Hlavní obsah

7 rad, které by si měla vzít k srdci každá žena

Foto: Profimedia

Jak být žena, a ještě k tomu šťastná? Ikona všech feministek na to má jasný názorFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to expertka na ženská práva, americká aktivistka, ikona snad všech feministek. Gloria Steinem (82) je dáma, která toho mnoho prožila. A tohle je její návod, jak být dámou!

Článek

Gloria se v životě rozhodně nenudila. Jako dítě se starala o nemocnou maminku, v dospělosti porazila rakovinu prsu a pečovala o umírajícího manžela. Nevaří, neumí řídit a necestuje víc, než je nutné.

Od počátku šedesátých let se zasazuje o ženská práva, je spoluzakladatelkou nejvlivnějšího feministického časopisu Ms a v práci nepolevuje ani dnes. U příležitosti jejích nedávných narozenin zveřejnil britský deník Daily Mail jakýsi soubor rad, kterými by se podle Glorie měla řídit každá žena. Tady jsou!

Foto: Profimedia

Gloria Steinem nedávno oslavila dvaaosmdesáté narozeniny a prý v životě ničeho nelitujeFoto: Profimedia

1. Vaše jméno je vaše jméno

Gloria se vdávala v šestašedesáti letech a její muž David Bale zemřel na rakovinu pouhé tři roky poté, co se vzali. Přestože ho milovala, jeho jméno nikdy nepřijala. „Ženské hnutí 25 let bojovalo za to, aby manželství bylo rovnocenným partnerstvím. Už není třeba se vzdávat své identity, jména, práce a podobně. Tak proč to dělat?“ říká Gloria.

2. Zaměřte se na sebe

Nejdůležitější jste vy, nikdo jiný. Podle Glorie se příliš mnoho lidí soustředí na hledání toho správného člověka pro život, pro práci, pro přátelství, místo toho, aby se snažili sami být tím správným člověkem pro dané věci.

Pryč je i doba, kdy ženy neměly možnosti vlastního uplatnění, a tak své touhy a sny vtiskávaly do svých manželů. „Ty, které toužily být spisovatelkou nebo právničkou, si braly za muže spisovatele či právníky. Dnes ale ženy mohou žít své vlastní životy,“ vysvětluje Gloria, podle které by každá žena měla téhle možnosti využít.

3. Neplýtvejte časem

Život je čas, kterým není dobré plýtvat. Jednou by vám mohl chybět. „To byla asi moje největší chyba. Až když se dostanete do mého věku, zjistíte, že čas je všechno,“ dodává Gloria.

4. Nebojte se strachu

Spoustu lidí brzdí jejich vlastní strach. Jenže podle Glorie je strach nedílná součást rozvoje, osobního růstu, objeví se vždy, když se pouštíte do něčeho nového. Neměl by vás omezovat, ale popohánět.

Foto: Profimedia

Děti a kariéra? Klidně, ale musíte se o rodičovské povinnosti podělit s partnerem rovným dílemFoto: Profimedia

5. Můžete mít vše

Kariéra, partnerství a děti? Klidně! To vše můžete mít, ale pod jednou podmínkou. Pokud to takhle bude mít i váš muž, tedy pokud i on bude stejně „výkonným rodičem“ jako vy. „Bohužel péče o děti je stále většinou na ženách, což je spolu s prací pro ně dvojí zátěž, a to je samozřejmě velmi obtížné,“ dodává Gloria.

6. Budujte si finanční nezávislost

Mít určité finanční rezervy, vybudovat si a zachovat si finanční soběstačnost, mít jednoduše své jisté. Na to by měla myslet každá žena. Život vám totiž může naservírovat cokoli, abyste se mohly poprat s osudem, potřebujete ale vlastní zázemí.

7. Ničeho nelitujte

Ať už jste v životě udělaly cokoli, nelitujte toho. Odolávejte tlaku okolí, které vás třeba nenápadně tlačí k tomu, aby vám něco bylo líto, abyste se cítily provinile za to, co jste udělaly nebo neudělaly. „Když se mě někdo ptá, jestli nelituji toho, že nemám děti, cítím vlastně tlak na to, abych odpověděla ,ano´. Ale nikdy jsem to neřekla, protože to prostě není pravda,“ uvádí příklad Gloria.

Ta si v mládí myslela, že děti mít musí, že je to jakási povinnost každé ženy. „Jenže pak mi někdo řekl, že přece ne každý, kdo má hlasivky, musí být operním zpěvákem. A tak ne každý, kdo má dělohu, musí být matkou,“ dodává Gloria. Nemusíte nic, milé dámy! Jen být samy sebou!

Tak co, souhlasíte?

Reklama

Načítám