Hlavní obsah

Aby vás ani v létě oči nebolely

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Na oči působí mnoho negativních vlivůFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Léto je v plném proudu a sluneční paprsky jsou zrádné. Nejen kůže, ale i oči vyžadují obzvláště v tomto období zvýšenou péči. Kromě krémů na opalování si na pláž přibalte i další pomocníky, kteří spolehlivě ochrání váš zrak. Poradíme vám, co všechno se vám může hodit!

Článek

Po celý rok vystavujeme oči všem možným škodlivým vlivům. V létě se do této početné skupiny škůdců přidá ještě ostré slunce. Příliš silné sluneční světlo může zvyšovat riziko vzniku závažných očních onemocnění jako např. šedého zákalu.

Vyhněte se slunci bez ochrany!

Je rozdíl, když oči slunci vystavujete krátkodobě a dlouhodobě. Postačí delší dobu ležet někde na písečné pláži na silném přímém slunci a problém je na světě. Nechráněným očím může takové počínání způsobit zánět rohovky (fotokeratitidu). Toto onemocnění v některých případech končí i přechodnou ztrátou zraku. Nejhůře na tom ovšem mohou být ti, kteří se na přímém slunci pohybují prakticky celý den. Nejsilněji působí sluneční paprsky mezi desátou hodinou ranní a čtvrtou odpolední. Tehdy bez brýlí ani nevycházejte!

Správné sluneční brýle musí pohlcovat viditelné světlo a zabraňovat vstupu UV (UVA i UVB) záření do oka. Právě UV paprsky poškozují oko podstatně více než obyčejné viditelné světlo. Na první pohled ovšem laik velmi těžko pozná, zda tohle brýle dovedou. Dražší brýle mohou sice být účinnější, ale stoprocentní podmínkou to není. Stejně tak se nemůžete spolehnout ani na míru zabarvení skel. UV filtr je součástí materiálu čočky, přičemž zabarvení skel zadržuje pouze viditelné světlo.

Chraňte oči i zevnitř!

Další možnou ochranou je prevence a dostatek vitaminů. Aby vám zrak sloužil spolehlivě a přestál nejen letní sluneční záření, zaslouží si dostatečné množství vitaminu A, betakarotenu, luteinu a zeaxantinu. Je prokázáno, že lutein a zeaxantin pomáhají chránit sítnici před oxidačním poškozením. Luteinu navíc zpomaluje bujení buněk (rakovinotvorných) a celkově zvyšuje imunitu. Na oči jsou také skvělé borůvky nebo černý bez či černý rybíz. Stejně jako vitaminy mají svůj podíl na dobrém zraku antioxidanty. Ve stravě by vám proto neměla chybět brokolice, fazole, žlutý hrách, kapusta, zelí nebo mrkev. Náhradní variantou mohou být i umělé preparáty. Doporučují se spíše starším lidem, kteří potřebují vyšší dávku antioxidantů.

Kdy použít oční kapky?

Oční kapky mají chránit zrak, ulevit vám a zpříjemnit život. První, kdo by po nich měl sáhnout, jsou uživatelé kontaktních čoček a lidé s problémem syndromu suchého oka. „Jde o poruchu omývání očního povrchu, která je vyvolána buď změnami nebo snížením tvorby slzní tekutiny," říká MUDr. Jana Dupalová oční specialistka. „Slzný film je složen ze tří vrstev - hlenové, vodné a olejové. Pro správnou funkci je nutná přítomnost všech tří vrstev slzného filmu."

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kapky zpříjemňují nošení kontaktních čočekFoto: samphoto.cz/jiunlimited

„Zvlhčující oční kapky používají pacienti s různým stupněm zmíněného syndromu suchého oka projevujícího se občasným pálením oka, pocitem cizího tělesa v očích i celkovým interním onemocněním často doprovázeným výrazným zhoršením zraku," říká Mgr. Tomáš Ekl, produktový manažer očních kapek Vismed.

Tímto syndromem trpí více než 10 % populace. „Problémy s klesající produkcí slzní tekutiny mohou mít i lidé s postupujícím věkem nebo ti, kteří užívají některé léky jako například antikoncepční pilulky nebo prášky na spaní," upřesňuje MUDr. Jana Dupalová. Druhou významnou skupinou, používající zvlhčující oční kapky, jsou uživatelé kontaktních čoček, kterým tyto kapky výrazně zvyšují komfort nošení.

Kvalitní oční kapky obsahují sodnou sůl kyseliny hyaluronové, nejlépe bez konzervačních látek. Sodná sůl kyseliny hyaluronové je přirozenou součástí lidského těla včetně oka a slz. Pro její unikátní fyzikální a chemické vlastnosti je tato látka předurčena k použití jako zvlhčující oční kapky při léčbě syndromu suchého oka „Jsou to právě konzervační látky, které poškozují epitel rohovky," říká Mgr. Tomáš Ekl. Ideálním řešením, které nepotřebuje konzervační látky je balení ve sterilních ampulkách k jednorázovému použití (monodózách).

Bez očních kapek ani ránu

Oční kapky patří do skupiny zdravotních potřeb, které by vám neměly chybět ani při cestě na dovolenou. Právě zde se nabízí použít praktické jednorázové balení. Nikdy totiž nevíte, kdy vás rozbolí oči a přitom řešení je tak jednoduché. Použití nemusí být pravidelné a přesto může být účinné. Oční kapky jsou dnes běžně dostupné bez lékařského předpisu v lékárnách, optikách a u očních lékařů.

Zdroj: Dámskájízda.cz

Reklama

Související témata:

Načítám