Hlavní obsah

40 trendy šatů pro nastávající plesovou sezonu

Foto: Thinkstock

Plesová sezona začíná a u nás najdete tipy na krásné šatyFoto: Thinkstock

Reklama

Plesová sezona právě začíná, a tak je nejvyšší čas poohlédnout se po krásných šatech. Sice to nebude příliš levná záležitost, ale která žena by nechtěla pro jednou vypadat božsky? Nechte se tak inspirovat trendy pro tento rok...

Článek

Přestože se plesová móda stále drží určitých konvenčních pravidel, podléhají střihy, materiály i barvy šatů novým trendům. Není však podmínkou, že se jimi musíte za každou cenu řídit, protože některé střihy jsou prostě nesmrtelné a záleží jen a jen na vás, v čem se budete cítit dobře a co bude také pasovat k vaší postavě. Někdy se bohužel musí ženy smířit s tím, že šaty z katalogu se k jejich postavě opravdu nehodí.

„Mnoho dívek si přeje na ples obléknout šaty s odhalenými zády. Do nich je ale zapotřebí dokonalá postava s výraznými ženskými křivkami, proto je nošení tohoto typu šatů vhodné pro poměrně úzkou skupinu dívek a žen na rozdíl od širokých nebo áčkových střihů, které mohou schovat i větší zadeček či širší pas,“ říká Miloslava Koberová, majitelka salonu se společenskými a svatebními šaty Silhouette Fashion.

A právě salony se společenskými šaty jsou od toho, aby zde ženám s výběrem vhodných šatů poradili. Některé jsme tedy oslovili, abychom se dozvěděli nejen novinky pro nastávající plesovou sezonu, ale i cenové relace prodeje a zapůjčení konkrétních modelů. Pokud byste si totiž šaty chtěly koupit, připravte se i na částky šplhající se k deseti tisícům. Seženete samozřejmě i levnější, ale možná už nebudou tak jedinečné. Půjčovné se pak pohybuje v průměru od 1000 do 3500 korun.

Róba jako z červeného koberce

Splývavý materiál jako šifon a satén, jednoduchý hladký střih, jemné barvy v pudrových, lososových, šedostříbrných, zelenkavých, růžových, lila či duhových odstínech. To je jeden z hlavních trendů inspirovaný róbami hvězd z červených koberců (a možná se necháte okouzlit i jejich účesy, jako čtenářky v našem předchozím článku: 3 účesy podle slavných hvězd. Podívejte se!).

Mohou být střižené pod prsy v klasickém antickém stylu nebo na jedno rameno. „Plesovým šatům letos dominuje splývavost, obtékání postavy, popřípadě rozšíření od boků dolů. V oblasti dekoltu je rafinovaným řešením asymetrie na jedno ramínko nebo za krk. Případnou jednoduchost oživují různé prostřihy v siluetě šatů, například na jedné straně pasu nebo části zad, a dlouhé rozparky,“ upřesňuje stylistka salonu Venésis & Dianthé Praha Veronika Kuchařová.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): plesovesaty.com 10 000 Kč (půjčení 2600 Kč), plesove-saty.cz 6500 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): plesove-saty.cz 7500 Kč, satyprotebe.cz 3990 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): ecle.cz 7690 Kč (půjčení 3800 Kč), venesis.cz 2100 Kč (půjčení)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): plesove-saty.cz 6000 Kč, ecle.cz 8990 Kč (půjčení 4500 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše plesove-saty.cz 7500 KčFoto: archiv firmy

Pokud máte však raději výraznější barvy, vsaďte na zářivou královskou modř a jasně červenou (červená je in i v běžném šatníku viz článek Nepřehlédnutelná červená: Troufnete si na ni?). Mladé dívky si totiž mohou dovolit zářivější odstíny oproti starším dámám, kterým sednou spíše tlumenější barvy jako černá, burgundská, temně zelená či šedá.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): dainthe.cz 7390 Kč, plesove-saty.cz 7500 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše spolecenskeaplesovesaty.cz 2690 Kč, 4990 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše kleinod.cz 7900 KčFoto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): kleinod.cz 5900 Kč, spolecenskeaplesovesaty.cz 4490 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): svatebni-saty-adina.cz 2500 Kč (půjčení), kleinod.cz 8900 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): svatebni-saty-adina.cz 1900 Kč (půjčení), salonvalery.cz 3500 KčFoto: archiv firem

Tipy pro maturantky

Hitem pro mladé slečny jsou také šaty vpředu kratší než vzadu, které odhalují štíhlé nohy, ale zároveň jsou na rozdíl od koktejlových šatů velmi slavnostní. „Už je téměř pryč móda šlehačkových řasených sukní. Trendem jsou spíše bohaté tylové šaty v zajímavých, dokonce i neonových barevných kombinacích nebo extravagantní střapaté sukně. Vrací se i móda vysokého pasu v retro stylu,“ popisuje další možnosti výběru Světlana Zoubková, majitelka salonu Mireli.

Stále ještě mnoho slečen si na svůj maturitní ples touží na okamžik vyzkoušet roli princezny a po vzoru amerických filmů žádají plesové šaty s velkou tylovou princeznovskou sukní se spodničkou. „Dívky se tak snaží využít jednu z mála vhodných příležitostí, na kterou se podobný typ šatů hodí. I z tohoto důvodu si šaty většinou nekupují, ale pouze zapůjčují,“ dodává Miloslava Koberová ze Silhouette Fashion.

Ta mladým ženám navrhuje vsadit na šaty s puntíky či kostkami, které jsou nyní velmi trendy a působí mladistvě a neotřele. Na plese se jejich nositelka stává opravdu nepřehlédnutelnou. Květa Florianová z firmy Florian Fashion zase doporučuje květinové vzory v jakékoli podobě i v kombinaci se zvířecími: „Mezi novinky v našem sortimentu patří šaty s retro vzory a pavím vzorem. Ihned se staly velmi oblíbené mezi zákaznicemi.“

Foto: archiv firmy

Na foto: vše plesovesaty.com 6000 Kč, 10 000 Kč (půjčení 3500 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): plesove-saty.cz 7500 Kč, satyprotebe.cz 3690 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: vše plesovesaty.com 7000 Kč (půjčení 3000 Kč), 3500 (jen půjčení)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firmy

Na foto: vše plesovesaty.com 6500 Kč (půjčení 3500 Kč)Foto: archiv firmy

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): ecle.cz 7490 Kč (půjčení 3700 Kč), venesis.cz 2400 Kč (půjčení)Foto: archiv firem

Foto: archiv firmy

Na foto: hezke-saty.cz 1699 Kč, 1799 KčFoto: archiv firmy

Nechte vyniknout sexy nožky

Máte-li „ukázkové“ nohy, zajisté je budete chtít občas nechat vyniknout, a tak můžete na některém z plesů vyměnit dlouhé šaty za krátké. Široké sukně v pestrých odstínech budou slušet spíše mladším ročníkům, kterým přidají na rozpustilosti a hravosti. Navíc se budou při trochu rychlejším tempu tance krásně vlnit a točit. Délek nad kolena se ovšem nemusí bát ani starší dámy. Ty by měly volit užší střídmější střihy stejně jako barvy.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): svatebni-saty-adina.cz 1600 Kč (půjčení), spolecenskeaplesovesaty.cz 2100 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): spolecenskeaplesovesaty.cz 2190 Kč, ecle.cz 4990 Kč (půjčení 2500 Kč)Foto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): ecle.cz 4490 Kč (půjčení 2200 Kč), spolecenskeaplesovesaty.cz 990 KčFoto: archiv firem

Tak který kousek to vyhrál u vás?

Reklama

Související témata:

Načítám