Hlavní obsah

4 věci, které by heterosexuálové měli odkoukat od gayů a leseb

Foto: Profimedia

U heterosexuálních párů je řada věcí ovlivněná genderovými stereotypy, tedy tím, co se očekává od muže a co od ženyFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k menšině, ještě nedávno je společnost vůbec nerespektovala a i dnes musí mnohdy o své právo na lásku bojovat. Přesto jsou věci, které by se heterosexuální většina měla od gayů a leseb naučit.

Článek

Ať už se ke své sexuální orientaci veřejně přiznali nebo ji tají, nemají to mnohdy lehké. Společenské předsudky vůči homosexuálům a lesbám tu jsou stále. Možná by se ale heterosexuálové měli spíš zkusit od čtyřprocentní menšiny něco naučit. V mnoha vztahových věcech je na tom totiž o dost lépe.

1. Žádné stereotypní rozdělování rolí

Kvůli nepřítomnosti obou pohlaví v domácnosti jsou homosexuální páry nuceny hledat jiné způsoby dělby práce, než je tradiční společenský stereotyp, který rozděluje povinnosti na ženské a mužské.

Proto si homosexuální páry povinnosti v domácnosti rozdělují podle osobních preferencí a dovedností. Každý dělá to, co mu jde lépe, co ho víc baví.

„Páry spolu také dost často spolupracují a vykonávají činnost společně. Heterosexuální páry si také práce v domácnosti dělí podle schopností, podle toho, koho co baví a dalších kritérií, tím prvním jsou ale chtě nechtě společenské stereotypy. Gay a lesbické páry mají v tomto směru větší svobodu. Chod jejich domácnosti stojí především na komunikaci, spolupráci, zastupování se,“ říká Markéta Kotálová, studentka Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy, která na toto téma napsala bakalářskou práci.

Foto: Profimedia

Tam, kde je zastoupeno jen jedno pohlaví, se musí povinnosti dělit podle jiných kritérií než podle toho, kdo je muž a kdo ženaFoto: Profimedia

2. Bojují férově

I homosexuálové mezi sebou samozřejmě mají rozepře. Ale během hádek jsou k sobě prý mnohem milejší, nedopouští se tolika osobních útoků, umí být i pozitivní, nejsou tolik agresivní, nebojují o dominanci. Zároveň umí mnohem lépe naslouchat.

Proč tomu tak je? Jedním z důvodů je jejich naprostá rovnocennost, tady není žádné silnější pohlaví. „Gay vztahy nejsou tak dualitní jako heteropáry, není to tolik ,spojení protikladů´ jako prosté spojení, jednota. Někdo takto může lépe chápat druhého a vytvořit ve vztahu příjemný prostor pro oba a pro lásku. Neplatí to však automaticky a nechci tím říci, že by gay páry by ušetřeny témat, jako je moc ve vztahu, rivalita a podobně, to patří k lidem bez ohledu na orientaci," říká Aleš Borecký, psycholog z gay poradny Soulgayte.

Podle něj také mívají gayové a lesby díky vyrovnávání se s jinakostí větší citlivost pro ostatní, mohou v sobě mít více tolerance, více o věcech přemýšlejí, což jsou všechno věci, které řešení sporů ve vztahu samozřejmě zjednodušují.

3. Experimentují v sexu

Sex mezi mužem a ženou mívá většinou velmi podobný scénář (samozřejmě s menšími či většími odchylkami). „On většinou zahájí akci, pak se chvíli společně věnují určité předehře, která je spíš pro ni než pro něj. Vrcholem všeho je pak pohlavní styk,“ popisuje britská sexpertka Tracey Cox.

Foto: Profimedia

Překvapivě i v oblasti sexu bychom se toho mohli od homosexuálů dost naučitFoto: Profimedia

To lesby nejsou na klasickou penetraci tolik orientované, naopak svou pozornost věnují oboustrannému dosahování orgasmů, to je pro ně to zásadní. A gayové zase mnohem více experimentují s různými druhy sexu, málokdy se drží jen klasické verze, jak tomu u heterosexuálních a dlouhodobých vztahů bývá. Homosexuální páry se tak v posteli mnohem méně nudí a dosahují častěji vyvrcholení.

4. Znají se

Sexuální spokojenost pramení i z toho, že je potřeba dokonale znát potřeby svého protějšku. A i tady mají homosexuálové navrch. „Mnoho heterosexuálních žen se stydí před svým partnerem masturbovat. Gayové a lesby to naopak milují. Vzájemně se pozorně sledují a pak při společných hrátkách dané techniky zopakují. Výsledkem je, že o tom, co má jejich partner rád, jaké doteky ho posílají do sedmého nebe, toho homosexuálové vědí daleko víc než průměrný heterosexuální pár,“ říká Tracey Cox.

Podobné je to i se sledováním porna. Heterosexuální ženy často jakoby žárlí na to, že jejich muž (často potají) sleduje porno. Gayové tohle neřeší, vědí, že muži se prostě rádi dívají na sexy věci a nic víc v tom není. A spíš se přidají a sledují ho společně.

Co myslíte, v čem jsou ještě homosexuální páry lepší?

Reklama

Načítám