Hlavní obsah

5 pravidel, jak zařídit chalupu. Úplně jinak než byt!

Foto: thinkstock

Chaty a chalupy máme pro odpočinek a únik z běžného života. Tomu je třeba přizpůsobit i jejich zařízeníFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chataření a chalupaření zažívá opět svůj boom. Snad každého to láká na prázdniny nebo jen víkend mimo město. I při odpočinku už vyžadujete určité pohodlí! To ovlivňuje i zařizování rekreačních objektů. Jak tedy na to?

Článek

Základní pravidlo zní: na chatě či chalupě si dopřejte pravý opak toho, co máte doma. Jezdíte se odpoutat od reality, tak ať vám zde nic nepřipomíná byt. A protože jste v přírodě, dávejte přednost přírodním materiálům, tedy hlavně dřevu, kameni, kůži či textiliím, jako je len či bavlna. Nezapomínejte, že vintage styl, jak se dnes moderně říká zařizování chat či chalup, je útulný a velmi tradiční. Má ale své zásady. Uznáte je?

Pravidlo 1: Žádné haraburdí

I když vintage styl miluje „vše staré“, rozhodně to není myšleno tak, že by se chata či chalupa – jak se to velmi často stává – změnila ve sklad haraburdí, které už se doma nehodí nebo nelíbí. Proto sem nepatří prosezený gauč, na kterém se vám v bytě špatně odpočívá. Vždyť o víkendu a dovolené toužíte především po pohodlí! A tak ten špatný vyhoďte a kupte si nový. Totéž platí i o dalších nefunkčních věcech.

Foto: thinkstock

Staré věci víkendovému bydlení sluší, ale netahejte si sem nefunkční haraburdíFoto: thinkstock

Pravidlo 2: Volte „věci s duší“

Naopak staré a funkční věci jsou žádané. Dejte přednost věcem, které už něco zažily a mají „duši“. Krásně se zde budou vyjímat třeba staré dřevěné židle z bazaru nebo hrnky, talíře či sklenky, když už doma nemáte celou sadu. Je však třeba dodržovat pravidlo, že byste měli mít ze série vždy aspoň dva až tři kousky, nikoli jeden, aby vám nevznikl interiér ve stylu každý pes jiná ves.

Foto: thinkstock

Hrnečky z různých sérií jsou naopak vítány, ale vždy byste měli mít od každého dva až tři kouskyFoto: thinkstock

Foto: bella rose

Vintage styl, jak se dneska chalupaření moderně říká, preferuje starší věci s patinouFoto: bella rose

Pravidlo 3: Dřevo v hlavní roli

Dřevo lze na chatě či chalupě použít kdekoli a kdykoli, a to jak na podlahy, tak na obklady stěn a stropů. A samozřejmě na nábytek. Děsí vás, že nedonutíte rodinu zouvat se a dřevěná podlaha bude brzy zničená? Nevadí. Patina, rýhy či drobná poškození k venkovskému stylu patří. A aby byla na dřevěných prknech opravdu jen drobná, zvolte kavlitní povrchovou úpravu podlahy.

Foto: kratochvil parket profi

Dřevěné podlahy v chalupě nelakujte, ale naolejujteFoto: kratochvil parket profi

„Pokud dřevo natřete lakem a vběhnou vám na něj děti s kamínky v podrážkách, poškrábou ho a vzniknou viditelné rýhy, kterých bude přibývat. Na rozdíl od toho, pokud použijete na dřevěnou podlahu olej, škrábance v nich také vytvoří, ale nebudou tolik vidět,“ vysvětluje Milan Mrkáček ze společnosti Kratochvíl parket profi a pokračuje: „Navíc olejem povrch snadno opravíte, a to třeba jen kolem dveří, aniž by zde vznikl viditelný přechod mezi starým a novým jako u laku.“ Když takto ošetříte podlahu jednou před sezonou, nabídne dřevu takovou ochranu, že ho nebudete muset ani po letech přebrušovat, tedy pokud se někdo nerozhodne štípat na ní dřevo.

Foto: kratochvil parket profi

Dřevo sluší nejen podlahám, ale i stěnám a stropůmFoto: kratochvil parket profi

Pravidlo 4: Důraz na pohodlí

Jezdíte na chalupu odpočívat, zvete sem přátele, a pak se vám určitě nechce stát po obědě hodinu u dřezu a mýt nádobí? Nebraňte se tady moderním spotřebičům, které vám to ulehčí. Třeba trouby, varné desky nebo chladničky koupíte v retro stylu, i když zpravidla nedisponují takovým výběrem funkcí a dostatečnou škálou kvality jako ty moderní. Ale třeba myčky či mikrovlnky v stylovém provedení k sehnání nejsou.

„Tam bych doporučil spotřebiče s čistým nadčasovým designem, který je okem dnešního uživatele vnímán přirozeně i u klasického stylu kuchyní," říká Aleš Jelínek z Poggenpohl studia Praha a dodává, že tam, kde je to možné, je pak vhodné zvolit plně integrovatelné spotřebiče a ukrýt je za dvířka nábytku.

Foto: poggenpohl

Rozhodně se o dovolené nevzdávejte pohodlí a dopřejte si i moderní troubu nebo myčku. Na vás záleží, zda je přiznáte, nebo ukryjete za dvířkaFoto: poggenpohl

Pro vestavné spotřebiče je i architektka Kamila Douděrová: „Já jsem v takovémto případě téměř konzervativec, vždycky ctím konkretní genia loci a neuměla bych stylovým kamnům a nábytku ublížit v podobě nerezového spotřebiče. Například myčku bych volila vestavnou. Moderní doba ano, ale svými vychytávkami, ale ať svým vzhledem nechají vyniknout atmosféru venkova."

Foto: gorenje

Koupit se dají i retrospotřebiče, které jsou na chalupy jako dělanéFoto: gorenje

Pravidlo 5: Barvy pouze klasické

Vintage styl rozhodně neexperimentuje s barvami. To platí jak pro dřevo či další materiály, tak pro textil. Inspirujte se okolní přírodou. Kromě dřeva jsou tak „přípustné“ barva bílá, červená, modrá či zelená.

Foto: bella rose

K vintage patří i tradiční materiály jako len a bavlna, z barev sáhněte po červené či modréFoto: bella rose

Foto: bella rose

Určitá zdobnost a nostalgie po starých dobrých časech chalupám a chatám slušíFoto: bella rose

A co vy? Propadli jste opět chataření a chalupaření? Napište nám to v diskusi pod článkem.

Reklama

Načítám