Hlavní obsah

5 rad, jak zavařit dokonalou marmeládu

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavařování je oblíbený způsob, jak zpracovat úrodu ze zahrady. Ovšem každý postup je originál a Labeta pro vás připravila osvědčené postupy, díky kterým dovedete domácí marmelády k dokonalosti.

Článek

Zavařovat je snadné, ale pro dokonalou marmeládu je potřeba dodržet určitá pravidla. Pojďme se na ně podívat.

1. Základ tvoří kvalita ovoce

Ovoce pro zavařování musí být zralé. Pokud je úroda tak velká, že nestíháte zavařovat, raději ovoce zamrazte a pusťte se do zavařování později. Úrodu je lepší mýt v nádobě s vodou, než ji omývat pod tekoucím proudem, který by mohl plody poškodit.

Hmotnost surovin se po odstopkování a odpeckování ještě sníží, proto ovoce navažte až ve chvíli, kdy máte tyto práce hotové

2. Čistota zajistí kvalitu a trvanlivost

Hlavní roli zde budou hrát zavařovací sklenice a víčka, vše pečlivě umyjte. Čisté musí být i používané nádobí (vyčleňte si jednu vařečku, která bude pouze na marmelády). Sklenice nechte vysušit v troubě horkým vzduchem, který zabrání vzniku a šíření bakterií.

Horký vzduch také sklenice předehřeje, což jistě oceníte ve chvíli, kdy budete do skleniček lít horkou marmeládu. Pokud sklenice nejsou předehřáté, položte je na vlhkou utěrku a marmeládu do nich lejte pomalu, aby nepraskly.

3. Želírovací cukr patří nejen do marmelády

Množství ovoce není vždy stejné. Nezapomeňte na to, že jahody a třešně obsahují málo pektinu, proto je lepší si na jedno balení želírovacího cukru připravit 800–900 g ovoce. Naopak jablka či rybíz rosolovatí snadněji, proto si na stejné množství želírovacího cukru připravte 1000 g ovoce.

Labeta myslí i na diabetiky, proto má ve své nabídce speciální Želírovací cukr vhodný pro diabetiky. Na své si přijdou i vyznavači zdravého životního stylu, kteří mohou použít Třtinový želírovací cukr. Želírovací cukr dále využijete i k přípravě dětských přesnídávek a ovocných šťáv.

Želírovací cukr dochutí kyselejší ovoce, zajistí pevnější konzistenci a díky kyselině citronové pomáhá i při konzervaci

4. Všeho s mírou, a hlavně nespěchat

Že se vám urodila hromada jahod a chcete z nich připravit marmeládu po pěti kilech najednou? Raději rozdělte úrodu na menší dávky. Díky tomu ovoce daleko dříve zrosolovatí a nemusíte jej vařit tak dlouho (stačí 3–5 minut, delší doba varu ničí vitamíny obsažené v ovoci).

S Želírovacím cukrem na jahody značky Labeta zavaříte stejně dobře i maliny, třešně, višně a ostružiny

5. Tajemství správného plnění do skleniček

Horkou marmeládu plňte do připravených skleniček, které uzavřete suchým víčkem. Díky teplu vznikne podtlak, který během vychladnutí víčko upevní. Pro ještě lepší utěsnění víčka můžete horké sklenice otočit dnem vzhůru. Pokud se sklenice od marmelády potřísnila, do sucha místo otřete a až poté sklenici zavíčkujte.

Další tipy najdete na www.labeta.cz.

Labeta – raz dva zavařeno!

Reklama

Související témata:

Načítám