Hlavní obsah

ABBA slaví: Proč měli tak moc blyštivé kostýmy a koho inspirovali při tvorbě? Ukažte se v kvízu!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Legendární švédská popová kapela právě slaví půlstoletí od nahrání svého prvního singlu, tedy v podstatě od svého založení. Vzpomenete nejen na jeho název, ale i na další fakta o nezapomenutelné skupině ABBA?

Článek

Když loni na podzim svět obletěla zpráva, že švédský hudební fenomén skutečně vydává nové album, bylo to k neuvěření. Po čtyřiceti letech od rozpadu kapely a navíc po dvou rozvodech – členové kapely totiž během kariéry vytvořili manželské páry, které se rozpadly – to zkrátka čekal jen málokdo. Zatímco loni si ABBA novou deskou symbolicky připomněla poslední album z roku 1981, v těchto dnech slaví mnohem hezčí výročí: přesně před 50 lety legendární skupina nahrála první píseň.

1. Jak je známo, jméno skupiny výchází z prvních písmen křestních jmen jejích členů. Vzpomenete si, jak se jmenovali?
2. Vzpomenete si, jak se jmenuje první singl, který ABBA nahrála 29. března 1972?
3. Na koncertech nosili členové kapely extravagantní blyštivé kostýmy. Nemělo to ovšem jen umělecký důvod. Co dalšího je k tomu motivovalo?
4. Roku 1978 založili mužští členové skupiny ABBA a jejich manažer ve Stockholmu nahrávací studio. Do roku 2004, než došlo k jeho zániku, v něm nahrávali interpreti a kapely jako Roxette, Led Zeppelin, Céline Dion nebo Rammstein. Jeho název byl...
5. Zásadní zlom v kariéře přinesl v roce 1974 singl Waterloo, s nímž ABBA uspěla v mezinárodním kole hudební soutěže...
6. „Take it now or leave it. Now is all we get. Nothing promised, no regrets.“ Ze které slavné písně pochází tento text?
7. Jak se jmenuje filmový muzikál z roku 2008 s Meryl Streep (72) a Amandou Seyfried (36) v hlavních rolích, který je založený na největších hitech skupiny ABBA?
8. Která z těchto písní není od skupiny ABBA?
9. Na základě písně Gimme! Gimme! Gimme! vznikl hudební hit Hung Up, který nazpívala...
10. Kolik let je podle textu tančící královně, respektive dívce z písně Dancing Queen?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Reklama

Související témata:

Načítám