Článek
Houby po burgundsku patří mezi recepty, které nejsou nijak složité na přípravu, přitom jsou skvělé a voňavé. V ingrediencích najdete žampiony – vyplatí se namíchat půl na půl ty hnědé s bílými, protože mají trochu jinou chuť. Hotový pokrm podávejte jako teplý předkrm nebo jako přílohu k masu, s chlebem poslouží jako večeře a s bramborovou kaší jako oběd.
Postup
01.
Ve větší pánvi (která může do trouby) rozehřejte olej. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte dozlatova. Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, přidejte k cibuli a orestujte.
Česnek oloupejte, nasekejte najemno a nechte v pánvi rozvonět. Slaninu nakrájejte na kousky a chvilku orestujte. Houby očistěte, nakrájejte na plátky a rovněž přidejte do pánve.
02.
Jakmile houby trochu změknou, vmíchejte protlak a krátce osmahněte. Obsah pánve podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Tymián a oregano nakrájejte nadrobno a s větvičkami rozmarýnu vložte do omáčky. Ochuťte mletou paprikou, solí a pepřem.
Troubu rozehřejte na 200 °C. Do houbové směsi přilijte vývar, promíchejte, přiveďte k varu a pánev vložte do rozehřáté trouby.
Tip: Nemáte-li pánev vhodnou do trouby, přeložte jídlo do zapékací mísy.
03.
Pečte 15 až 20 minut, dokud povrch nezíská pěkně zlatavou barvu a šťáva lehce nezredukuje. Mezitím nasucho v pánvi opečte z obou stran dozlatova plátky anglické slaniny, která poslouží jako ozdoba porcí na talíři.
Z hotového pokrmu vyjměte větvičky rozmarýnu. Jednotlivé porce posypejte nasekanou čerstvou petrželí, doplňte opečenou slaninou a podávejte s kouskem čerstvého chleba. K houbám po burgundsku se skvěle hodí také bramborová kaše nebo polenta.
Houby na každém kroku
Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.
- Polévky: Kulajda | Krkonošské kyselo | Valašská kyselica | Bramboračka
- Omáčky: Nakyselo | Snadná smetanová | Z lišek | K masu i knedlíku
- Chutně po našem: Řízky | Karbanátky | Guláš | Hubník | Bramboráky | Smaženice