Hlavní obsah

5 tipů, jak se dostat po karanténě zpátky do formy

Foto: 123rf.cz

Život v rovnovázeFoto: 123rf.cz

Reklama

Máme za sebou snad nejtěžší zkoušku naší vůle. Přesně 66 dní trval nouzový stav, kvůli kterému jsme byli nuceni trávit svůj čas více v našich domovech, omezili cesty do práce i venkovní aktivity.

Článek

Řada z nás si bohužel nezvládla udržet zdravé návyky a nervy jsme posilovali sladkostmi či alkoholem. Dokazuje to i řada průzkumů, ze kterých vyplývá, že např. 40 % Čechů začalo více jíst a 18 % si dopřávalo více alkoholu.

A co teď s tím? Ať už hubnete do plavek nebo chcete zpět své „lepší já“, pomohou rady výživových poradců NATURHOUSE.

1. Vsaďte na středomořskou stravu

Základ středomořské stravy tvoří ovoce a zelenina kvůli vysokému obsahu vitaminů, minerálů a vlákniny. Jídelníček obsahuje dále celozrnné obiloviny, tučné i libové ryby nebo jiné libové maso, zakysané mléčné výrobky, mořské plody, olivový olej, luštěniny, ořechy a bylinky,“ říká Věra Burešová, hlavní výživová poradkyně NATURHOUSE. Ukázkový jídelníček podle středomořské stravy najdete zde: jídelníček.

2. Hlavním pilířem by měla být vláknina

Vyvážený jídelníček s dostatečným množstvím vlákniny je důležitý pro správnou skladbu střevního mikrobiomu. Pokud je ve střevě špatný mikrobiom, vznikají zde zánětlivé procesy vedoucí k přetížení jater a imunitního systému.

3. Do jídelníčku zařaďte fermentovaná jídla

Pickles, kysané zelí, domácí jogurty, kváskový chléb, fermentovanou limonádu nebo kefír, vše zmíněné si můžete vyrobit sami doma. „Kvašením se vytváří prospěšné trávicí enzymy, vitaminy skupiny B, včetně nedostatkového B12, a probiotické kmeny,“ vysvětluje poradkyně NATURHOUSE. Fermentace navíc revitalizuje a obnovuje funkce těla zatíženého léky či chemikáliemi.

4. Alkohol raději ne

Alkohol vyvolává v těle reakci podobnou odezvě na infekci. Vyplavuje tzv. cytokiny způsobující chronické poškození orgánů. Jeho větší konzumace dehydratuje organismus a odvádí z něj vitaminy a další prospěšné látky.

5. Život v rovnováze

Věnujte se pravidelnému cvičení a nezapomeňte ani na dostatečný spánek, který má výrazné regenerační účinky na organismus. Uvykněte pravidelnému režimu a dostaňte se do postele o něco dříve. Usilujte o 7–8 hodin spánku.

Foto: Naturhouse

Výživová poradkyně Věra Burešová s klientkouFoto: Naturhouse

Nechcete být na hubnutí sami?

I vám pomůžeme zdravě a trvale zhubnout bez jojo efektu. Zastavte se na jedné z 98 poboček NATURHOUSE v ČR – registrace k nezávazné bezplatné konzultaci zde: www.naturhouse-cz.cz/objednavka.

Reklama

Načítám