Hlavní obsah

5 mýtů o orálním sexu. Schválně, věřili jste holým nesmyslům?

Foto: Thinkstock

Sex má různé podoby, orální je mimořádně oblíbený. Přesto se k němu váže spousta mýtů...Foto: Thinkstock

Reklama

Milování ústy. Podle výzkumů ho provozuje pravidelně asi čtvrtina mužů i žen. Je populární, jistě, ale ne všichni o něm vědí všechno! Které fámy zneklidňují, zevšeobecňují a vzbuzují pochybnosti?

Článek

Orální sex není třeba představovat. Jde o sexuální činnost, při které dochází ke stimulaci pohlavních orgánů ústy či jazykem. A k naprosté rozkoši! „Při hodnocení oblíbeného způsobu milování orální sex oficiálně převzal prvenství. Tedy aspoň na jedné americké škole, kde se výzkum prováděl,“ popisuje britská sexuoložka Tracey Cox ve své knize Žhavý sex s tím, že z tisícovky žen jich 96 procent tvrdilo, že orální sex mají raději než klasické milování.

Jenže pozor, existuje několik mýtů a obav, které si lidé s orálním sexem ještě v dnešní době spojují. Kdo sesbíral ty „nestárnoucí“ a zažité? V první řadě doktor Ajith Chakravarthy, sexuolog a zakladatel Mezinárodní asociace sexuální medicíny (International Association of Sexual Medicine) se sídlem v indické Kerale.

1. mýtus: Po orálním milování panna už není pannou

Jak to je? „Orální sex a panenství? Tak to je otázka,“ vysvětluje odborník na stránkách již zmiňované nezávislé organizace s tím, že většina lidí si ztrátu panenství spojuje spíš s vaginálním stykem. Kdo chce zůstat bez poskvrny, přistupuje na orální a anální sex. „Obojí patří k prvním sexuálním zkušenostem, pokud se váš zájem týká především zachování panenství,“ vysvětluje sexuolog Ajith Chakravarthy, avšak poukazuje na to, že pro někoho je kontakt úst a pohlaví nepřípustný. Pak záleží na úhlu pohledu jedince dané kultury a vyznání, ale biologicky to možné není.

Foto: Thinkstock

Přijít o panenství jazykem? Nemožné!Foto: Thinkstock

2. mýtus: Při orálu nehrozí žádné riziko

Jak to je? „I přesto, že přenos HIV viru při orálním sexu není příliš obvyklý, spoléhat se na to, že nedojde k nákaze dalšími pohlavně přenosnými chorobami, je velký risk,“ podotýká sexuolog Ajith Chakravarthy. Proto se taky používají roušky a rozstřižené kondomy. Taky by nikdy nemělo dojít ke kontaktu úst s oparem a vřídky s genitáliemi.

3. mýtus: Ejakulát často způsobuje podráždění kůže

Jak to je? „Neexistuje žádný vědecký důkaz, že by sperma vyprodukované při orálním sexu obsahovalo nějaké složky dráždící pokožku, ovšem v některých zemích si to lidé myslí. Je to ale směšný mýtus,“ dodává odborník z Indie. Případy, kdy sperma způsobí alergickou reakci, jsou velmi zřídkavé. Když už se tak stane, projevuje se to pálením v oblasti vaginy, svěděním a otokem pohlavních orgánů po souloži. Rozhodně se ale tak neděje masově.

4. mýtus: Čím hlouběji, tím lépe

Jak to je? „Dokonalá ústní stimulace nemá s hloubkou proniknutí vůbec nic společného,“ popisuje Paul Joannides, expert na výchovu americké mládeže ve své knize Sex je umět, chtít a vědět, s tím, že penis hluboko v krku je oblíbený blud moderní doby, který nemá s mužským pocitem rozkoše naprosto nic společného. A tím poukazuje na další ze zažitých mýtů, které kolují mezi lidmi. A má pravdu. Krk není pochva. Ten se větším rozměrům nepřizpůsobí.

Foto: Thinkstock

Chce ho dostat co nejhlouběji? V tom případě by neměl vyhledávat vaše ústaFoto: Thinkstock

5. mýtus: Vyvrcholení při orálním milování je horší

Jak to je? Orgasmus při orálním sexu? Nedá se říct, že je horší než vyvrcholení, kterého se dosáhlo vaginálně. Anebo jinak. Může být maximálně tak jiné, ale to je všechno. Další z nesmyslů? No jistě! „Některé mýty přetrvávají staletí, a to i tehdy, když si jejich nepoužitelnost můžeme sami zkontrolovat na vlastním těle. Boj s nimi, stejně jako s pomluvami, je marný, ale nikoli zbytečný,“ zastává názor sexuolog Zlatko Pastor.

A jak vypadá nesmysl o orálním sexu podle vás?

Reklama

Načítám