Hlavní obsah

Grilovací vychytávky: Vyrobte si kleště na maso či šikovný podpalovač

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Foto: bbernard, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí konečně přeje tomu, abyste vytáhli gril a uspořádali grilovačku pro kamarády. Pak by se vám mohly skvěle hodit vychytávky, které si můžete vyrobit za pár minut z toho, co je doma po ruce. Tady jsou!

Článek

Když se u grilování sejde víc lidí, najednou je zapotřebí více příborů, více talířů s pečivem, nějaké ty ubrousky na mastné ruce a pusu… Prostě stůl se začíná plnit, nedostává se další výbavy. Řešení? Pár vychytávek, které si můžete sami vyrobit. Připravit je lze předem, ale jsou tak rychlé, že je zvládnete během pár minut i mezi obracením masa na grilu.

Domácí podpalovač

Také máte pocit, že kdykoli se chcete ukázat, jak umíte grilovat, uhlí ne a ne chytit? Spousta kouře a smradu, ale oheň a vidina grilování nikde… Předejděte tomu a nachystejte si kartonové podpalovače. Stačí natrhat nebo nastříhat pruhy z kartonu a smotat je do „šnečka“ – na jeden jejich konec nakapejte vosk z obyčejné bílé čajové svíčky – jen tak, aby se oheň rychle rozhořel.

Foto: Aleš Otýpka

Než vosk ztuhne, potřebují zámotky z kartonu oporu, jinak se rozmotají. Můžete je svázat, ale klidně i posadit do hliníkového zbytku čajové svíčkyFoto: Aleš Otýpka

Stojánek na koření

Když stojí lahvičky s kořením a dochucovadly jen tak na stole, často je někdo porazí. Proč jim nevyrobit jednoduché krabičky ze špachtlí do krku, které seženete ve zdravotních potřebách?

Foto: Aleš Otýpka

Krabičku můžete nechat přírodní nebo nalakovat – to má výhodu v případě, že ji někdo potřísní, protože ji lze lépe utřítFoto: Aleš Otýpka

Stojan na pečivo a zeleninu

Jestli jste už objevili výhodu papírových talířů, pak jich jistě máte doma zásobu a nebude tudíž problém si vyrobit tento papírový etažér. Je to kombinace velkých a malých talířů, postavených na plastových kalíšcích klasické „limonádové“ velikosti a malých „štamprlích“. Stojnou nohu tvoří právě otočené kelímky – víc na sobě jich je nejen kvůli zpevnění, ale i proto, aby talíře byly otočné. Vše je spojeno tavnou pistolí a výroba trvá pár minut.

Foto: Aleš Otýpka

Navrchu etažéru může zůstat jen talíř s pečivem, ale lze tam umístit i kalíšky na špejle, ubrousky nebo podobné potřebnostiFoto: Aleš Otýpka

Nestačíte podávat talíř s pečivem kolem celého stolu? Pošlete ho v sáčku, který za pár minut „spíchnete“ z utěrky. Můžete ji sešít i slepit tavnou pistolí, obojí drží v pohodě.

Foto: Aleš Otýpka

Místo sáčku z utěrky můžete použít vymytý a osušený sáček od chipsů nebo jiný velký sáček, který bude po ohnutí držet tvarFoto: Aleš Otýpka

Druhé kleště

Dáváte na gril plátky masa a uzeninu spolu se zeleninou? Měli byste pak mít jedny kleště na syrové maso a další na ostatní suroviny. Jestli jste ale v šuplíku našli jen jedny, druhé si můžete velmi snadno vyrobit z příborů – dvou vidliček, ale klidně i vidličky a lžíce. Mezi ně stačí vložit obyčejný kolíček a přilepit ho tavnou pistolí.

Foto: Aleš Otýpka

Aby odolal tlaku, je lepší kolíček k příboru i přivázat – když použijete režný provázek, nebudou držadla ani pálit, ani klouzatFoto: Aleš Otýpka

Sklenice s kapesníčky

Při hodovačce u grilu není nouze o mastné prsty, které se na obyčejný ubrousek lepí. Proto si můžete vyrobit zásobník s vlhkými kapesníčky. Potřebujete jen vymytou sklenici s víčkem, do kterého vyříznete otvor. Do sklenice pak poskládáte ubrousky či kapesníčky tak, aby po vytažení jednoho vykoukl ten následující. Pak na ně nakapejte trochu obyčejného tělového mléka a je hotovo.

Foto: Aleš Otýpka

Aby se ubrousky netrhaly, musíte použít několikavrstvé, silnější, a s množstvím tekutiny to nepřehánětFoto: Aleš Otýpka

Mamí, mně tam plave vosa!

Když je nejvíc práce a největší zmatek kolem stolu, začnou se děti pravidelně hlásit o výměnu sklenice s pitím, protože jim do něj něco spadlo. A když se to nestane, tak ho alespoň vylijí. Abyste takové situace omezili na minimum, použijte starý trik s košíčkem na muffiny nebo potravinovou fólií. Menší sklenku stačí překrýt košíčkem, do kterého uděláte otvor na brčko, a hmyz má smůlu. Proti vylití zas funguje, když sklenku pevně omotáte potravinovou fólií. Při zvrhnutí trvá dlouho, než se brčkem či otvorem trochu obsahu vylije.

Foto: Aleš Otýpka

Zvláště účinné je omotání potravinovou fólií v případě, že používáte plastové či papírové kelímky místo sklenek. Nejsou tak pevné a těžké, takže se zvrhnou spíšFoto: Aleš Otýpka

Na večer vyrobte světlušky

Vypadá to, že zábava nekončí, a chcete posedět déle do večera? Jelikož vaši hosté nemusejí znát každé zákoutí zahrady, označte kritické body (schody, zábradlí nebo konec terasy) malým světýlkem. Můžete samozřejmě na zem postavit jen svíčku, ale tu vítr velmi snadno sfoukne stejně jako průvan, když někdo přejde rychleji kolem. Proto se vyplatí vyrobit rychlé a levné svícny z plechovky od pití, kterých se vám po večeři možná pár ještě potuluje po stole.

Foto: Aleš Otýpka

Stačí jen vzít plechovku, vymýt ji, odtrhnout uzávěr a nařezat její strany na proužky. Je k tomu potřeba ostrý nůž, třeba ten na koberce, jde to překvapivě snadno. Pak už jen stačí proužky natvarovat a vložit svíčkuFoto: Aleš Otýpka

Bez čeho se při grilování neobejdete vy? Napište nám!

Související témata:

Načítám