Hlavní obsah

5 tajemných potravin pro zdraví a krásu

Foto: thinkstock

Co zkusit místo chleba s máslem k snídani dobrou kaši s karobem?Foto: thinkstock

Reklama

Za málo peněz vás zbaví oteklých nohou, únavy, vyladí pleť, a hlavně ozvláštní letní jídelníček. Představujeme vám pět tajemných potravin, které stojí za to ochutnat. Vystupte ze zajetých kolejí!

Článek

Možná ve vedrech, ale v létě obecně, hledáte jídla, která vám sednou, budou lehká a zároveň zasytí. „Nejvhodnější jsou lehká studená anebo jen krátce tepelně upravovaná,“ radí Marta Tovtová, terapeutka čínské medicíny a specialistka a doplňuje: „Vynechejte dlouhé vaření, pečení a smažení. Omezujte sůl, a naopak používejte větší množství tekutin,“ uvádí.

Lektor powerjógy a kouč zdravého životního stylu Václav Krejčík přidává další tip na letní vaření: „I v létě organismus lépe spaluje díky teplé snídani, zkuste proto kaše, zeleninové polévky.“ Jestli nevíte z čeho, podívejte se níže. Našli jsme pro vás zdraví prospěšné tipy, kterými můžete zajímavě obohatit své menu… Jsou to přesně ty „podivnosti", které najdete v regálech obchodů se zdravou výživou, a vy nevíte, co s nimi. My vám poradíme:

Slzovka na skvělou pleť

Co je zač: Jde o jednu z nejdéle pěstovaných obilnin na světě. Odvar ze slzovky působí při žaludeční a střevní slabosti. Váže jedy z látkové výměny, podporuje funkci jater, snižuje špatný cholesterol, působí skvěle na pleť – udržuje ji hebkou a vláčnou.

Čaj ze slzovky

Jednu lžíci ze zrn slzovky opražte na pánvi, poté povařte asi 15 minut ve vodě, sceďte. Čaj je výborný na pročistění organismu.

Adzuki na oteklé nohy

Co jsou zač: Lustěniny, které obsahují vysoké množství rostlinných bílkovin, fosfor a vápník, jsou lépe stravitelné než ostatní luštěniny. Posilují ledviny a odvodňují. Nemáte-li tolik chuť na maso nebo ryby, jsou skvělou volbou bílkovin (a ty by ve vašem jídelníčku neměly rozhodně chybět).

Foto: thinkstock

Adzuki jsou skutečně hodně léčivé, tak jim odpusťte, že se vaří zhruba 40 minutFoto: thinkstock

S mrkví a semínky

Na sucho opražte hrst semínek (slunečnice, dýně, sezam), pak přidejte jemně nastrouhanou mrkev, trochu uvařených adzuki a ještě chvíli povařte. Přidat můžete i čerstvé bylinky (koriandr, petrželka, bazalka). Rychlá snadná večeře plná bílkovin.

Laskavec proti únavě

Co je zač:Obilnina známá spíše pod názvem amarant. Jeho semínka se dají použít samostatně jako cereálie nebo semletá v podobě mouky. Často je můžete koupit již pražená nebo naklíčená.

Foto: thinkstock

Únava? Když není na vině málo spánku, zkuste změnit něco v jídleFoto: thinkstock

Semena mají vyšší výživovou hodnotu než obilniny díky vyššímu obsahu bílkovin (až 2x – proto je vhodný pro vegetariány), tuků, některých vitaminů (B2, niacin a vitamin E), minerálních látek (například vápník), stopových prvků (železo) a vlákniny. Podporuje imunitní systém, regenerační schopnosti organismu a příznivě ovlivňuje tvorbu cholesterolu. Neobsahuje lepek.

Tip na amarantovou kaši

Na pánvi opražte kardamom, přidejte kousek másla, jablko a banán, trochu vody a chvíli poduste. Pak na to vsypte uvařený amarant. Podle chuti přidejte karob (či kakao) a agáve (či med), případně fíky, lískové oříšky.

Karob pro více energie

Je zdravější variantou kakaa a čokolády – obsahuje méně tuků a má asi o třetinu nižší kalorickou hodnotu, přičemž například v pečivu jej od kakaa téměř nerozeznáte. Sám o sobě je dost sladký, proto se do něj nemusí přidávat řepný cukr a tuk pro zjemnění. Je vhodný pro osoby alergické na kakao. Na rozdíl od kakaa karob neobsahuje zdraví škodlivé methylxantiny. Má příznivý vliv na snižování hladiny cholesterolu v krvi díky obsahu vlákniny (pektin). Obsahuje vitaminy skupiny B, vápník, hořčík, draslík a železo.

Foto: thinkstock

Karobu se také říká Svatojánský chléb. Jak poetické, že?Foto: thinkstock

Kefírová buchta s karobem

Budete potřebovat 0,5 litru kefíru, ve kterém necháte rozpustit 1,5 skleničky (asi o objemu 2–3 dcl) tmavého cukru, přimícháte 3 skleničky špaldové mouky, 0,5 skleničky rostlinného oleje, 2 polévkové lžíce karobového prášku, kávovou lžičku jedlé sody a nasekané vlašské ořechy a rozinky podle chuti. Těsto nalijte na pečicí papír na plech nebo do formy a pečte asi 35–40 minut při 175 stupňích Celsia.

Nechte si chutnat a dejte nám vědět, jaké to bylo...

Reklama

Načítám