Hlavní obsah

Frézy: Aby sníh dělal radost!

Foto: archiv firem

Odklízení s frézou není fyzicky náročnéFoto: archiv firem

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnozí čekali jaro a místo toho se stále drží vlády paní Zima. Přitom nejen na horách už majitelé odházeli metráky a možná i tuny sněhu z chodníků a příjezdových cest. Že už to nikoho nemůže bavit? Pak je čas zapojit do úklidu techniku.

Článek

Samozřejmě ideálním pomocníkem jsou sněhové frézy, ale ve městě stále mnozí oddalují jejich pořízení. Je otázkou, zda příští rok sníh vůbec bude a tedy zda se pořízení tohoto zařízení vyplatí.

Ovšem pomoc může i jiná technika. Zdokonalila se i obyčejná hrabla. Například firma Fiskars nabízí i takové, které je doplněno kolečkem, proto pohyb s ním je mnohem jednodušší. Kolem tisícikoruny potom stojí elektrické hrablo, u kterého si lze nastavit, kam má být sníh odhazován.

Listí, nebo sníh - je to jedno

Ve městech, kde přece jen není tolik sněhu, pomohou i vysavače na listí. Ovšem je třeba je použít brzy, ještě než se sníh ušlape. Vysavače totiž mají také funkci zpětného chodu, kdy vzduch nenasávají, ale naopak vyfukují. Čerstvý sníh tak lze odfouknout z chodníků, přístupových cest a dalších ploch.

Na horách jsou frézy třeba

S metrovou vrstvou sněhu si však poradí jen hrubá lidská síla a lopata, nebo sněhové frézy. Na trhu lze pořídit dva typy těchto strojů. Jejich výběr závisí na tom, jak často je budeme používat a jak velkou plochu potřebujeme odklízet. Důležitý je také charakter podkladu. Tím může být štěrkový povrch, ale také asfalt nebo dlažba. Podle toho pak volíme mezi jednostupňovými nebo dvoustupňovými sněhovými frézami.

Foto: archiv firem

Elektrické hrablo vám usnadní práciFoto: archiv firem

K domům stačí jednostupňové

K úklidu sněhu kolem rodinného domu zcela postačí jednostupňové frézy. U nich je sníh nabírán do šneku a odhazován až devět metrů daleko. „Přitom točící se šnek současně sám pohybuje strojem dopředu, takže na úklid je třeba opravdu jen minimum lidské síly," říká Aleš Hrouda ze společnosti Mountfield. Tyto frézy stojí od čtyř tisíc korun výše. Pokud však vlastníme opravdu velký pozemek nebo potřebujeme odklidit sníh na parkovací ploše pro dvě auta, je třeba zvolit dvoustupňovou frézu. Ta je vhodná i na různé nezpevněné plochy, místa s vysokými závějemi nebo s přemrzlým či udusaným sněhem. Oproti těm jednostupňovým ocelový šnek nejprve dopraví sníh do prostoru vysokoobrátkového ventilátoru, který ho v druhé fázi odhodí až patnáct metrů daleko. Díky tomu dokážou odklidit za minutu více než tunu sněhu. Jejich cena se pohybuje v desetitisících.

A tip na závěr. I když zima venku trvá, u prodejců zahradní techniky už dávno skončila. Proto sněhové frézy začínají prodávat s velkými slevami. Udělejme proto radost svým polovičkám, ušetříme si tím nejedno reptání a teď také spoustu peněz.

Reklama

Související témata:

Načítám