit, a když se rozvoní, pánev odstavte.

Krok 2: Troubu zapněte na 200 °C. Mleté maso vložte do mísy, přidejte zchladlou cibuli s kořením, worcester, sůl a pepř, vejce a dvě malé hrsti strouhanky. Vše důkladně promíchejte. Kdyby bylo těsto příliš mokré a nedrželo pohromadě, po troškách přidávejte strouhanku. Z perfektně promíchaného masa pak vytvořte šišku a rukama ji pořádně poplácejte, aby se z ní dostal všechen přebytečný vzduch a sekaná nepraskla.

Krok 3: Šišku sekané dejte do pekáčku, povrch potřete rostlinným olejem a na dno nalijte přibližně 1,5 cm vody. Pečte asi 40 minut dozlatova, podle potřeby maso přelévejte výpekem. Podávejte s brambory nebo chlebem.

Tip: Máte rádi výrazně kořeněná jídla? Ochuťte sekanou i dvěma lžicemi pikantní hořčice!

Patří pečínky z mletého masa k vašim oblíbeným pokrmům? Vyzkoušejte tři vynikající variace na sekanou!

ynezorPumanzeSaNyknalC