Hlavní obsah

3 sezonní večeře, které si vychutnáte!

Foto: Greta Blumajerová

Nechte vyniknout chuti každé z přísad!Foto: Greta Blumajerová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chodíte denně v obchodech kolem regálů se sezonní zeleninou, jenže vždy kolem ní projdete dál? A to jen proto, že nevíte, co byste z ní uvařili? Inspirujte se našimi třemi snadnými tipy večeří, které nejsou nijak závratně hutné, dají vyniknout jednotlivým chutím a strávníky zaručeně potěší.

Článek

Chřest, ředkvičky, nové brambory, mladá mrkev nebo třeba hrášek a brokolice. Také vás ta jarní chuť čerstvé zeleniny vyloženě baví? Užívejte si jí, dokud je čas. Za chvíli je totiž vystřídají rajčata, papriky a kedlubny. A byla by škoda, kdybyste na takhle skvělá sousta museli čekat další rok. Tak vzhůru do vaření!

Zeleninové špízy s rýží a kari

Na 4 porce potřebujete: 400 g brokolice, 100 g čerstvého zeleného chřestu, 600 g vepřového masa (nejlépe plec), lžičku jedlé sody, čerstvý tymián, sůl a pepř, kari, 250 g rýže basmati, hrst hrachových cukrových lusků, případně sójovou nebo sýrovou omáčku

Foto: Greta Blumajerová

Brokolice, vepřové maso a chřest? To jde dohromady!Foto: Greta Blumajerová

Brokolici očistěte a rozdělte na větší růžičky. Chřest oloupejte (kromě špiček) a nakrájejte na špalíčky dlouhé 3 centimetry. Brokolici i chřest poté ponořte do hrnce s vodou a jedlou sodou (to aby neztratily barvu) a vařte je – ne více než dvě minuty! Poté je přeceďte a nechte zchladnout.

Maso je lepší naložit den předem! Vepřové očistěte, nakrájejte na větší kostky a naložte do směsi oleje, pepře a tymiánu. Rozhodně nepřidávejte sůl, maso by se vysušilo a bylo by tuhé. Na špízy pak střídavě naskládejte kostky masa, brokolici a chřest a nechte je na grilu, pánvi nebo v troubě při 180 stupních asi 25 minut dodělat.

Mezitím uvařte rýži. Na jeden hrnek rýže basmati obvykle potřebujete 2,5 hrnku vody. Propláchnutou rýži nasypte do vroucí osolené vody, přidejte vyloupaný hrášek, kari, přiklopte a vařte 10-12 minut. Podávejte se špízy a sójovou nebo sýrovou omáčkou.

Kuřecí kousky s jarním bramborovým salátem

Na 4 porce potřebujete: 600 g kuřecích prsních řízků, 250 ml bílého jogurtu, sůl a pepř, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 100 g kukuřičné strouhanky, 100 g tvrdého sýru v celku, 200 g nových brambor, svazek ředkviček, 2 mrkve, 1 červenou papriku, 1 citron, svazek máty, hrst rukoly

Foto: Greta Blumajerová

Sýru může být ve strouhance jen trocha - na chuť to bohatě stačíFoto: Greta Blumajerová

Kuřecí maso nakrájejte na delší proužky, opepřete ho, zalijte 150 ml jogurtu a nechte minimálně 2 hodiny odpočívat v lednici. Poté jednotlivé kousky postupně obalujte v trojobalu, který ještě trochu vylepšete! Hladká mouka a rozšlehané vejce zůstávají, místo klasické strouhanky však použijte směs té kukuřičné a najemno strouhaného sýru. Kuřecí kousky smažte na rozpáleném oleji asi dvě minuty z obou stran, poté je naskládejte do pekáčku a nechte 10 minut dojít v troubě při 180 stupních Celsia.

Brambory neloupejte, pouze je omyjte pod tekoucí vodou. Nakrájejte je na čtvrtky a 15 minut vařte v osolené vodě. Po scezení je nechte vychladnout. Ředkvičky očistěte a pokrájejte, stejně tak mrkev i papriku. Zeleninu smíchejte s bramborami, přidejte zbytek jogurtu, omytou rukolu, citronovou šťávu a nasekanou čerstvou mátu. Promíchejte a podávejte se šťavnatými stripsy!

Omeleta s panenkou a cherry rajčátky

Na 4 porce potřebujete: 500 g vepřové panenky, stonek cherry rajčátek, 6 vajec, 100 ml mléka, sůl a pepř, čerstvý rozmarýn, 100 g čerstvého zeleného chřestu, lžíci másla, případně hustou zakysanou smetanu na doladění

Foto: Greta Blumajerová

Pokud cherry rajčátka krátce opečete, budou šťávnatá a měkkáFoto: Greta Blumajerová

Panenku nakrájejte na špalíčky a naložte do olivového oleje spolu s pepřem a nasekaným rozmarýnem. Chřest oloupejte a rozdělte na 3 centimetry dlouhé kousky. Vajíčka rozklepněte do misky, přidejte mléko, sůl a pepř a vidličkou základ omelety pořádně rozšlehejte. Na ploché pánvi rozpalte máslo a asi 3 minuty v něm převalujte pokrájený chřest. Vlijte vyšlehaná vejce, chvilku míchejte a poté nechte omeletu usadit. Na středním plameni ji nechte vyběhnout a dodělat. Tipy, jak připravit super omeletu najdete zde.

Naloženou panenku opečte na oleji nebo grilovací pánvi z obou stran po dvou minutách. Poté ji přendejte do pekáčku a nechte v troubě rozpálené na 180 stupňů 6 minut dojít. Do rozpáleného oleje od panenky pak už jen položte trs omytých cherry rajčátek a několik minut je nechte ohřát. Hotovou panenku servírujte s omeletou, rajčátky, případně hustou zakysanou smetanou.

Vyzkoušejte i další naše sezonní recepty! Třeba nepečené moučníky s čerstvým ovocem nebo dokonalé krémové polévky. A na jakou letní zeleninu se nejvíc těšíte vy? Cuketu? Rajčata? Papriky? Podělte se o své chutě v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám