Hlavní obsah

Alíku, tohle je Micinka aneb Jak přežít se psem a kočkou pohromadě

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

Reklama

Jedna z nejoblíbenějších dětských knížek, Čapkovo „Povídání o pejskovi a kočičce“, ukazuje harmonické soužití zvířátek, která nemají pověst právě nejlepších kamarádů. To ale neznamená, že spolu nemohou spokojeně sdílet jednu domácnost! Zda se z nich stanou nerozluční přátelé, záleží především na jejich majitelích!

Článek

O soužití psa a kočky panuje spousta mýtů, z nichž jeden stále dominuje – že psi a kočky nikdy nebudou přátelé a nelze je chovat oba najednou. To je samozřejmě nesmysl, což vám potvrdí spousta lidí, kteří nedali na pověry a mají doma pejska i kočičku.

Pokud se rozhodnete pořídit si psa i kočku, budete se muset zpočátku obrnit trpělivostí a dodržovat základní pravidla, bez kterých hrozí, že budete mít doma dvě neustále bojující zvířata. Jestliže ale vytrváte a uděláte pro spokojenost svých mazlíčků vše potřebné, získáte tu nejúžasnější odměnu – dva zvířecí kamarády, kteří vám dají lásku a důvěru a kteří vám vždy zajistí úsměv na rtech a dobrou náladu.

Představujeme psa a kočku

Ideální samozřejmě je, pokud si zároveň pořídíte kotě a štěně. Mláďata jsou mnohem otevřenější světu a nejsou „zatížena“ negativními zkušenostmi (například kočka si moc dobře pamatuje, pokud ji někdy nějaký pes honil, a také pes má v živé paměti, jaké to je, když na něj zaútočí rozzuřená kočka). Když si kotě a štěně hned od počátku na sebe zvyknou, nebudou mít v dospělosti žádné potíže stát se nerozlučnými společníky.

Jestliže už máte dospělého psa a toužíte po kočce, opět si domů přineste raději kotě. Většina pejsků si na malé mňoukající zvířátko s vaší pomocí rychle zvykne – nevidí v něm nebezpečí, jejich přirozená přátelskost je velkou výhodou.

Dospělá kočka bude mít s přijetím štěněte možná z počátku větší problém, ale také ona si nakonec díky vám zvykne. To až zjistí, že malé slintající a štěkající stvoření je sice občas otravné, ale vlastně je s ním zábava.

Nejsložitější to budete mít, pokud se rozhodnete „přinutit“ k soužití dospělého psa a dospělou kočku. Ale ani v tomto případě není nutné házet flintu do žita, nemůžete ale počítat, že spolu zvířata budou kamarádit po týdnu od představení.

Foto: Alexandra Fráňová

Foto: Alexandra Fráňová

„Alíku, tohle je Micinka“

První kontakty mezi psem a kočkou musí probíhat pod vaším dohledem. Neměli byste je ani na chvíli nechat bez dozoru. Zvířata se mohou chovat agresivně, nedůvěřivě, ustrašeně. A jejich reakce nemusejí být úplně standardní. Snažte se oba uklidňovat (mluvte klidným hlasem), zabraňte jakémukoli náznaku agrese – tu utněte hned v počátku (ale zvířata netrestejte, pokud uvidíte náznak útoku, rychle zasáhněte, kočku a psa oddělte a uklidněte). Nezapomínejte, že to vy jste vůdcem své malé smečky!

Takovéto pomalé seznamování budete muset několikrát opakovat. Nechejte kočku a psa, aby se navzájem očichali (tímto způsobem se seznamují a poznávají), nebraňte jim v neagresivní interakci. Ale ani je nenuťte spolu zůstat, pokud budou chtít seznamování ukončit (především kočky mohou být po chvíli „otrávené“).

Můj pelíšek, moje miska, můj „páníček“

Oběma zvířátkům věnujte stejnou pozornost – když pohladíte jedno, musíte pohladit i druhé. Nikdy v nich nevzbuzujte žárlivost! Ta by jejich vzájemný vztah mohla výrazně narušit (nemluvě o vztahu k vám).

Rovněž byste měli zajistit, aby měli pes i kočka své vlastní místečko, kde se bude cítit bezpečně a kam se bude moci schovat, pokud bude toužit po klidu (to je důležité především pro kočky, které občas ocení klidnou samotu). Samozřejmostí jsou oddělené pelíšky.

Také krmení budete muset přizpůsobit faktu, že máte doma pejska i kočičku. Každý musí mít svou vlastní misku na žrádlo i na vodu, doporučuje se krmit je odděleně. Mimochodem, není možné krmit je oba stejným krmením! Složení stravy pro kočky a pro psy se výrazně liší – zatímco kočičí krmení má mnohem vyšší obsah proteinů a tuků (takže psi by po něm rychle tloustli), psí krmení neobsahuje všechny živiny, jež kočka potřebuje (což by u ní mohlo způsobit podvýživu). Misku s kočičími granulemi odstraňte ze psího dosahu (zatímco psi se krmí pravidelně v přesných porcích, kočce můžete nechat misku plnou prakticky pořád – přísun potravy si reguluje sama).

A ještě jednu věc budete muset pořádně zabezpečit – kočičí záchod. Pokud vaše kočka chodí na kočkolit, měli byste zajistit, aby se k němu pejsek nedostal. Důvod je prostý: psi si na kočičích výkalech občas docela rádi pochutnají.

Obě zvířata by samozřejmě měla být očkována.

Reklama

Načítám