Hlavní obsah

5 věcí, které odhalí, že se k sobě nehodíte

Foto: Profimedia

Zamilovanost je krásná, ale nebuďte úplně slepíFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potkali jste se, zamilovali se do sebe a věříte, že tohle je láska na celý život. A nejspíš přehlížíte známky toho, že vám dvěma to fungovat nebude. Dejte si pozor na tyhle negativní signály!

Článek

Zamilovanost je krásná, ale leckdy napáchá hodně škody. Kvůli ní totiž odmítáte vidět pravdu, být nohama na zemi a přiznat si, že váš nový přítel není zas tak dokonalý, jak si myslíte. „Lidé jsou téměř vždy slepí, mají tendenci povyšovat partnerovy dobré vlastnosti a vykupovat jimi ty špatné. Pokud jim někdo tvrdí něco jiného, než cítí, mají pocit, že lže, názorů jiných si nevšímají,“ popisuje kouč partnerských vztahů Aleš Kalina.

Jsou ale signály, které by vás měly varovat, že tenhle vztah nejspíš nevyjde.

1. Jiný životní rytmus

Vstáváte brzy ráno a večer jste už kolem deváté úplně vyčerpané a jdete spát. On naopak dopoledne spí, aby pak byl ještě dlouho po půlnoci vzhůru.

Zpočátku vztahu to nejspíš moc neřešíte, díky zamilovanosti se přemůžete a ponocujete s ním. Jeho zase láska možná vyžene občas z postele brzy ráno. Ale v budoucnu každý opět najedete na svůj režim, a to znamená, že se společně moc neuvidíte.

„Kolik času spolu pak strávíte? Stačí vám to? Nebo váš štve, že se společné chvíle vytrácejí? To jsou otázky, na které si musíte sami sobě odpovědět. Neničte svoji opravdovost, svoje potřeby, jen proto, abyste nezůstali sami,“ radí terapeutka pro děti, rodiny a mezilidské vztahy Lucie Mucalová.

Foto: Profimedia

Neumíte ponocovat, ale zkoušíte se partnerovi přizpůsobit? Brzy vás dožene únavaFoto: Profimedia

2. Odlišná energie

Jste klidné, máte rády své pohodlí, milujete večery s dobrým jídlem, pod měkoučkou dekou a s hezkým filmem, nemáte příliš dobrodružné srdce, na nějaký adrenalin vás neužije. Ale on je exploze akčnosti, nikdy není v klidu, nezastaví se, odpočívá aktivně, pořád něco vymýšlí a podniká.

Pravda je, že díky zamilovanosti vám to bude zpočátku hodně imponovat. A budete se chtít přizpůsobit, zapojit se do jeho akčnosti, trochu té energie z něj nasát. A on občas také zvolní, protože se rád přitulí k vám a užije si s vámi pod tou měkkou dekou.

Ale co po roce, po dvou, po deseti? Vy nebudete jeho energii stačit, budete za jeho akčností zaostávat a čím dál častěji budete trávit ty klidné večery samy. A jeho bude vaše klidná povaha iritovat.

3. Názorový nesoulad

Nemáte na věci stejný pohled, dost často se v názorech rozcházíte, ale vy si říkáte, že to nevadí, protože se přece nehádáte. Jenže upřímně, nehádáte se, protože jste do sebe zatím ještě bláznivě zamilovaní.

Až tahle euforie opadne, bude vás štvát, že věci vidí jinak. A váš vztah se změní v jeden velký názorový střet, neustále budete jeden druhého přesvědčovat o své pravdě – a nejspíš to nikam nepovede.

Foto: Profimedia

Bývá lepší poznat včas, že vám to nebude fungovat, ušetří se tím mnoho trápeníFoto: Profimedia

4. Budoucnost? Každý ji vidí jinak

Chcete minimálně tři děti, on žádné? Milujete psy, on je nenávidí? On chce bydlet ve velkoměstě, ideálně v centru, kdežto vy se vidíte spíš někde v přírodě u lesa v malém domečku?

Tak tohle nepůjde, i když si možná teď na začátku říkáte, že čas všechno ukáže a že třeba své představy změní.

„Nikdy, opravdu nikdy nevstupujte do vztahu, když si říkáte, že toho druhého změníte, jen to chce čas. Že když vás miluje, přizpůsobí se vám. Není tomu tak! Pokud začnete toho druhého měnit, zpočátku třeba nenápadně, a pak velmi nápadně, je to cesta do pekel. Opravdový partner se vytrácí, vzniká napodobenina, co je naprogramovaná dle očekávání toho druhého. V takovém vztahu se časem jeden začne dusit a utíkat,“ varuje Lucie Mucalová.

5. Nemají ho rádi vaši blízcí

Chodíte samozřejmě s ním, ne se svou rodinou či kamarády. Ale i vaši blízcí jsou součástí vašeho života, a pokud většina z nich nemá vašeho nového přítele ráda, nezdá se jim, něco na tom bohužel bude. Možná toho vidí víc než vy těmi růžovými brýlemi. Většinou nejde o hromadné spiknutí proti vám a vašemu partnerovi, ale o snahu vás chránit.

A co vy? Všímáte si negativních signálů, i když jste zamilované?

Reklama

Načítám