Hlavní obsah

Aby vám dovolenou nezkazil průjem

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cestování přináší spoustu zajímavých zážitků. Vaše tělo však může být někdy citlivé na odlišné gastronomické a hygienické zvyky jiných zemí. Výsledkem je zkažená dovolená a průjem.

Článek

Ve vašem zavazadle by neměl chybět přípravek proti průjmu, který v případě potřeby pomůže vám i vašim dětem. Do kufru si můžete přibalit lék na průjem Smecta, který působí na více typů průjmu − infekční průjem způsobený viry nebo bakteriemi a jejich toxiny i průjem zapříčiněný dietní chybou.

Smecta zastaví průjem i na dovolené

Co je cestovatelský průjem

Pro průjem, který vás zaskočí na dovolené nebo na cestách, se vžil termín cestovatelský průjem. Cestovatelský průjem je projevem onemocnění střeva, jehož původem může být výměna střevních mikroorganismů za místní flóru, střevní infekce způsobená nezvyklým složením stravy nebo požití kontaminované vody či potraviny.

Jak se cestovatelský průjem projevuje

Projevy cestovatelského průjmu jsou zcela typické. Začátek bývá náhlý, 3–5 obvykle vodnatých stolic denně, spojených se škroukáním v břiše. Může je provázet celková slabost a nevolnost, méně často horečka. Potíže se v 90 % případů vyřeší do 1 týdne, dalších 8 % do jednoho měsíce.

Co je příčinou cestovatelského průjmu?

Příčiny cestovatelského průjmu mohou být infekční (bakterie, viry, paraziti) i neinfekční. Nejčastějšími neinfekčními příčinami jsou zejména kontaminovaná voda a led, kontaminované potraviny (neoloupané ovoce, syrové a málo tepelně upravené maso, syrová zelenina, nepasterizované mléčné výrobky), nezvykle kořeněná strava nebo psychický stres spojený s cestováním.

Aby se vám průjem na dovolené vyhnul, přečtěte si také Zásady bezpečného cestování.

Místa zvýšeného nebezpečí nákazy průjmem

Kde můžete očekávat zvýšený výskyt průjmu?

Nejčastěji se s průjmem setkáte při cestách do tropů a subtropů (Afrika, jižní Amerika, jihovýchodní Asie, Střední východ). Po měsíčním pobytu v těchto oblastech udává příznaky onemocnění 40 až 60 % turistů. Objevuje se nejčastěji u osob cestujících ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem.

Podrobné informace o průjmu a jeho léčbě najdete na stránkách www.prujmy.cz.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci!

Smecta je lék proti průjmům a žaludečním potížím.

Obsahuje účinnou látku diosmectitum a je určen k vnitřnímu užití.

Přibalte si na cesty Smectu

Reklama

Související témata:

Načítám