Hlavní obsah

Akné... ach ne!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Víte, jak bojovat s akné?Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Co je akné, asi není potřeba vysvětlovat. Beďary, uhříky, ale i spousta dalších lidových výrazů se vžila pro otravné červené pupínky se žlutobílou špičkou. Existuje nějaká prevence, zmírnění průběhu a zaretušování následků?

Článek

Akné se vyskytuje v místech, kde je nejvíc mazových žláz. To znamená na tváři, krku, na zádech a hrudníku. Nepříjemně ovlivňuje psychiku, bere sebevědomí a čím víc nás stresuje, tím víc „raší". Také jste si všimla, že když vám o něco šlo a chtěla jste vypadat perfektně, že se ten protivný červený puntík jako naschvál objevil?

Poznej svého nepřítele

Akné má na svědomí zvýšená činnost mazových žláz a zvýšená tvorba rohovin, která se tvoří v ústí vlasových vývodů, uzavírá i vývod přidružené mazové žlázy a brání tím úniku mazu. Vzniká tzv. uher. Uvnitř žláz pak dochází k množení bakterií, které vyvolávají zánětlivý proces a posléze vedou ke vzniku hnisajících pupínků, uzlíků, popřípadě hrbolů až abscesů.

Novinka v boji proti akné

Nejúčinnější léčbou současnosti je speciální ozáření přístrojem Omnilux, jež je cíleně pohlcováno bakteriemi, které způsobují zánětlivou reakci a akné. Vytváří se silný baktericidní účinek, který ničí bakterie v mazové žlázce a výrazně stimuluje další imunoregulační procesy v pokožce a regeneruje tkáně (provádí např. klinika Asklepion).

Následně se stimuluje pokožka laserem, dochází ke zvýšené látkové výměně ve tkáních, okysličení pokožky a hojení zánětlivých procesů. Tento postup je vhodný, je-li nemoc skutečně rozvinutá. Následky, které způsobí akné, nejsou jednorázovou záležitostí, na místě je dlouhodobá léčba.

Úprava stravy

V době, kdy trpíte zvýšenou činností mazových žláz, je potřeba tomu uzpůsobit i stravu. Vyvarovat se ostrých jídel a omezit tučná jídla včetně čokolády. Vliv stravy není stoprocentně prokázán, ale existují domněnky o negativním vlivu jódu i vitaminů řady B. V každém případě, když nemoc propukne ve formě abscesů, změňte i stravovací návyky, nic tím nepokazíte.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Problematická pleť potřebuje zvláštní péčiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Speciální kosmetika

Na aknózní a problematickou pleť je vhodná a cenově zajímavá řada Dermaclear čisticí gel na pleť Gommage Cleanser. Dermaclear hydratační gel nezatěžuje pokožku a neucpává póry a je vhodný pro denní i noční ošetření, obsahuje účinný olej z australského čajovníku, který má antimikrobiální, protizánětlivé a regenerační účinky, což je pro problematickou pleť obzvláště důležité.

Samotný Tea tree olej, který můžete zakoupit v lékárnách, je pro boj s akné velmi účinný.

Na akné můžete jít i prostřednictvím tabletek Mumio Gold (Skalní slzy), vhodné jsou i tyčinka proti akné. Mají maskovací i antibakteriální účinky, pupínek se rychleji vysuší. Na trhu je jich velký výběr.

V každém případě se snažte zanícené pupínky nevymačkávat, jednak můžou vzniknout nepěkné jizvičky a můžete zanést infekci i do okolí pupínku a problém tak zvětšovat.

Reklama

Související témata:

Načítám