Hlavní obsah

6 situací, kdy byste určitě neměli cvičit. Pozor, tohle nejsou výmluvy!

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Cvičení má nesčetně benefitů. Přesto v určitých případech může spíše škoditFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Pořád dokola vám klademe na srdce, jak je aktivní pohyb zdravý, prospěšný a naplňující. Neplatí to ale úplně vždy. Jsou situace, kdy vám sport může naopak škodit, a měli byste ho proto vynechat. Kdy?

Článek

„Důvodů, proč necvičit, může být mnoho. Od pooperační rekonvalescence až po období po porodu. Je ale třeba říci, že musíte rozlišovat mezi druhy a typy cvičení,“ upozorňuje na úvod lektorka pilates Ing. Eva Behenská z Elixír studia.

„Pokud po operaci kolene – samozřejmě po schválení lékařem – půjdete zkusit nějakou pomalou rehabilitační formu cvičení, jako je například pilates, uděláte jen dobře. Ale vyrazíte-li na jumping nebo TRX, už to taková hitparáda nebude,“ vysvětluje lektorka.

„Zkrátka vždy je třeba naslouchat svému tělu a jeho potřebám. Obecně ale platí – necvičte přes bolest,“ dodává Eva Behenská.

V jakých situacích je tedy vhodné cvičení úplně vynechat? Tyhle důvody nepodceňujte…

1. Chřipka a angína

Při lehčí nemoci, jako je nachlazení, kašel, nepatrná bolest v krku či rýma, klidně cvičit můžete. Nepředstavuje to až takový problém. „Pozornost byste měli věnovat příznakům chřipky a angíny – horečce, dráždivému kašli, škrábání v krku, bolesti hlavy. Velká fyzická zátěž by tyto příznaky prohloubila a tělo bylo ještě oslabenější. V tomto případě je určitě lepší dát si od tréninku pár dní pauzu a nechat tělo odpočinout,“ uvádí osobní trenér fitness Pavel Dvořáček se soukromou praxí DFit.

Foto: Nikodash, Shutterstock.com

Pokud máte angínu nebo chřipku, v posilovně nemáte co dělatFoto: Nikodash, Shutterstock.com

2. Těhotenství a doba po porodu

Poslední měsíc těhotenství by měl být ve znamení klidu a přípravy k porodu, vhodné je pouze speciální cvičení pro těhotné. „Návštěva fitness po porodu je vhodná až po uplynutí aspoň 12 týdnů. Na pomalé lekce doporučuji dorazit nejdříve šest týdnů po porodu. Případně v době šestinedělí pouze pracovat se svaly pánevního dna bez zatížení svalů břišních,“ říká lektorka Eva Behenská.

3. Vážná nemoc a úraz

Tento bod zahrnuje velké množství specifických případů, které ale spojuje jediné. Pokud bojujete se závažným zdravotním omezením, vždy si uvědomte, že zdraví je na prvním místě. Dejte si proto dostatek času na rekonvalescenci a všechny plánované sportovní aktivity konzultujte se svým lékařem, případně i zkušeným cvičebním instruktorem.

4. Přetažení a přetrénování

„Pokud to člověk přehání s cvičením a přijímá málo energie ze stravy, dochází postupně k přetažení a přetrénování. Tréninky ztrácejí na kvalitě a je lepší zařadit pár dnů volna, aby si tělo odpočinulo a mělo opět sílu naplno fungovat,“ doporučuje trenér Pavel Dvořáček. V těchto dnech je dobré zařadit i nějaké aktivity na relax, jako je sauna, masáž a podobně.

Foto: oneinchpunch, Shutterstock.com

Jestliže cítíte bolesti kvůli přetrénování, určitě si dejte na pár dní od cvičení pauzuFoto: oneinchpunch, Shutterstock.com

5. Kocovina

„Po prohýřené alkoholové noci má tělo co dělat s odbouráváním toxinů a trénink by ztratil veškerou kvalitu. Navíc je tělo velmi dehydratované kvůli přijatému alkoholu a cvičení by dehydrataci ještě více prohloubilo. Tento den je lepší dát si od cvičení volno a nechat tělo zregenerovat,“ uvádí Pavel Dvořáček.

6. Nechtěné výsledky

Na závěr si necháváme jeden z nejzásadnějších důvodů, proč byste se od všech posiloven, sportovních center, běžeckých tratí a podobně měli držet dost daleko. „Pokud nechcete mít výsledky, tedy nechcete zhubnout, nabrat svaly, zpevnit a vytvarovat své tělo, je to rozhodně pádný důvod k tomu se nehýbat a případné necvičení vám v tom určitě pomůže,“ vtipkuje na závěr trenér Pavel Dvořáček.

Jak jste na tom s aktivním pohybem vy? :-)

Reklama