Hlavní obsah

5 největších dobrot z raw stravy: Ty musíte ochutnat!

Foto: eldar_nurkovic, shutterstock.com

Raw pokrmy se upravují při maximální teplotě do 42 stupňů CelsiaFoto: eldar_nurkovic, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát se vitariánem je asi pro většinu lidí neudržitelný extrém. Nemusíte ale jíst stoprocentně raw, abyste si sem tam mohli dopřát některou z originálních raw delikates. Tyhle tipy si zamilujete!

Článek

Pro ty, co ještě trochu tápou, co vlastně raw strava obnáší, to v rychlosti shrňme. Vitariáni jedí jednak jako vegani, tedy vynechávají potraviny živočišného původu jako maso, mléčné výrobky, vejce.

Zároveň však svá výhradně rostlinná jídla tepelně neupravují. Základní myšlenkou raw stravy totiž je, že vše živé a prospěšné, co se v potravinách nachází, se zničí při zahřátí nad 42 stupňů Celsia.

Asi si neumíte představit, že byste takhle jedli, co? :) Vězte ale, že velká část vyznavačů raw nejí jen syrovou stravu. Jen syrová jídla zařazují výrazně více než běžní strávníci.

„Každý člověk má v jídelníčku nějaké procento této stravy. Z praxe vím, že stačí zachovávat šedesát až sedmdesát procent čerstvé rostlinné stravy, aby tělo fungovalo zdravě,“ říká výživová odbornice Cecílie Jílková z poradny Najím se a zhubnu.

Pokud chcete svůj jídelníček obohatit o více čerstvého a živého, nemusí to být jen samotná zelenina nebo ovoce. Zkuste si připravit tyhle vynikající delikatesy!

1. Banánová nutella

„Tuhle pomazánku zvládnete za několik minut a ani nebudete potřebovat mixér. Banány a avokádo rozmačkejte vidličkou, vmíchejte nepražené kakao a med dle chuti,“ prozrazuje Cecílie Jílková svůj oblíbený recept na tisíckrát zdravější nutellu.

Foto: Aila_Images, shutterstock.com

Kakaový krém z banánu a avokáda chutná výtečně, přitom je velmi zdravýFoto: Aila_Images, shutterstock.com

2. Kešu sýr

Ořechy obecně jsou velmi důležitou složkou raw jídelníčku. „Ořechy jsou ze své podstaty velmi unikátní potravinou. Stejně jako žloutek ve vejci je super koncentrací správných živin pro reprodukci zvířat, tak ořechy jsou rostlinnou verzí shromaždiště všech důležitých prvků pro správnou reprodukci dané rostliny,“ uvádí Jana Thompson, sortimentní manažerka sekce Zdravý svět v prodejnách Globus.

Z ořechů se navíc dají v kuchyni vytvářet divy. Zkuste si třeba vyrobit kešu „sýr"! Nechte přírodní kešu oříšky přes noc namočené ve vodě. Druhý den je rozmixujte se špetkou soli a pár kapkami citronové šťávy. Zdravý a delikátní raw mazací „sýr“ je na světě.

3. Ovocná kůže

Pokud máte sušičku ovoce, tuhle mňamku musíte vyzkoušet! „Libovolné ovoce rozmixujte na kašičku. Směs natřete na silikonovou podložku nebo kokosovým olejem vytřený pečicí papír a nechte sušit, dokud nevznikne pružná a měkká placka,“ popisuje výživová poradkyně Cecílie Jílková.

„Ovocnou kůži můžete nastříhat na nudličky do salátů, srolovat a naplnit ovocem jako palačinky a děti bude bavit ji žvýkat jen tak samotnou,“ dodává.

Foto: avebreakmedia, shutterstock.com

Šťávy nebo smoothie jsou častou součástí raw jídelníčkuFoto: avebreakmedia, shutterstock.com

4. Celerový salát s mákem

Zní vám tahle kombinace trochu divně? Zkuste občas trochu experimentovat, možná budete překvapení!

„Pikantní chuť syrového strouhaného celeru společně s mákem je naprosto unikátní a osvěžující. Nastrouhejte 150 gramů celeru a smíchejte asi se třemi lžícemi čerstvě mletého máku a medem dle chuti. Můžete vmíchat též trochu sušených neslazených brusinek a vlašských ořechů,“ popisuje svůj netradiční raw recept Cecílie Jílková.

5. Jarní závitky

Tahle Asií inspirovaná delikatesa se vytváří z rýžového papíru. Ten sice není úplně raw, ale to nevadí, když si do závitků dáte skvělou raw náplň!

„Kolo rýžového papíru ponořte do nádoby s vlažnou vodou, dokud zcela nezvláční. Rozprostřete ho na čistou utěrku a na střed položte ve vrstvách nudličky, kostičky nebo kolečka libovolné zeleniny. Na zeleninu položte tenký plátek tempehu nebo kešu sýra a závitek zabalte,“ říká Cecílie Jílková. Tyto skoro raw závitky jsou navíc velmi dietní, dát si jich můžete tolik, kolik chcete!

Lákají vás tahle raw jídla? Nebo to stejně není nic pro vás?

Reklama

Načítám