Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Pár běžných surovin, chvilka času a vykouzlíte výborný oběd nebo večeři, na které si pochutnají dospělí i děti. Mleté maso a smetanová omáčka je oblíbená kombinace.

10 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Na masové kuličky
  • 400 g mletého kuřecího masa
  • 2 lžíce strouhanky
    1
  • 1 ks vejce
    3
  • 1/2 lžičky mletého nového koření
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička sušené cibule
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky pepře
  • 100 ml oleje na smažení
Na omáčku
  • 1 lžíce másla
    7
  • 1/2 ks cibule
  • 200 g žampionů
  • 1 lžíce hladké mouky
    1
  • 200 ml drůbežího vývaru
  • 200 ml smetany ke šlehání
    7
  • 1 lžička dijonské hořčice
    10
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 1 špetka soli a pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Místo kuřecího masa můžete použít i mleté krůtí nebo telecí, anebo vlastně každé mleté maso, které máte rádi. Ovšem kuřecí je jemné a chutná i vybíravým jedlíkům.

Postup

01.

Nejdřív připravte masové kuličky. Smíchejte mleté kuřecí maso se strouhankou. Přidejte vejce, sušenou cibuli, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Připravenou masovou směs nechte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat. Poté tvořte kuličky a osmažte je na oleji ze všech stran.

02.

Žampiony očistěte a nakrájejte na kousky. Z pánve, ve které jste smažili kuličky, vylijte omastek a vytřete ji papírovým ubrouskem. Rozpusťte v ní lžíci másla a orestujte na něm najemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, přidejte připravené žampiony a osmahněte. Až lehce zezlátnou, zaprašte je hladkou moukou a zalijte vývarem.

03.

Důkladně prošlehejte metlou a vařte asi 5 minut. Poté do omáčky přilijte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a krátce provařte. Nakonec omáčku dochuťte lžičkou pikantní hořčice.

04.

Do omáčky vložte hotové masové kuličky, aby se prohřály, a hotové jídlo posypejte nasekanou zelenou petrželkou. Servírujte s těstovinami, rýží nebo bramborovou přílohou.

Nejlepší přílohy k omáčkám

Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?

A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody:

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 287,34 kJ
Bílkoviny38,32 g
Tuky64,1 g
Sacharidy14,16 g
Sůl2,2 g
SAFA21,87 g
Vláknina2,35 g
Cukry4,88 g

Načítám