Hlavní obsah

Kdy koupit dítěti mobil?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kdy je ten správný čas pořídit dětem mobil?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kdo je rodičem předškoláka, ví, o čem mluvíme. Ten malý lumpík ještě neumí ani číst a už touží mít svůj první mobilní telefon. Většinou úspěšně odoláváme a kasáme se, že budeme nekompromisní ještě hodně dlouho. Ale ustojíme to i ve chvíli, kdy naše dítě bude poslední ve třídě, které ještě „mobil" nemá?

Článek

Jenom telefon? MP3 přehrávač!

Není to ani tak dávno, kdy existovaly mobilní telefony ve velikosti policejní vysílačky a měl ho jen málokdo. Bylo to něco neuvěřitelného! Kdo si ho opatřil, byl v tu ránu středem pozornosti. Nikoho z nás asi tehdy nenapadlo, že za pár let bude mobil sloužit jako diář, diktafon, fotoaparát, MP3 přehrávač a kdoví co ještě. A že ho bude vlastnit skoro každé dítě. Pod nátlakem doby si musíme rychle zvyknout na to, že vše se vyvíjí rychlostí blesku a věci, které nám připadaly dřív naprosto zbytečné, jsou pro naše děti existenční. Samozřejmě, že vlastnit mobil, pokud je mi 7 let, není smrtelně důležitou věcí, ale pokud jsem poslední ve své partě kamarádů, je to už společenská povinnost.

Věk dítěte vs. mobil

„Stanovit ideální termín pořízení mobilního telefonu je nemožné. Každé dítě se vyskytuje v jiné společnosti a má zcela jiné potřeby a zájmy. Některé děti jsou v 8 letech mnohem dál než jejich vrstevníci," konstatuje psycholožka paní Janatová.Je tedy opravdu jen na rodičích, kdy se rozhodnou, či podlehnou nátlaku potomka. Máme alespoň jednu radu, statistickou. Ta praví, že ve třetí třídě, tedy mezi devátým a desátým rokem, na základní škole má mobilní telefon už většina dětí. Zní to šíleně, je to ale realita.

Neplatí to samozřejmě všude. Ne že by byla předměstí nebo vesnice v technologii pozadu, ale místní děti mají trošku jiný žebříček hodnot. Stále dávají přednost zkoumání místního hřbitova, tráví mnohem více času venku, zkrátka jejich aktivity jsou dostatečně dobrodružné. Mají více svobody a příležitostí se sejít se svými vrstevníky. „Měšťáci" nemohou v tomto věku vyběhnout kdykoliv do centra velkoměsta a sejít se se svou partou. Jejich mimoškolní dialogy tak nahrazuje technika.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Většina dětí ve školách má telefonFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Koukejme na věc očima dítěte

Je zřejmé, že mobil svému dítěti asi nakonec pořídíme. Důležité ale je, abychom byli s partnerem ve shodě, kdy tenhle nákup uskutečníme. Abychom promysleli všechna pro a proti a popřemýšleli, jestli touhu našeho dítěte po mobilu ještě neutlumit a vynahradit třeba zajímavým kroužkem, nebo možností trávit více času s vrstevníky.

Každopádně ale přihlédněme k tomu, že naše děti žijí v jiné době než my a mobil je jen jedna z věcí, na které si budeme muset zvyknout. A přijmout je. Koneckonců, zpytujme svědomí, když jsme byli malí, kolikrát jsme se zapřísahali, že takhle nechápající ke svým dětem, jako máma nebo táta, my určitě nebudeme.

Související témata:

Načítám