Hlavní obsah

6 překvapivých důvodů, proč nemůžete otěhotnět!

Foto: thinkstock

Někdy jsou příčiny neplodnosti dobře skrytéFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemůžete víc než rok otěhotnět? V takové situaci může jít už o neplodnost, a je dobré zajít k lékaři. Co všechno ji může způsobovat? Známe šest důvodů, do kterých byste to možná neřekly!

Článek

Neplodnost může mít mnoho příčin. U žen to nejčastěji bývá neprůchodnost nebo poškození vejcovodů, hormonální potíže, endometrióza, problémy s uhnízděním oplodněného vajíčka. Muži jsou neplodní kvůli nedostatečnému počtu spermií, jejich špatné pohyblivosti, blokádě chámovodů, ale i problémům s ejakulací nebo impotenci.

Společným důvodem je stres, kouření, stále znečištěnější životní prostředí. Na vině ale může být i nevhodná strava, příliš mnoho – nebo naopak málo pohybu. Statistiky připisují ženám i mužům zhruba stejný podíl na neplodnosti páru.

O všech zmíněných důvodech neplodnosti jste asi už slyšely. Máme pro vás ale dalších šest, které nejsou tolik „na ráně“, a proto je můžete přehlížet.

1. Alergie na sperma

Laické označení imunologické poruchy, při které imunita ženy považuje spermie za riziko a znehybní je, nebo zabrání jejich splynutí s vajíčkem. Spouštěčem takové „alergie“ může být probíhající zánět či kvasinková infekce nebo zánět slepého střeva.

Protilátky proti vlastním spermiím může vytvářet i muž. Příčinou může být zánět, kapavka, příušnice anebo stav po úrazu varlat. Výsledkem jsou spermie, neschopné spojení s vajíčkem. Při běžném vyšetření se mohou jevit jako zdravé, protilátky odhalí jen speciální test.

Foto: isifa

Důvody, proč nelze otěhotnět, jsou na straně žen i mužů zhruba stejně častéFoto: isifa

2. Obezita

„S obezitou souvisí i poruchy regulace pohlavních hormonů vedoucí k neplodnosti. Obezita zapříčiňuje až 6 % případů neplodnosti, a to jak u žen, tak také u mužů,“ říká prof. MUDr. Libor Vítek, PhD, MBA, 4. interní klinice VFN a 1. LF UK v Praze.

3. Skryté menstruační potíže

V současné době začínají dívky rychle s antikoncepcí – někdy proto, aby dosáhly pravidelné menstruace. „Místo přirozené menstruace se tak spustí takzvaná pseudo-menstruace. Problémy, které by se v přirozeném cyklu ukázaly, se tak překryjí a vyjdou najevo často až po mnoha letech, když žena vysadí antikoncepci a chce otěhotnět,“ říká MUDr. Jozef Lucký z pražské kliniky čínské medicíny TCM Clinic.

4. Potíže se štítnou žlázou

Nemusíte vědět, že máte nemocnou štítnou žlázu. Její nedostatečná činnost se může projevovat únavou, lámavostí nehtů, chrapotem, depresí. Zvýšená zas pocitem bušení srdce, třesem rukou, nespavostí, průjmem a hubnutím. Pokud lékař potíže se štítnou žlázou odhalí, je naštěstí většinou léčba rychlá a úspěšná.

Foto: thinkstock

Důvodem může být i špatný vztah mezi partneryFoto: thinkstock

5. Psychické potíže

Čínská medicína vidí jednu ze zásadních příčin neplodnosti žen ve stresu, špatných zážitcích z dětství, ale i problematických partnerských vztazích. Právě ty mohou „zablokovat“ reprodukci. „V takové situaci nabízíme ženě akupunkturu, díky které se přeskupí energie v těle. Pomoci mohou i speciální bylinky. Léčba vyžaduje aktivní přístup ženy, její spolupráci,“ vysvětluje Jozef Lucký.

6. Horečka a teplo vůbec

Mužskou neplodnost může způsobit i teplo – nejen časté saunování nebo horké koupele, ale i horečnatá onemocnění. Po chorobě s vysokými teplotami se proces tvorby spermií snižuje až na tři měsíce! Teplo patří mezi fyzikální příčiny neplodnosti, stejně tak i velmi těsné oblečení, nevhodné sporty nebo dlouhé sezení. Pokud tyto příčiny sečtete, pak byste měly svému drahému v autě zakázat vyhřívané sedačky…

Máte nějaké zkušenosti s léčbou neplodnosti?

Reklama

Načítám