Hlavní obsah

4 kroky, jak být každý den šťastný. I když máte starosti!

Foto: Profimedia

Šťastný může být každý, jen je potřeba se trochu snažitFoto: Profimedia

Složenky, povinnosti, starosti. Kvůli každodenní záplavě ne úplně příjemných věcí se cítíte unaveně, otráveně, ne příliš spokojeně. Změňte to! Máme návod, jak být v dnešní době šťastní.

Článek

Otravná každodenní rutina, kvůli které se víc mračíte, než smějete, vás už nemusí trápit. I pod náporem povinností a starostí prý můžete být šťastní. Tvrdí to britský expert na osobní rozvoj Paul Hannam.

Návod, jak na to, popisuje v knize (Groundhog Day Condition), k jejímuž napsání ho inspiroval film s Billem Murrayem Na hromnice o den více (Groundhog Day) Paul Hannam. V něm televizní moderátor počasí, člověk otrávený životem, uvízne v časové smyčce a pořád dokola prožívá jeden a ten samý den. Nejdřív z toho šílí, ale nakonec ten čas využije k tomu, aby každý okamžik žil naplno. A takhle toho podle Paula Hannama můžete dosáhnout i v běžném životě.

1. Štěstí jako životní plán

Až příliš mnoho lidí bere život jako samozřejmost a žije ho v předem jasně stanovené rutině. Každý den vstává do práce, maká do úmoru, večer usne u televize. A to vše kvůli nejrůznějším a vlastně přízemním cílům, jako je víkend u jezera, příští rok nové auto, léto u moře a po mnoho letech odchod do důchodu.

Podle Paula Hannama by ale váš seznam cílů a přání měl vypadat úplně jinak. „Dejte si štěstí na první příčku svých priorit, dejte mu přednost před pracovními úspěchy, penězi, mocí či vlivností,“ radí Paul Hannam. Nepodmiňujte štěstí těmito věcmi.

Foto: Profimedia

Není nutné mít velké cíle, ale umět se radovat z drobností, zato každý denFoto: Profimedia

2. Žijte teď

Zbavte se pocitu, že pokud nepojedete v létě na exotickou dovolenou, pokud vás v práci nepovýší, pokud si do pěti let nepořídíte větší a hezčí byt, nebudete spokojení. „Neplánujte, co bude za rok, ale co pro svůj lepší život uděláte teď v nadcházejících minutách,“ říká Paul Hannam.

Musíte se naučit užívat si i ty malé chvilky, ne jen velké okamžiky. Napište si seznam drobností, které nestojí buď nic, nebo jen velmi málo, přesto vás baví a máte díky nim příjemné pocity. Co třeba dlouhá teplá koupel, zachumlání se ve voňavých peřinách po náročném dni, pevné objetí od partnera?

„Tohle vám pomůže pochopit, že perfektní život můžete žít i bez zvýšení platu nebo nového auta. Možná vám dojde, že nepotřebujete víc peněz nebo čehokoli jiného, ale spíš se zastavit a zamyslet se nad tím, co máte, a ne co nemáte,“ dodává Paul Hannam.

Proč se stresovat, zda vyděláte dost peněz na super letní dovolenou. Nemůžete něco podobného prožít třeba na zahradě u chalupy? O co vám přesně jde? O místo, kde trávíte dovolenou, nebo o ten pocit, který při odpočinku máte?

Foto: Profimedia

Není například příjemná chvilka s milovaným člověkem víc než luxusní dovolená u moře?Foto: Profimedia

3. Vypněte autopilota

Většina lidí jen bezmyšlenkovitě kličkuje mezi úkoly a povinnostmi a bytostně touží po jinak a lépe stráveném čase. Tak ten čas prožijte. Musíte ale vypnout toho autopilota, který vám vaše myšlenky neustále směruje k ne úplně příjemným věcem. Hrajte si s dětmi a nemyslete u toho na to, co vás zítra čeká v práci. Podívejte se s partnerem na hezký film a na chvíli zapomeňte, že jdete zítra jednat do banky. Pomoci mohou i různá zklidňující dechová cvičení či meditace.

4. Vstávejte šťastní

Ať se ve vašem životě děje cokoli, každé ráno stojíte tváří tvář volbě: Budu dnes šťastný, nebo nevrlý? Zaměřím se na příležitosti, nebo na potíže? Naučím se něco, nebo budu stagnovat? „Můžete si takhle vyrobit otřesný den, ale i den velmi příjemný. Nezměníte, co má přijít, ale ovlivníte to, jak se k tomu postavíte,“ tvrdí Paul Hannam.

Na konci každého dne pak stojí za to udělat jakousi rekapitulaci. Odpovědět si na to, co jste se nového dozvěděli, jaké zkušenosti nasbírali, co fungovalo a co ne. A co byste zítra mohli udělat jinak.

A co vy? Drtí vás každodenní starosti, nebo umíte i tak být šťastní?

Reklama