Hlavní obsah

5 nejkrásnějších domů roku 2010

Foto: Pasivnidomy.cz

Letošním hitem byly i pasivní domyFoto: Pasivnidomy.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mít krásný dům je snem snad každého. Jenže co je to krásný dům? Zatímco jedni preferují jednoduché hranaté kostky, jiní naopak dávají přednost klasice. Podívejte se na pět staveb, které vás v roce 2010 na ProŽeny.cz zaujaly a nejvíce se líbily. Tady jsou!

Článek
Foto: Freedomky.cz

Nejlevnější oblíbenecFoto: Freedomky.cz

1. místo: Dům za 750 tisíc

Freedomek vzbudil rozruch nejen u vás, ale i u návštěvníků přehlídky Architecture Week, kde se objevil jeho prototyp. Atraktivní na něm byla hlavně cena – stavba o velikosti čtyřikrát sedm metrů přišla v základním provedení na tři čtvrtě milionu korun. Za tyto peníze jste dostali bydlení na klíč. Ale ten klíč je mnohem luxusnější, než bývá standardem. V ceně totiž máte nejen dům včetně podlah a rozvodů, ale i na míru vyrobenou postel s úložným prostorem, kuchyňskou linku a spotřebiče. Třetí plus představuje rychlost stavby – trvá jen několik hodin, protože na parcelu vám ho přivezou zcela hotový. Jak je to možné? Připomeňte si tento domek zde!

Foto: Ekonomické stavby

Dům snůFoto: Ekonomické stavby

2. místo: Dům, kam architekti nesměli

Druhé místo na žebříčku vaší oblíbenosti obsadil dům Viktorie postavený klasickou zděnou metodou s dispozicemi 4 + 1 a garáží. Stavba o ploše 140 metrů přišla na 3,2 milionu korun a majitelé se rozhodli, že k zařizování nepotřebují žádného odborníka, a pustili se do něj sami. Vymysleli několik originálních prvků, které nejsou mezi současnými a minimalistickými trendy právě obvyklé. Třeba místo dveří mezi kuchyní a obývákem zvolili otevřený průchod ve tvaru oblouku, doplnili ho stolovou deskou a vedle si vytvořili originální okno ve stejném tvaru, které slouží jako domácí bar.

Jejich pýchou je zahrada, pro kterou hledali inspiraci v sousedním Německu a Rakousku. Že si nepamatujete, jak vypadala? Zde je!

Foto: Domesi Prodesi

Praktický dům ze dřevaFoto: Domesi Prodesi

3. místo: Energeticky úsporná dřevostavba

Na začátku měla rodina tři přání jako v pohádce: Chtěli dům, který nebude moc stát, kde se bude levně bydlet a musela to být dřevostavba. Sen jim vyplnil nízkoenergetický dům s dispozicemi 5 + kk. Dřevo bylo použité nejen ve stavební konstrukci, ale spolu s bílou barvou dominuje i interiéru. Oživují ho červené doplňky, které mohou majitelé, až se jim přestanou líbit, snadno vyměnit.

Jako zdroj vytápění zatím slouží elektrokotel, ale majitelé mají vše připraveno na instalaci solárních kolektorů a také tepelného čerpadla. Pokud o podobném uvažujete, tady je inspirace!

Foto: Pasivnidomy.cz

Investice do budoucnostiFoto: Pasivnidomy.cz

4. místo: Dům, kde se netopí

Na čtvrtém místě se v pomyslném čtenářském žebříčku umístil energeticky pasivní dům postavený v malebném údolí řeky Sázavy. Jde o přízemní bungalov ve tvaru písmene L, přišel na šest milionů korun, který svou klasickou architekturou zapadá do stávající zástavby. Velká francouzská okna propojují obývací pokoj s navazující terasou a zahradou.

Ve velkém a prosvětleném interiéru majitelé vsadili na dřevo, velmi originálně vypadá tmavá podlaha. Zajímá vás, jak takový dům vypadá? Koukněte se sem.

Foto: Haniš srubové domy

Moderní srubFoto: Haniš srubové domy

5. místo: Bydlení ve srubu

Ačkoli není pro každého a třeba do měst se nehodí vůbec, klasický dřevěný srub vzbudil ohromný zájem. A to nejen kvůli svému zvláštnímu vzhledu, ale i ceně. Základní verze, kterou si majitelé dokončili sami, přišla jen na 1,3 milionu korun.

Zajímavý je dům nejen zvenku, ale i zevnitř, kde zůstává přiznaná odkorněná kulatina o průměru třicet centimetrů. Dřevo si tak zachovává svou přirozenou hladkost a křivost. Po většině obvodu kmene zůstaly nenarušené letokruhy. Takové stěny pak majitelé doplnili jen nábytkem ze dřeva a ratanu, na podlahu položili keramickou dlažbu. A výsledek? Podívejte se sami!

Že jste si mezi těmito domy nenašli žádný, který by se vám líbil? Čtěte dál! I v roce 2011 vám nabídneme desítky návštěv a rekonstrukcí, které přinesou inspiraci a nebo se při nich můžete jen kochat.

Reklama

Načítám