Hlavní obsah

5 vychytávek z krabiček od margarínu: Nic nestojí a jsou praktické!

Foto: sebra, Shutterstock.com

Foto: sebra, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Utrácíte spoustu peněz za potravinové dózy či organizéry do šuplíků? Už nemusíte. Máme pro vás pár tipů, jak ušetříte. Stačí vymýt plastové vaničky od margarínů či sýrů, které vám ještě dobře poslouží.

Článek

Celosvětovým trendem je bezodpadová domácnost. S cílem, aby se vyhazovalo co nejméně obalů, vznikají dokonce prodejny, kde vám odváží jen jednu dávku mýdla nebo pracího prostředku. Různé plastové obaly, jako jsou například vaničky od margarínů, dokážete prakticky zužitkovat. Poradíme vám, jak na to. Kromě úspory peněz za nákup plastových dóz budete mít dobrý pocit, že šetříte životní prostředí.

Na polévku i zmrzlinu

Důkladně vymyté vaničky od margarínu jsou ideální na zamrazování různých potravin. Můžete v nich uložit do mrazáku ovoce, houby či ořechy, ale také jednotlivé porce vařeného jídla, jako jsou omáčky či polévky. Podle potřeby je necháte rozmrazit nebo ohřejete a máte rychlou večeři. Důležité však je, abyste před zmrazením nechali pokrm vychladnout. Zamezíte tím tvorbě vodních par v mrazáku.

A co třeba zmrzlina v rodinném balení? Rozčiluje vás, když děti jedí zmrzlinu rovnou z velkého „kbelíku“, který po čtvrt hodině vrátí zpátky do mrazáku? Vykašlete se na výchovné řeči, které stejně nikam nevedou. Místo toho trochu „povolenou“ zmrzlinu hned, když ji přinesete z obchodu, rozdělte do vaniček od margarínu. Pak je zamrazte a každý, kdo bude mít chuť na ledovou pochoutku, si prostě vezme jen jednu porci.

Foto: Elena Veselova, Shutterstock.com

V plastové dóze si svačina zachová tvar, vůni a do jisté míry i čerstvostFoto: Elena Veselova, Shutterstock.com

Tvořítka na dezerty

Už nemusíte mýt misky zapatlané od pudinku. Stačí, když si schováte obaly ze silnějšího plastu, aby se horkem nezkroutily. Až je naplníte pudinkem, tak vám ani nebude vadit, když si je děti vezmou s sebou na zahradu. Už totiž nemusíte mít obavy, že při hře rozbijí nádobí a přitom se zraní.

Nastává léto a k němu neodmyslitelně patří spousta čerstvých plodů. Dietní a zároveň atraktivní pochoutku připravíte tak, že dáte do vaničky od margarínu pár kousků ovoce, můžete přidat třeba lentilky nebo gumové medvídky a vše zalijete želatinou. Až dezert ztuhne, tak ho vyklopte na talířek. Všechny použité ingredience budou krásně vidět. Nemusíte mít strach, že se vám ho vyklopit nepodaří – vaničky můžete trochu zmáčknout a želatina bez problémů vyklouzne.

Konec s hledáním knoflíků

V každém bytě se najde spousta drobností, které jsou poházené v šuplících nebo rozstrkané ve starých hrnečcích či ozdobných dózách. Díky vaničkám od margarínu budete mít v zásuvkách pořádek a zároveň nebudete ztrácet čas hledáním titěrností, jako jsou knoflíky, připínáčky, sponky a podobně. To si usnadníte ještě víc, když na každý obal nalepíte samolepku s nápisem, co je uvnitř.

Vyrobte si originální těžítko

V poslední době jsou hodně moderní odlitky dětských nožiček či ručiček, které si maminky věší zarámované na zeď. Výrobci nabízejí různé speciální sady, díky nimž si odlitek snadno pořídíte. Můžete si ale vyrobit vlastní těžítko, které vám bude stále připomínat první měsíce vašeho potomka. Vaničku od margarínu vyplňte samotvrdnoucí modelovací hmotou. Koupíte ji ve výtvarných potřebách a k dostání je v několika barevných odstínech. Ale můžete si ji také snadno sami doma vyrobit podle našeho návodu.

Chodidlo nebo dlaň dítěte důkladně namažte bílou lékařskou vazelínou a opatrně zatlačte do hmoty umístěné v plastové vaničce. Na tu chvilku to dítko jistě vydrží. Následně nechte hmotu pořádně zatvrdnout a plastovou vaničku z ní opatrně sloupněte tak, aby otisk zůstal volný a nepoškozený. Získáte tak dekoraci, kterou určitě nikdo jiný nemá. Podobně si můžete uchovat vzpomínku třeba na tlapku svého zvířecího miláčka.

Usnadní cestování se zvířaty

Když už jsme u domácích zvířátek, dáme vám ještě jeden tip. Vaničky od margarínu skoro nic neváží, a proto jsou ideální také na cesty. Suchary pro psy se v nich nerozlámou, a když dáte dva plastové obaly do sebe, získáte pro ně i poměrně bytelnou misku na vodu nebo potravu.

Baví vás vymýšlet, jak zužitkujete zdánlivě nepotřebné věci nebo obaly? Pak zkuste také naše tipy na to, jak využít papírové tašky nebo balicí papír.

Reklama

Načítám