Hlavní obsah

7 tipů do malé koupelny

Foto: Thinkstock

Krásnou relaxaci zažijete i v malé koupelněFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Umyvadlo, vana, sprcha, pračka, nějaké skřínky a věšáky na ukládání kosmetiky a ručníků – tak vypadá – přesněji řečeno mělo by vypadat – standardní vybavení koupelny. Ale co dělat, když má ta naše velikost třeba jen 150 x 130 centimetrů?

Článek

Léto a prázdniny jsou ideální k rekonstrukci koupelny. Také jste se do ní pustili? Pokud ano, poradíme vám několik tipů, jak si dopřát luxus i v malé koupelně.

1. Vana je zbytečná

„Hodně lidí si myslí, že v koupelně musí mít za každou cenu vanu. Není to pravda, často stačí sprchový kout, který zabere méně místa,“ radí Tomáš Marx, odborník z naší poradny Poraďte se s designérem. Přitom i ve sprchovém koutu si lze dopřát jak běžnou a rychlou očistu těla, tak relaxaci, k tomu slouží jak sedátka, tak hlavně různé sprchové hlavice, ve kterých lze střídat několik proudů vody od jemných kapek po silné určené k masáži ramen a zad.

2. Vana a sprcha v jednom

Pokud trváme na vaně, rozhodně se vyhneme rohovým! I když různé reklamní letáky hovoří o tom, jak je vhodná do malého prostoru, není to pravda. Klasická obdélníková zabere mnohem méně místa a ještě vhodnější jsou do pidikoupelen asymetrické, které se na jedné straně zužují. V této části zpravidla míváme nohy, na které nepotřebujeme tolik prostoru a nešidíme tak pohodlí. Jak klasické, tak tyto vany lze doplnit zástěnou, která nabízí pohodlné sprchování bez toho, abychom potom musely vytírat celou koupelnu.

Foto: Ravak

Prostorově úsporná vana a k ní padnoucí umyvadloFoto: Ravak

3. Barvy dokážou divy

Pokud sladíme naši koupelnu do světlých odstínů – tedy zvolíme bílou, vanilkovou, šedou či krémovou, prostor bude působit opticky větší. Nebojte se lesklých povrchů, prostor se v nich odráží jako v zrcadlech a tím se na pohled zvětšuje.

4. Čarujeme s obklady

Zvolte obklady co největšího rozměru a pokud možno s takzvanou kalibrovanou – tedy velmi přesně uříznutou – hranou. Takové dlaždice lze lepit na zeď i podlahu prakticky beze spáry. „Pokud se někdo bojí, že taková koupelna bude vypadat nudně, může ji doplnit třeba dekorativní mozaikou. Použije ji ale třeba jen na jednu stěnu za vanou, kolem zrcadla. Tím se prostor nezmenší, ale získá na zajímavosti,“ doporučuje Tomáš Marx.

5. Využijte prostor pod umyvadlem

Pod umyvadlem zbývá vždy volné místo na skříňku, tu lze využít buď na schovávání kosmetických potřeb, čistidel nebo ručníků. Pokud zvolíme skříňku s vyklápěcím košem, dá se tady skladovat i špinavé prádlo.

Foto: Kali

Pod umyvadlem nechte místo na skříňkuFoto: Kali

6. Zrcadlo nahradíme zrcadlovou skříňkou

Pokud nad umyvadlo zavěsíme místo obyčejného zrcadla zrcadlovou skříňku, vyřešíme hned dva problémy. Především zde získáme další úložný prostor a také nebudeme muset pracně vymýšlet osvětlení prostoru nad umyvadlem. Skřínky firmy zpravidla dodávají včetně světel, proto už není potřeba přikupovat další osvětlení.

Malá koupelna snese více než jedno zrcadlo. Pokud obložíme nebo polepíme jednu stěnu nebo její část až ke stropu zrcadlem, prostor se rozšíří více než často čekáme.

7. Pračka může být jinde

Výrobci spotřebičů sice nabízejí i miniaturní pračky, které lze postavit i pod umyvadlo, ale nejlepší je, pokud se nám povede pračku zabudovat do kuchyňské linky, tedy pokud i tady nebojujeme o každý centimetr. Ideální místo pro pračku může být v komoře nebo třeba vestavné skříni, které sousedí s koupelnou. Přivést sem vodu a odpad není ani náročné, ani drahé.

Po velké koupelně s výhledem do lesa zřejmě touží nejedna z nás, ale neměly bychom zapomínat, že co je malé, je i hezké! A to platí i pro koupelnu.

Reklama

Související témata:

Načítám