Hlavní obsah

Tři večeře z jednoho hrnce

Foto: Petr Makovička

Tři recepty, které si užijete!Foto: Petr Makovička

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oběd, při jehož přípravě zašpiníte jen jeden hrnec, pánev nebo pekáček. Že to zní lákavě? Věřte, že ještě lépe pak chutná výsledek! Pusťte se i vy do našich dnešních receptů, a nebudete litovat. Čeká na vás kudrnaté kuře, pánev – pálivá huba a parádní vegetariánské rizoto!

Článek

Jestli vám ve školní jídelně nechutnalo kdysi rizoto (mnohdy přezdívané „riziko“), je úplná škoda házet ho automaticky přes palubu. Pokud si s ním dáte práci a budete postupovat přesně podle návodu, vykouzlíte výbornou večeři. To ostatně platí i o dalších dvou receptech, které můžete spolu s námi ochutnat!

Rizoto s bílým vínem

Na 3 porce potřebujete: 400 g rýže na rizoto (ideálně arborio, carnarolli; pokud v obchodě nemají, bude stačit jiná rýže, kterou máte rádi a která není vyloženě nelepivá), 1 lžíci olivového oleje, 1 lžíci másla, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, půl trsu řapíkatého celeru, 1 litr vývaru (ideálně zeleninového, může být i z kostky), 400 ml sklenice suchého bílého vína (použil jsem nejlevnější, co v obchodě měli), sůl a pepř, 50 g másla, 100 g jemně strouhaného parmezánu.

Foto: Petr Makovička

Rýži v této podobě neodoláteFoto: Petr Makovička

Postup:V hrnci nebo hlubší pánvi rozpusťte 2 lžíce oleje se lžící másla a na slabším plameni osmahněte najemno nakrájenou cibuli, posekaný česnek a na půlcentimetrové kousky pokrájený řapíkatý celer. Asi po patnácti minutách do směsi přisypte rýži (můžete ji před tím propláchnout, ale nemusíte) a zlehka ji orestujte. Až budou zrnka průhledná (asi po 2 minutách), nalijte do hrnce víno a míchejte, dokud se neodpaří. Poté rizoto zalévejte asi 20 minut vývarem – vždy jednou sběračkou, která se musí vypařit. Vývar nemusíte použít všechen, pokud se vám ho naopak nedostává, použijte vodu. Nakonec hrnec stáhněte z plotny, přidejte 50 g másla, parmezán, promíchejte, nechte asi dvě minuty odpočívat a podávejte.

Foto: Petr Makovička

Na rizoto vám stačí větší hrnec nebo pánevFoto: Petr Makovička

Kudrnaté kuře

Na 2 porce potřebujete: 2 kuřecí stehna, 4 balíčky čínské polévky dle chuti, 1 velkou cibuli, 40 g másla, sůl a pepř.

Foto: Petr Makovička

Nejjednodušší kuře, co známFoto: Petr Makovička

Postup:Na dno menšího pekáčku položte kousky másla. Balíčky s čínskými nudlemi rozmačkejte, otevřete a nudle nasypte na dno pekáčku. Olejíček dejte stranou a koření na nudle rovnoměrně nasypte. Vše poklaďte na kolečka nakrájenou cibulí a máte skoro hotovo. Kuřecí stehna omyjte, okořeňte dle chuti, opepřete, osolte a položte na vrstvu cibule. Pekáček zakryjte (poklicí nebo alobalem) a pečte při 180 stupních 40 minut. Pak pokličku sejměte a ještě 10–12 minut pečte kvůli kůrčičce. Nudle potřebují občas podlít (stačí až ke konci pečení), ideální je pro to kuřecí vývar nebo voda.

Foto: Petr Makovička

Cibulí nemusíte šetřitFoto: Petr Makovička

Pánev – pálivá huba

Na 2 porce potřebujete: 300 g mletého masa (směs hovězího a vepřového), půl pórku, 1 žlutou papriku, 1 červenou papriku, 2 chilli papričky, několik proužků čerstvého zázvoru, 150 g kompotovaného ananasu bez šťávy, 2 lžičky chilli, trochu oleje, 2 lžíce sójové omáčky.

Foto: Petr Makovička

Pálivé jídlo opravdu jen pro ostřílené borce!Foto: Petr Makovička

Postup:Na oleji osmahněte zázvor a na kousíčky pokrájené chilli papričky. Po chvilce do pánve přidejte mleté maso, zasypte chilli a nechte asi dvě minuty osmahnout bez míchání. Poté směs promíchejte a smažte na středním plameni minimálně dvacet minut. Přidejte na kousky nakrájené papriky, pórek a ananas a nechte prohřát, dokud nebudou papriky šťavnaté a lehce křupavé. Zalijte sójovou omáčkou, promíchejte a podávejte.

Dobrou chuť!

Reklama

Související témata:

Načítám