Hlavní obsah

5 tipů, díky kterým budou vaše plavky stále jako nové

Foto: Astratex

Koupací sezona je oficiálně zahájena! Naučte se o plavky starat tak, aby vám co nejdéle vydržely jako novéFoto: Astratex

Plavková sezona je v plném proudu, a proto je potřeba si osvěžit tipy a triky na správnou péči o plavky. Díky nim vám plavky budou dělat radost i několik let.

Článek

Vliv na ztrátu pružnosti, vyblednutí barev nebo celkové opotřebení má mnoho faktorů. Aby plavky déle vypadaly jako nové, stačí dodržovat pět jednoduchých zásad.

Perte ve správných prostředcích

Přeprání plavek po jejich pořízení je samozřejmost. Plavky ale díky svým materiálům vyžadují speciální péči. Než v nich poprvé vyrazíte k vodě, dopřejte jim vodní lázeň. Do vlažné vody přidejte jemný prací prostředek, neutrální mýdlo nebo lžíci jablečného octa. Určitě ale ruce pryč od aviváže, ta by mohla nenávratně poškodit vlákna plavek.

Foto: Astratex

Aby si plavky dlouho zachovaly svůj původní vzhled i vlastnosti, je důležité dopřát jim řádnou péčiFoto: Astratex

Opalovací krém nanášejte co nejdřív

I samotní výrobci plavek doporučují s obléknutím plavek počkat až do chvíle, kdy se opalovací krém kompletně vsákne do pokožky. Mastný přípravek totiž vůbec nesvědčí umělým vláknům a zároveň se z nich velice špatně dostává. Stejně tak plavkám škodí i parfémy nebo deodoranty. Ideálně si tedy předtím, než vyrazíte k vodě, dejte sprchu, která smyje všechny kosmetické přípravky, namažte se krémem a až po vsáknutí oblékněte plavky.

Dejte pozor, kam si sedáte

Aby vám plavky vydržely bez úhony co nejdéle, dávejte si pozor, na jaké materiály si v nich sedáte nebo leháte. Písek, ostré kameny nebo třeba dřevěná lavička by mohly jemná plavková vlákna poničit. Pokud se na nějaký z hrubších materiálů budete chtít posadit, nezapomeňte si pod sebe dát osušku, deku nebo třeba plážové pareo. Anebo si na plavky oblékněte nějaké krásné plážové šaty.

Foto: Astratex

Kosmetické přípravky škodí plavkám stejně jako hrubé povrchy. Ty mohou poškodit strukturu plavekFoto: Astratex

Pozor si dejte i na povrch tobogánů a skluzavek. Na tyto atrakce si vždy oblékněte plavky bez aplikací, korálků a jiných ozdob, které by se na nich mohly lehce zničit.

Dopřejte mokrým plavkám pořádnou péči

Neodkládejte mokré plavky do taštičky na plavky na moc dlouho. Co nejdříve po převlečení je vymáchejte ve studené vodě. Zbavíte je tak prvotních nečistot, soli a písku. Doma je opět přeperte ve vlažné vodní lázni. Neždímejte je ale protirotací, jako jste zvyklí u klasického prádla. Přebytečnou vodu z nich buď jemně vyždímejte stlačením do kuličky, nebo je vložte do froté ručníku a vodu z nich vymačkejte.

Foto: Astratex

Plavky vyžadují péči i po dni u vody. Nenechte je zapařit v tašce či pytlíku a co nejdřív jim dopřejte vodní lázeňFoto: Astratex

Nezapomínejte na pravidla i při sušení

Abyste ani při sušení plavek neponičili jejich vlákna, vyhněte se sušení na přímém slunci a při vysokých teplotách – sušičce i topení. Nejlepší pro jemná vlákna plavek bude přirozené uschnutí ve stínu na sušáku ve vodorovné poloze. Než je ale uklidíte zpět do skříně, ujistěte se, že jsou opravdu suché. U vyztužených plavek dávejte pozor, aby se u nich nepromáčkly košíčky – vaše nové trendy plavky by tak mohly zůstat zdeformované napořád.

Nestárnoucí retro, exotické vzory i hravá asymetrie. Podívejte se, jaké jsou plavkové trendy nabízí značka Astratex pro tento rokVideo: Astratex

Reklama

Načítám