Hlavní obsah

7 cviků pro lenochy, u kterých se nezpotíte!

Foto: Jakub Jurdič

Lektorka Tereza Semrádová lenoch rozhodně není. Už proto, že pro vás vymyslela nenáročné cvikyFoto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Že zrovna nejste fanynky pohybu? Máme pro vás cviky, které fungují, aniž byste se musely extra snažit, potit, a vlastně i hýbat. Stačí se jen soustředit a něco málo zkusit!

Článek

Společně s lektorkou Terezou Semrádovou jsme pro vás vybraly cviky, při nichž z vás nebude lít pot, ale přitom protáhnete celé tělo. „Přesto mají účinky a dokážou zpevnit posilovanou část,“ uvádí Tereza Semrádová ze Studia Fascinace. Hned cviky nevzdávejte, ale vnímejte, zda je podle popisu provádíte správně. Jdete na to?

1. Vleže na zádech

Položte se na zem, srovnejte si záda, aby se celá dotýkala podlahy. Protáhněte zadní stranu krku. Zvedněte jednu nohu a proti ní zvedněte protilehlou (opačnou) ruku. Ruku položte na stehno nahoru ke koleni. Nyní začne „souboj“ mezi rukou a nohou. S výdechem zatlačte rukou do kolene a zároveň nohou do ruky. Opakujte 10x, poté vyměňte nohu a ruku a zopakujte ještě totéž 2x. Posílíte šikmé břišní svaly.

Foto: Jakub Jurdič

Zatlačte rukou do kolene a zároveň nohou do rukyFoto: Jakub Jurdič

2. Rolování pánve

Další cvik vleže na zádech je rolování pánve nahoru. K tomu si přidejte zvednutí špiček a váhu nechte pouze na patách. S výdechem pomalu zvedejte páteř obratel po obratli nahoru, nahoře nechte na nádech výdrž, a poté opět s výdechem rolujte páteř pomalu dolů – snažte se pokládat obratel po obratli. V tomto cviku nejde o to, abyste se zvedly co nejvýše, ale abyste protáhly páteř. Opakujte 3 x 6. Zároveň posílíte podbřišek a pánevní dno.

Foto: Jakub Jurdič

Váha je u tohoto cviku skutečně jen na patáchFoto: Jakub Jurdič

3. Odtahování od země

Tento cvik lze dělat třeba i při sledování televize, kdy se opřete o loket a jste na boku. Zde si nechte pokrčená kolena a snažte se ležet rovně. Odtáhněte se od země tak, abyste měly dlouhý krk a nebyly v pozici „utopené“. Cvik je velmi jednoduchý, stačí pouze zvednout pár centimetrů pánev od země. Váhu nyní máte na předloktí a kolenou. Chvilku vydržte nahoře s pánví a potom ji pomalu položte dolů. Opakujte 3x 10, vždy na každou stranu. Zpevňujete boky i střed těla.

Foto: Jakub Jurdič

Srovnejte se pečlivě do pozice, kterou vidíte, a narovnejte zádaFoto: Jakub Jurdič

4. Zkrácené prkno

Další cvik je v lehu na břiše. Opřete se o předloktí, lokty dejte pod ramena a vytáhněte se za hlavou. Z této pozice nejprve začněte oddalovat prsa od země, poté zvedněte břicho, stydkou kost a stehna a vydržte chvilku ve zkrácené pozici prkna. Nesmí vás bolet bedra, to by znamenalo, že se moc prohýbáte v zádech a musíte více zadek podsadit. Opakujte 3x 8. Posilujete ruce, záda i břicho.

Foto: Jakub Jurdič

Zpevněte břicho, to vás nepustí do prohnutí a nebudou vás bolet bedraFoto: Jakub Jurdič

5. Kočka na čtyřech

Pozice na všech čtyřech je nejen velmi příjemná, ale také velmi užitečná. Srovnejte se, zkontrolujte vzdálenost dlaní na šíři ramen a kolena na šíři kyčelních kloubů. Ramena roztáhněte do šířky a odtlačte se od země, jako kdybyste pod obličejem měly hrnec s vroucí vodou. Po srovnání s výdechem pomalu zvedněte obě kolena jen centimetr od země a poté pomalu s výdechem položte na zem. Zde byste měly cítit práci břicha. Opakujte přibližně 3x 15.

Foto: Jakub Jurdič

Pod všemi klouby jsou pravé úhly. I záda držte rovněFoto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Odtažením a prací břišních svalů zvedněte kolena mírně nad podložkuFoto: Jakub Jurdič

6. Tlačte do kolen

Posaďte se, chodidla dejte k sobě a kolena vytočte stranou. Položte si na kolena dlaně. Opět jako u prvního cviku zde bude probíhat neviditelný souboj mezi koleny a rukama. S výdechem zatlačte rukama do kolen a koleny do rukou. Vytáhněte se co nejvýše, vtáhněte do sebe břicho a s nádechem povolte. Opakujte 3x 10–20 dle vaší fyzické kondice. Posilujete vnitřní stranu stehen, pánevní dno, podbřišek a svaly mezi lopatkami.

Foto: Jakub Jurdič

Stáhněte si ramena od uší dolů, vtáhněte břicho a provádějte stejný tlak rukama a nohama proti soběFoto: Jakub Jurdič

7. Střídání palců

Pro ty z vás, které nemají problémy s koleny, můžete zvolit pozici vsedě na patách. Pokud je vám však tato pozice nepříjemná, můžete tento cvik provádět s nataženýma nohama nebo vsedě na židli.

Rozpažte ruce do výše ramen, ramena a lopatky se snažte co nejvíce stahovat od uší dolů k zemi. Otočte hlavu. Palec, na který se díváte, dejte nahoru, a naopak druhou ruku otočte palcem dolů. S výdechem přetočte hlavu i palce, na nádech zůstaňte v pozici, sledujte palec a s výdechem opět otočte na druhou stranu. Myslete na to, že ruce protahujete do šířky. Po chvilce byste měly začít cítit svaly mezi lopatkami, které by měly maximálně pracovat. Opakujte 3x 10 na každou stranu. Posilujete svaly mezi lopatkami i předloktí.

Foto: Jakub Jurdič

Jednoduché a účinné, nebojte se si klidně i přidat opakováníFoto: Jakub Jurdič

Zkusíte tyto nenáročné cviky?

Reklama

Načítám