Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Skvělá kombinace hub, voňavé slaniny a vína, doplněná čerstvými bylinkami, přinese zaručený gurmánský zážitek. Tento recept je jednoduchý, ale výsledek? Skutečná delikatesa, která potěší milovníky výtečných omáček a jídel z jednoho hrnce.

20 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks cibule
  • 2 ks mrkve
  • 2 stroužky česneku
  • 80 g anglické slaniny
  • 400 g čerstvých žampionů
  • 70 g rajčatového protlaku
  • 250 ml suchého červeného vína
    12
  • 1/2 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1/2 lžíce čerstvého oregana
  • 2 snítky čerstvého rozmarýnu
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1 lžička soli a pepře
  • 120 ml zeleninového vývaru
K podávání
  • 4 plátky anglické slaniny
  • 1 lžíce nasekané petrželky
  • 1 bochník chleba
    1
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Houby po burgundsku patří mezi recepty, které nejsou nijak složité na přípravu, přitom jsou skvělé a voňavé. V ingrediencích najdete žampiony – vyplatí se namíchat půl na půl ty hnědé s bílými, protože mají trochu jinou chuť. Hotový pokrm podávejte jako teplý předkrm nebo jako přílohu k masu, s chlebem poslouží jako večeře a s bramborovou kaší jako oběd.

Postup

01.

Ve větší pánvi (která může do trouby) rozehřejte olej. Oloupanou cibuli nakrájejte nadrobno a osmažte dozlatova. Očištěnou mrkev nakrájejte na kolečka, přidejte k cibuli a orestujte.

Česnek oloupejte, nasekejte najemno a nechte v pánvi rozvonět. Slaninu nakrájejte na kousky a chvilku orestujte. Houby očistěte, nakrájejte na plátky a rovněž přidejte do pánve.

02.

Jakmile houby trochu změknou, vmíchejte protlak a krátce osmahněte. Obsah pánve podlijte vínem a nechte odpařit alkohol. Tymián a oregano nakrájejte nadrobno a s větvičkami rozmarýnu vložte do omáčky. Ochuťte mletou paprikou, solí a pepřem.

Troubu rozehřejte na 200 °C. Do houbové směsi přilijte vývar, promíchejte, přiveďte k varu a pánev vložte do rozehřáté trouby.

Tip: Nemáte-li pánev vhodnou do trouby, přeložte jídlo do zapékací mísy.

03.

Pečte 15 až 20 minut, dokud povrch nezíská pěkně zlatavou barvu a šťáva lehce nezredukuje. Mezitím nasucho v pánvi opečte z obou stran dozlatova plátky anglické slaniny, která poslouží jako ozdoba porcí na talíři.

Z hotového pokrmu vyjměte větvičky rozmarýnu. Jednotlivé porce posypejte nasekanou čerstvou petrželí, doplňte opečenou slaninou a podávejte s kouskem čerstvého chleba. K houbám po burgundsku se skvěle hodí také bramborová kaše nebo polenta.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie3 316,97 kJ
Bílkoviny26,5 g
Tuky21,95 g
Sacharidy122,02 g
Sůl3,62 g
SAFA6,92 g
Vláknina10,49 g
Cukry13,82 g

Načítám