Hlavní obsah

5 jazyků lásky: Když je budete ovládat, budete spolu šťastní!

Foto: Thinkstock

Nepochopení a trpkost místo lásky. Jak se to mohlo stát? Ještě to nevzdávejte, možná jen nevíte, co váš partner doopravdy potřebujeFoto: Thinkstock

Reklama

Máte pocit, že vás už partner nemá rád? Míjíte se a citově strádáte? Možná jen mluvíte odlišnými jazyky lásky. Tady je překladatelský mini kurz!

Článek

„Vymaloval jsem byt, zaplatil dovolenou, vynáším smetí. Ale ona pořád není spokojená a vyčítá mi, že už ji nemám rád,“ brblá Tomáš. „Žijeme jako dva nájemníci, jako cizí. Za celý večer se mnou promluví tak dvě věty. Všimne si mě, jen když chce večeři nebo sex,“ stěžuje si trpce Alena.

Tomáš i Alena dělají pro druhého to nejlepší, co dokážou. Alena se vzorně stará o rodinu, Tomáš pracuje jako šroub, aby ji zabezpečil. Přesto se míjejí, oba se cítí nespokojení a citově vyprahlí. V čem je chyba? Americký manželský poradce Gary Chapman tohle tajemství odhalil – a dokázal tak zachránit manželství tisícům párů.

Ztraceni v překladu

„Emocionální, výrazová řeč vaší lásky a řeč vašeho partnera se můžou lišit, stejně jako se liší angličtina od čínštiny,“ píše Gary Chapman v knize Pět jazyků lásky. Pokud chcete, aby ten druhý vaši lásku cítil, musíte ji projevit způsobem, který je pro něj srozumitelný. Každý totiž toužíme po něčem jiném. Někdo po dárcích, druhý po pochvale a jiný zase po dotecích a laskání.

Foto: Thinkstock

Každý jsme jiný. Pro někoho je květina bezcenné „zelí", pro druhého jedinečný důkaz láskyFoto: Thinkstock

První jazyk lásky: slova ujištění

„V těchhle šatech vypadáš úžasně!“ „To je paráda, že mám někoho, kdo se mi vždycky postará o počítač!“ „Pro tvoji svíčkovou bych vraždil!“ Je pro vás pochvala a uznání jako živá voda? Pak jsou slova ujištění vaším jazykem lásky. Patříte k lidem, pro které jsou slova důležitější než činy. Vážíte si toho, co pro vás partner dělá, pokud vám ale neumí říct něco hezkého, strádáte.

Druhý jazyk lásky: pozornost

Pořád jen pracuje, nikdy mě neposlouchá, nic spolu nepodnikáme – tak si stěžují ti (většinou ženy), pro které je společně strávený čas a sdílení tím pravým důkazem lásky. Procházka, při které si budete soustředěně povídat. Přihláška do tanečních pro dospělé. To jsou způsoby, jak vás udělat šťastnou. „Jedním z vedlejších efektů společných manželských aktivit je, že jsou jakousi zásobárnou vzpomínek, ze které je možné čerpat i do budoucna,“ píše Gary Chapman.

Třetí jazyk lásky: přijímání darů

Potřeba dostávat dárky není totéž jako zištnost nebo chamtivost. Dárek nemusí stát tisíce, je to něco, co můžete vzít do ruky a pomyslet si: Vzpomněl/a si na mě! Máte-li prakticky založeného partnera, který považuje kupování květin za vyhazování peněz (stejně se za pár dnů vyhodí do koše!), nejspíš i vy usycháte jako květina.

Foto: Thinkstock

Umyl nádobí, přestože tu práci nesnáší? Snaží se vám tím říct, jak vás miluje!Foto: Thinkstock

Čtvrtý jazyk lásky: skutky služby

Teplá večeře. Pověšené prádlo. Přišroubovaná polička. To že jsou projevy lásky, tyhle přízemní praktické věci? Ale ano. Pro člověka, jehož jazykem jsou skutky služby, mají větší cenu než mnohomluvná vyznání. Cítí to tak i Tomáš z úvodu článku. Tím, že Aleně pomáhá, jí po svém způsobu říká: Záleží mi na tobě! Ona ale jeho signálům nerozumí. Jejím jazykem je pozornost, a té se jí nedostává.

Pátý jazyk lásky: fyzický kontakt

Snad žádný z jazyků lásky nevyvolává tolik nedorozumění. Zajímá ho jen to jedno – stěžují si ženy. Cítím se odmítnutý a nemilovaný – říkají muži. Přitom stačí tak málo: žena, jejíž muž umí správným způsobem doplňovat její „citovou nádrž“, mu ráda oplatí stejnou a vyjde mu v sexu vstříc.

Už víte, co je důležité pro vás? Zbývá zjistit, kterým jazykem lásky mluví váš drahý. Nemusí to být snadné. Hlavně muži si často vůbec neuvědomují, co jim vlastně tak schází. Gary Chapman doporučuje začít sepsáním seznamů toho, co na svém partnerovi oceňujete a co byste si opravdu přáli, aby pro vás udělal.

Zkusíte to?

Reklama

Načítám