Hlavní obsah

3 drobenkové koláče, které musíte ochutnat

Foto: Greta Blumajerová

Také tak milujete šťavnaté koláče?Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jaké koláče jsou nejrychlejší, nejsnazší a nejchutnější? Přece drobenkové! Stačí šikovně zkombinovat ingredience a ovoce a zanedlouho si už můžete pochutnávat. Máme hned 3 různé inspirace!

Článek

Vytvořit drobenku není vůbec těžké. Většinou jen smícháte mouku, stejné množství cukru, trochu změklého tuku, promnete mezi prsty, a je hotovo. To je celá teorie. A teď ji přeměňte v praxi!

Koláč s kokosem a hroznovým vínem

Na 1 plech, nebo 10 malých formiček o průměru 12 cm potřebujete: 4 vejce, 150 g cukru krupice, 1 sáček vanilkového cukru, 100 ml oleje, 280 g polohrubé mouky, půl sáčku kypřicího prášku do pečiva, hrst hroznového vína, na drobenku 50 g kokosu, 50 g polohrubé mouky, 50 g cukru krupice, 5 lžic rostlinného oleje.

Foto: Greta Blumajerová

Kokos a hroznové víno? Zkuste tuhle netradiční kombinaci!Foto: Greta Blumajerová

Vejce vyšlehejte s cukrem do pěny, přidejte vanilkový cukr, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Dobře promíchané těsto rozprostřete na plech s pečicím papírem a posypte ho hroznovým vínem rozděleným na poloviny. V míse promněte mouku, cukr, kokos a olej a vytvořte drobenku, kterou celý koláč posypte. Pečte při 170 stupních Celsia asi 30 minut.

Rychlovka s broskvemi

Na 1 koláčovou formu o průměru 30 cm potřebujete: 2 vejce, 150 ml mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžičky prášku do pečiva, 3 broskve, na drobenku 1 hrnek cukru krupice, 1 hrnek polohrubé mouky, 75 g másla.

Foto: Greta Blumajerová

Broskve schované pod drobenkou chutnají tak dobře!Foto: Greta Blumajerová

Začněte od konce – drobenkou! Smíchejte cukr krupici, mouku a máslo a asi dvě minuty je přemílejte mezi prsty. Zhruba půl hrnku vzniklé drobenky oddělte a ke zbytku přidejte vejce, mléko, vanilkový cukr, prášek do pečiva a vše dobře promíchejte. Těsto rozprostřete po vymazané a moukou vysypané koláčové formě. Poklaďte kousky broskví, zasypte drobenkou a dejte péct asi na 30 minut při 180 stupních Celsia.

Perníková fantazie

Na 1 plech potřebujete: 300 g hladké mouky, lžičku kypřicího prášku do perníku, 150 g cukru krupice, 200 g másla, 400 ml bílého jogurtu, 2 lžíce medu, 200 ml zakysané smetany, půl sáčku vanilkového pudinkového prášku, 5 jablek.

Foto: Greta Blumajerová

Jogurtová náplň koláče s perníkem a jablky vás nenechá dlouho odolávatFoto: Greta Blumajerová

Smíchejte hladkou mouku, kypřicí prášek do perníku, cukr a máslo a vytvořte drobenku. Zhruba tři čtvrtiny množství rozprostřete po plechu s pečicím papírem a dlaní vše trochu přitlačte. V míse propojte jogurt, med, smetanu a pudinkový prášek a náplní zakryjte spodní drobenkovou vrstvu. Teď přichází na řadu jablka! Nakrájejte je na půlměsíčky a narovnejte je po celé ploše koláče. Zasypte zbytkem drobenky a dejte do trouby na 35 minut péct při 180 stupních Celsia.

A jaká kouzla s drobenkou dokážete vy? Podělte se o své recepty v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám