Hlavní obsah

Tři večeře z jednoho hrnce

Foto: Petr Makovička

Tři recepty, které si užijete!

Oběd, při jehož přípravě zašpiníte jen jeden hrnec, pánev nebo pekáček. Že to zní lákavě? Věřte, že ještě lépe pak chutná výsledek! Pusťte se i vy do našich dnešních receptů, a nebudete litovat. Čeká na vás kudrnaté kuře, pánev – pálivá huba a parádní vegetariánské rizoto!

Článek

Jestli vám ve školní jídelně nechutnalo kdysi rizoto (mnohdy přezdívané „riziko“), je úplná škoda házet ho automaticky přes palubu. Pokud si s ním dáte práci a budete postupovat přesně podle návodu, vykouzlíte výbornou večeři. To ostatně platí i o dalších dvou receptech, které můžete spolu s námi ochutnat!

Rizoto s bílým vínem

Na 3 porce potřebujete: 400 g rýže na rizoto (ideálně arborio, carnarolli; pokud v obchodě nemají, bude stačit jiná rýže, kterou máte rádi a která není vyloženě nelepivá), 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, půl trsu řapíkatého celeru, 1 litr vývaru (ideálně zeleninového, může být i z kostky), 400 ml sklenice suchého bílého vína (použil jsem nejlevnější, co v obchodě měli), sůl a pepř, 50 g másla, 100 g jemně strouhaného parmezánu.

Foto: Petr Makovička

Rýži v této podobě neodoláte

Postup:V hrnci nebo hlubší pánvi rozpusťte 2 lžíce oleje se lžící másla a na slabším plameni osmahněte najemno nakrájenou cibuli, posekaný česnek a na půlcentimetrové kousky pokrájený řapíkatý celer. Asi po patnácti minutách do směsi přisypte rýži (můžete ji před tím propláchnout, ale nemusíte) a zlehka ji orestujte. Až budou zrnka průhledná (asi po 2 minutách), nalijte do hrnce víno a míchejte, dokud se neodpaří. Poté rizoto zalévejte asi 20 minut vývarem – vždy jednou sběračkou, která se musí vypařit. Vývar nemusíte použít všechen, pokud se vám ho naopak nedostává, použijte vodu. Nakonec hrnec stáhněte z plotny, přidejte 50 g másla, parmezán, promíchejte, nechte asi dvě minuty odpočívat a podávejte.

Foto: Petr Makovička

Na rizoto vám stačí větší hrnec nebo pánev

Kudrnaté kuře

Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí stehna, 4 balíčky čínské polévky dle chuti, 1 velkou cibuli, 40 g másla, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Nejjednodušší kuře, co znám

Postup:Na dno menšího pekáčku položte kousky másla. Balíčky s čínskými nudlemi rozmačkejte, otevřete a nudle nasypte na dno pekáčku. Olejíček dejte stranou a koření na nudle rovnoměrně nasypte. Vše poklaďte na kolečka nakrájenou cibulí a máte skoro hotovo. Kuřecí stehna omyjte, okořeňte dle chuti, opepřete, osolte a položte na vrstvu cibule. Pekáček zakryjte (poklicí nebo alobalem) a pečte při 180 stupních 40 minut. Pak pokličku sejměte a ještě 10–12 minut pečte kvůli kůrčičce. Nudle potřebují občas podlít (stačí až ke konci pečení), ideální je pro to kuřecí vývar nebo voda.

Foto: Petr Makovička

Cibulí nemusíte šetřit

Pánev – pálivá huba

Na 2 porce potřebujete: 300 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), půl pórku, 1 žlutou papriku, 1 červenou papriku, 2 chilli papričky, několik proužků čerstvého zázvoru, 150 g kompotovaného ananasu bez šťávy, 2 lžičky chilli, trochu oleje, 2 lžíce sójové omáčky.

Foto: Petr Makovička

Pálivé jídlo opravdu jen pro ostřílené borce!

Postup:Na oleji osmahněte zázvor a na kousíčky pokrájené chilli papričky. Po chvilce do pánve přidejte mleté maso, zasypte chilli a nechte asi dvě minuty osmahnout bez míchání. Poté směs promíchejte a smažte na středním plameni minimálně dvacet minut. Přidejte na kousky nakrájené papriky, pórek a ananas a nechte prohřát, dokud nebudou papriky šťavnaté a lehce křupavé. Zalijte sójovou omáčkou, promíchejte a podávejte.

Dobrou chuť!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama