Hlavní obsah

4 hloupé způsoby, jak si ženy zvyšují sebevědomí

Foto: thinkstock

Nízké sebevědomí může trápit i ženy, do kterých byste to vůbec neřekliFoto: thinkstock

Reklama

Málokdo by to do nich řekl, ale nemají žádné sebevědomí. Jen si ho v pravidelných dávkách uměle zvedají, i když si vlastně vůbec nevěří. Tohle jsou čtyři nefunkční způsoby, ke kterým se ženy uchylují.

Článek

Řada žen trpí vážným nedostatkem sebevědomí, i když navenek vypadá naprosto vyrovnaně. Jejich okolí nemá ani ponětí, že se ve skrytu duše trápí a podceňují se. Svou zadupanou sebeúctu totiž jen pravidelně dopují některým z následujících zvedačů sebevědomí, které většinou pomohou jen krátkodobě, nebo dokonce vůbec.

1. Nákupy

Většina žen ráda nakupuje a občas si dopřeje nové boty, kabelku či hezké šaty. Ve chvíli, kdy je ale pro vás nová blůzka zdrojem štěstí, a hlavně pocitu, že teď konečně za něco stojíte, je to špatně. „Je to velmi častý způsob, jak si navýšit sebevědomí nebo vyléčit nějaké emoční bolístky a nepříjemné myšlenky. Dodávání uspokojujícího pocitu pomocí externí a ještě k tomu materiální záležitosti ale vydrží jen na chvíli. Pokud se chcete v životě cítit dobře, musíte ten dobrý pocit hledat v sobě, ne v nové kabelce,“ radí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

2. Chorobné flirtování

Je jedno, zda jsou single, nebo vdané, prostě si nemohou pomoct a jakmile mají sebemenší možnost si zaflirtovat, udělají to. A dokonce jim je jedno, s kým. Jejich sebevědomí povyroste díky svalnatému a mladému krasavci stejně tak, jako díky proplešatělému důchodci s nadváhou.

„Je to velmi častý způsob, jak si dokázat, že na to má, že je žádoucí, že o ni mají muži zájem,“ vysvětluje psychoterapeutka Lucie Horníková. Bohužel flirtování a opětovaný zájem toho o vaší hodnotě příliš nevypovídá. „Upřímně řečeno, téměř každý je ochoten si zaflirtovat a jen tak nezávazně si zpříjemnit den. Spíš by takové ženy měly myslet na to, co by tomu říkal jejich partner, a jak jim by se líbilo, kdyby se takto choval,“ říká Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

To, že nějaká žena neustále s někým flirtuje, může být jen marným pokusem, jak si dokázat, že je o ni stále zájemFoto: thinkstock

3. Kritika okolí

Nic jim neunikne. Sledují každého, kdo se kolem nich jen mihne, a na nikom nenechají nit čistou. Tahle dáma má příliš velký zadek, tahle zase naprosto nevkusné šaty a támhleta by rozhodně měla něco dělat se svými vlasy. Jednoduše kritizují vše a všechny, na jakýkoli sebemenší nedostatek ochotně upozorní.

„Dokazují si tím svoji vlastní hodnotu. Tím, že upozorní na někoho, kdo má větší nedostatky než ony, si vytvoří dobrý pocit z toho, že jsou na tom vlastně dobře. Přitom právě srovnávání s ostatními patří do kategorie nízké vztahové inteligence,“ vysvětluje Lenka Černá.

4. Ujišťování se o své hodnotě

A máš mě rád? Jsi rád, že sis mě vzal? Líp by ti jiná ženská neuvařila, viď? Teda, nejsi rád, že jsem ani po dětech nepřibrala? Tak těmito a podobnými větami některé ženy zahrnují svého partnera, případně okolí. Jejich cílem je jediné, vynutit si pochvalu. Chvilkově to možná dané ženě udělá dobře, ovšem jak dlouho okolí vydrží takovou nálož? „Velmi často se takto chovají ženy, které nebyly nikdy moc chváleny,“ upřesňuje Lucie Horníková.

Znáte někoho, kdo se takto chová?

Reklama

Načítám