Hlavní obsah

Domácí koblihy s návodem krok za krokem. Takhle se zaručeně povedou!

Foto: Tomáš Rubín

Když budete dodržovat několik jednoduchých zásad, nadýchané domácí koblihy se vám zaručeně povedouFoto: Tomáš Rubín

Reklama

Co byste řekli voňavé nadýchané koblize plné žloutkového krému nebo slaďounké zavařeniny? Naučíme vás triky, jak si tuhle dokonalou záležitost připravit bez jediného zaváhání doma!

Článek

Koblihy u nás sice dostanete po celý rok, ale kdo třeba o masopustu jedl domácí, ví, že pokud zrovna nejdete do luxusní pekárny, kupované jim nesahají ani po kotníky. Přitom vám na tohle domácí pečivo stačí jen pár ingrediencí a ty správné fígly na to, jak správně postupovat. Suroviny máte asi skoro všechny doma a triky, jak při přípravě postupovat, vám prozradíme my. Takže doufám, že to u vás o víkendu také zavoní rumem a citronovou kůrou…

Domácí koblihy

Na asi 20 koblih potřebujete:35 g droždí, 40 g cukru krupice, 500 g hladké mouky, 250 ml vlažného mléka, 3–4 žloutky, 40 g másla, 3 lžíce rumu, ¼ lžičky soli, 1 chemicky neošetřený citron, tuk na smažení (řepkový olej, přepuštěné máslo, sádlo), oblíbený džem, cukr krupice na obalení, skořici

Na žloutkový krém:200 ml mléka, 50 g cukru krupice, 1 vanilkový cukr, 3–4 žloutky, 1 celé vejce, lžíci kukuřičného škrobu, 2 lžíce másla, lžíci rumu

Foto: Tomáš Rubín

Na poctivé domácí koblihy nepotřebujete žádné zvláštní přísadyFoto: Tomáš Rubín

Postup: Droždí rozmíchejte se lžičkou cukru a spolu se 2 lžícemi mouky a 4 lžícemi teplého mléka umíchejte hladké těstíčko. Nechte ho asi 10 minut v teple vzejít a mezitím si smíchejte ostatní suroviny: zbylý cukr, mouku, mléko, žloutky, rozpuštěné máslo, rum, sůl a nastrouhanou žlutou část citronové kůry (bílá je hořká). Přidejte vzešlý kvásek a minimálně 5–10 minut těsto propracovávejte, aby bylo pěkně hladké a nelepilo se. V případě potřeby přidejte ještě trochu mouky či mléka, přikryjte utěrkou a nechte v teple hodinu kynout.

Foto: Tomáš Rubín

Droždí rozpusťte se lžičkou cukru a spolu se 2 lžícemi mléka a 4 lžícemi mouky vypracujte hladké těstíčkoFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Citronová kůra dodá těstu chuť i vůniFoto: Tomáš Rubín

Mezitím si uvařte krém: mléko přiveďte spolu s oběma cukry k varu, žloutky a vejce utřete se škrobem a za stálého šlehání k nim přilejte polovinu ohřátého mléka. Pořádně promíchejte a vraťte do hrnce ke zbylému mléku. Za neustálého míchání pak povařte na hustý krém, vmíchejte máslo a rum, přikryjte fólií, aby nevznikl škraloup, a nechte vychladnout.

Vykynuté těsto můžete plnit buď rovnou, nebo až po usmažení. Pro plnění syrového těsta vyválejte jeho polovinu na asi jeden centimetr vysokou placku, skleničkou si naznačte kolečka, doprostřed každého dejte lžičku zavařeniny, překryjte druhým plátem těsta a skleničkou (lépe než vykrajovátkem, protože sklenice oba pláty spojí) vypíchněte kolečka tak, aby byl džem vždy uprostřed. Z okrajů pak tvořte 20centimetrové hady, které spleťte do copu.

Foto: Tomáš Rubín

Na plnění koblih existují dva způsoby. Já pro vás vyzkoušela oba – plnění před i až po smaženíFoto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Z okrojků těsta můžete vyválet hady a udělat pletenceFoto: Tomáš Rubín

Nechte ještě asi 20 minut kynout a poté koblihy smažte ve vysoké vrstvě oleje tak, aby plavaly – nesmí se dotýkat dna hrnce. Olej musí být pořádně rozpálený a koblihy klaďte horní vykynutou stranou dolů. Ihned pak přiklopte pokličkou.

Foto: Tomáš Rubín

Koblihy smažte z obou stran dozlatova. Oleje musí být tolik, aby se nedotýkaly dna. Ale nebojte, díky rumu ho moc nenasáknou!Foto: Tomáš Rubín

Když koblihy zezlátnou, otočte a dosmažte už bez poklice. Na papírové utěrce nechte odsát přebytečný tuk a obalujte v cukru. Pletence obalujte ve skořicovém cukru.

Foto: Tomáš Rubín

Více se mi osvědčilo koblihy plnit až po upečení. Náplně se do nich navíc vejde mnohem více :-)Foto: Tomáš Rubín

Druhá (a podle mého lepší) možnost, jak koblihy připravit, je těsto vyválet na asi dvoucentimetrový plát, z něj vykrájet kolečka, smažit je stejně jako předchozí a plnit je až hotové – nehrozí tak, že vám během smažení vyteče džem, a koblihy zezlátnou rovnoměrněji. Nožem pak koblihu z boku nařízněte a cukrářským sáčkem ji plňte marmeládou či krémem. Koblihy jsou navíc tak nadýchané, že se náplně vejde mnohem více než při plnění syrového těsta :-).

  • S rumem nešetřete, díky němu (a malému množství cukru a másla) koblihy nenasáknou olejem a krásně voní.
  • Kromě džemu a žloutkového krému můžete koblihy plnit i domácí nutellou či nugetou.
  • Aby se s těstem lépe pracovalo, po prvním vykynutí ho znovu propracujte a nechte pak znovu vykynout.
  • Nezapomeňte na dobře rozpálený olej, vkládání koblih horní stranou dolů a jejich přiklopení pokličkou.
Foto: Tomáš Rubín

No řekněte, kdo by takovéto čerstvě upečené koblize odolal?Foto: Tomáš Rubín

Tak co, nalákali jsme vás?

Reklama

Související témata:

Načítám