Hlavní obsah

Amalgámové plomby zdarma: Kdo už je nedostane?

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Amalgám zubaři používají už asi sto padesát let. Dnes to vypadá, že jeho éra pomalu končí. Ptáte se proč? Není za tím jen snaha vytáhnout vám z kapsy peníze za dražší a ne tak trvanlivé plomby?

Článek

Amalgám je historicky prověřený materiál, ovšem diskuze o jeho zdravotní nezávadnosti jsou stejně staré jako on sám, tedy již víc než sto padesát let. Obsahuje totiž kromě stříbra, mědi a cínu také rtuť – a ta je toxická. Asi jste už slyšeli, že se od července nesmějí některé amalgámové výplně dávat dětem do 15 let a těhotným a kojícím ženám. Jak to tedy se škodlivostí amalgámu je?

Je amalgám opravdu nebezpečný?

Jak moc byste se měli amalgámu bát, se neshodnou ani odborníci. Jedni tvrdí, že se z něj během čištění zubů a konzumace teplých pokrmů uvolňují toxické výpary. Podle jiných to není tak zlé a bude stačit, když si amalgám zubaři přestanou míchat v ordinacích sami a budou používat již kapslovaný, vyráběný průmyslově. Při jeho použití nepřichází pacient ani personál do styku s volnou rtutí a určité riziko kontaktu zůstává jen ve chvíli výroby nové či odstranění starší výplně.

Všichni se však shodnou, že rtuť má negativní účinky na nervový, imunitní a trávicí systém nebo plíce. U citlivějších osob může vyvolávat i bolesti hlavy, nervozitu, deprese či žaludeční obtíže.

Zakázat je jednoduché, jenže...

Ačkoliv škodlivost samotného amalgámu žádná odborná studie zatím neprokázala, už delší dobu se uvažuje o jeho naprostém zákazu – mělo by k němu dojít kolem roku 2030. V cestě stojí fakt, že jde o léty prověřený materiál. Navíc je levný a v základní verzi placený pojišťovnou. „Je to tradiční materiál, který má stále své uplatnění. Správně indikovaná a provedená amalgamová výplň může vydržet desítky let, u moderních materiálů nám chybí historická zkušenost. Navíc – i amalgám se vyvíjel a z moderních se rtuť uvolňuje minimálně,“ konstatuje MUDr. Štěpánka Bálková, členka představenstva České stomatologické komory.

Foto: Janthiwa Sutthiboriban, Shutterstock.com

Rtuť a další kovy, které obsahuje amalgámová plomba, mohou být pro organismus toxickéFoto: Janthiwa Sutthiboriban, Shutterstock.com

Míchaný amalgám české děti už nedostanou

Některé země jeho použití zakázaly zcela, u nás od července začalo platit omezení Evropského parlamentu a děti do 15 let, stejně jako těhotné či kojící ženy už by ho neměly dostat. Týká se to však jen základního, pojišťovnou hrazeného, míchaného amalgámu. Místo něj této skupině pacientů zaplatí pojišťovna skloionomerní cement, tedy bílou plombu.

Omezení míchaného amalgámu odborníci vítají. „Složení a kvalita amalgámu je přísně závislá na poměrech jednotlivých materiálů. Při ručním míchání to ovlivní lidský faktor, což při tovární výrobě kapslovaného odpadá,“ říká MUDr. Ladislav Korotvička z olomoucké ordinace Art-Medica.

Máte si nechat vyměnit plomby?

Napadlo vás zbavit se starých plomb? „Není potřeba panikařit a vyměňovat všechny amalgámové výplně, není k tomu důvod. Navíc by to bylo kontraproduktivní – rtuť se uvolňuje především při zhotovení nového a při odstraňování starého amalgámu,“ komentuje Štěpánka Bálková.

Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Nejlepší je mít zdravý chrup. Ale co když už se zub zkazí? Jakou výplň zvolit?Foto: anatoliy_gleb, Shutterstock.com

Co místo amalgámu

Nové materiály mají zatím poměrně krátkou historii. „Jejich kvalitu a trvanlivost ošetření ukáže čas. Oproti amalgámu jsou ale estetičtější a při jejich použití nevzniká taková ztráta zdravé zubní tkáně, jako je tomu u amalgámových výplní,“ uvádí Ladislav Korotvička.

Takže jakou výplň si vybrat? O vhodném materiálu byste měli diskutovat se svým zubařem. „Při výběru hraje roli i oblíbenost materiálu u konkrétního zubního lékaře. Někdo zhotoví perfektní fotokompozit, jiný umí krásný a funkční amalgám. A obojí je v pořádku,“ doporučuje Štěpánka Bálková.

Pojišťovna preferuje míchaný amalgám

Kromě amalgámu mohou zubaři použít skloionomerní cementy, fotokompozitní materiály, vysoce plněná kompozita, například ormocery, keramiku, ale třeba i zlato – ty si zaplatíte. Na pojišťovnu jde u těhotných a dětí uvedený cement, u ostatních zatím základní míchaný amalgám. Další výplně, včetně amalgámu kapslovaného, jdou z vaší kapsy. Jejich cena se velmi liší. Konkrétní částku se dozvíte až od zubaře, včetně výčtu výhod i nevýhod materiálu. Platí ale, že trvanlivost všech je v prvé řadě závislá na perfektní ústní hygieně a životosprávě. Sebelepší materiál, pokud si například nebudete pořádně čistit zuby, může být znehodnocen třeba sekundárním kazem.

Uvažujete o výměně amalgámových plomb?

Související témata:

Načítám