Článek
Místo kuřecího masa můžete použít i mleté krůtí nebo telecí, anebo vlastně každé mleté maso, které máte rádi. Ovšem kuřecí je jemné a chutná i vybíravým jedlíkům.
Postup
01.
Nejdřív připravte masové kuličky. Smíchejte mleté kuřecí maso se strouhankou. Přidejte vejce, sušenou cibuli, mletý zázvor a nové koření (to stačí rozdrtit v hmoždíři, pokud nemáte namleté), sůl a pepř. Připravenou masovou směs nechte v pokojové teplotě asi 20 minut odpočívat. Poté tvořte kuličky a osmažte je na oleji ze všech stran.
02.
Žampiony očistěte a nakrájejte na kousky. Z pánve, ve které jste smažili kuličky, vylijte omastek a vytřete ji papírovým ubrouskem. Rozpusťte v ní lžíci másla a orestujte na něm najemno nasekanou cibuli. Když zesklovatí, přidejte připravené žampiony a osmahněte. Až lehce zezlátnou, zaprašte je hladkou moukou a zalijte vývarem.
03.
Důkladně prošlehejte metlou a vařte asi 5 minut. Poté do omáčky přilijte smetanu ke šlehání, sůl a pepř dle chuti a krátce provařte. Nakonec omáčku dochuťte lžičkou pikantní hořčice.
04.
Do omáčky vložte hotové masové kuličky, aby se prohřály, a hotové jídlo posypejte nasekanou zelenou petrželkou. Servírujte s těstovinami, rýží nebo bramborovou přílohou.
Nejlepší přílohy k omáčkám
Nejoblíbenější je jednoduchý houskový knedlík anebo rychlý bramborový knedlík jako od babičky. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bezlepkové slezské kluzky bez vajec, případně domácí špecle. Anebo si troufnete na domácí dýňové noky?
A jestli jste pro osvědčenou a jednoduchou cestu, budou se vám hodit tyto praktické videonávody: