Hlavní obsah

7 hloupostí o klíšťatech

Foto: Thinkstock

Na zahradě nebo v přírodě? Pozor na klíšťata!Foto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jarní počasí nám v týdnu konečně pěkně zatopilo. Jenže probudilo také všechna klíšťata, která doteď v klidu odpočívala v trávě. Víte, jak klíště správně odstranit, jak poznat možnou nákazu a zda máte vůbec šanci ubránit se případným nemocem? Přečtěte si 7 největších omylů o klíšťatech, kterým možná věříte i vy!

Článek

Klíšťat je nejvíce v létě, při odstraňování je potřeba malou mršku zadusit olejem či mýdlem, a pokud si vezmete bílé kalhoty, klíšťata na vás nepůjdou… to je jen výběr z hloupostí, které se o klíšťatech už roky tradují.

1. Žije v lese, žije v lese, žije v lese…

Často mezi lidmi panuje představa, že pokud nejdete na procházku do lesa, nemusíte se klíšťat bát. Ano, klíšťatům je dobře tam, kde je vlhko, tedy v lese nebo v trávě u vody. Mnohem více se však v posledních letech objevují i ve vysoké trávě na loukách a zahradách u domů. Pokud chcete svou zahrádku ochránit před jejich nájezdem, obežeňte ji bariérou z kamínků, štěrku a dlažby. Trávu pak sekejte co nejvíce, zejména kolem cest. Pokud pobýváte v přírodě, pečlivě se kontrolujte každé ráno i večer.

2. Nejhorší je to s nimi v létě

Není to pravda. Klíšťata začínají být aktivní už při teplotách nad sedm stupňů, jejich činnost pak dosahuje nejvyššího stupně v období března až června, a poté od září do konce podzimu. V létě při hodně vysokých teplotách, kdy je vlhkost nižší, se ukrývají pod zem. Český hydrometeorologický ústav navíc každé pondělí a čtvrtek vydává aktuální předpověď aktivity klíštěte obecného. Momentálně se hodnoty drží na nejvyšších stupních, tedy 9 a 10 s označením „nejvyšší riziko“.

3. Kousnutí klíštětem bolí

Nebolí. Ve chvíli, kdy se do vás živočich zakousne, začne současně vylučovat sliny, které díky svému složení působí jako anestetikum. Uvolňují tkáň v místě napadení a zabraňují i krvácení. Nepříjemné a bolavé je až případné následné zarudnutí.

4. Klíště se bojí světlého oblečení

Barva oblečení, které máte na sobě, vůbec nerozhoduje o tom, jestli na vás klíště vleze, nebo ne. Pokud někdo doporučuje světlé oblečení, je to spíše proto, že jsou klíšťata na něm lépe vidět. Mnohem podstatnější je materiál a způsob vrstvení oblečení. Klíšťata se totiž špatně potýkají s hladkými látkami, po kterých na člověka nevylezou.

„Doporučuji dlouhé rukávy a kalhoty, případně vyhrnout ponožky nad spodní okraj kalhot nebo vysoké boty,“ radí lékař Rastislav Maďar. Pokud chcete klíšťata ještě více odpudit, používejte pravidelně repelent, a to klidně i v intervalu 2 hodin. To, že postačí zvýšená konzumace česneku, totiž také neplatí. Pořídit si můžete i český vynález – protiklíšťové ponožky. Stojí průměrně 70 korun za pár a jsou napuštěny látkou, která klíšťata odpuzuje.

Foto: Thinkstock

Děti se mohou nechat očkovat už od 1 rokuFoto: Thinkstock

5. Na očkování je teď už pozdě

Mezi nejčastější nebezpečné choroby, které klíšťata přenášejí, patří lymeská borelióza a klíšťová encefalitida. Proti první jmenované očkování zatím neexistuje, proti druhé zmíněné však ano. Rozhodně není pravda, že očkování lze provádět jen v zimě. Tehdy sice trvá očkování zhruba 1 až 3 měsíce, v jarních a letních měsících však lékaři nabízejí stejně účinný zkrácený 14denní očkovací program (např. vakcína FSME-IMMUN). Očkovat lze děti od 1 roku života.

6. Klíště se musí udusit

Babské rady uvádějí, že klíště je třeba udusit, nejlépe mýdlem nebo olejem, pak až odtrhnout. Problém je ale v tom, že v té chvíli vyvrhne klíště v místě vkusu obsah trávicího traktu. Takže pokud je nakažené, dostane se do krve ještě více virů. Správně byste měli použít kleštičky na klíště nebo pinzetu. Tou klíště uchopte co nejblíže u kůže a kývavými pohyby ho vyviklejte. Můžete použít i speciální kartu na klíště, která je podobná platební. V rohu má  zabudovanou lupu a v jedné hraně „vykousnutý“ zub. Kartou klíště podeberte a vytáhnete, aniž byste ho rozmáčkli či přetrhli.

7. Přetržené klíště je velký problém

Na možnou nákazu nemá případné přetrhnutí klíštěte prakticky žádný vliv, k nakažení totiž dochází okamžitě. V kusadlech samotná nákaza není, a pokud zůstanou po odstanění klíštěte v kůži, vaše tělo se s nimi vypořádá podobně jako s třískou. Pokud si chcete být přece jen jisti, jestli vás klíště nakazilo, nebo ne, můžete ho po odstranění zaslat do laboratoře (např. Parazitologie, Protean, s. r. o. nebo Laboratoř molekulární biologie Gen-Trend, s. r. o.). Klíště, ať už živé nebo mrtvé, vložte do igelitového sáčku, do obálky a pošlete. Vyšetření na jednu nemoc vás přijde v průměru na 650 korun.

A jaké problémy řešíte v souvislosti s klíšťaty vy?

Související témata:

Načítám