Hlavní obsah

Anděl na drátě může zachránit i život

Foto: Adobe Stock

Asistenční a tísňová péče Anděl na drátě – k přivolání pomoci stačí jeden malý elektronický přístrojFoto: Adobe Stock

Mnoho seniorů se setkává s pocity zoufalství a úzkosti. Bojí se, že upadnou a nedovolají se pomoci, což by se jim také mohlo lehce stát. Jak je jejich úzkosti zbavit a co nejrychleji jim pomoci?

Článek

Mnoho starších lidí se každý den setkává se stresovými situacemi, kdy se jim náhle udělá nevolno, upadnou či se ocitnou v ohrožení života. Přitom ve strachu žít nemusí. Stačí, když budou mít po ruce spolehlivého pomocníka.

Změny jim nesvědčí

Pocity zoufalství a úzkosti jsou naprosto nepopsatelné a jde doslova o minuty. V případě, že se seniorům nedostane pomoci včas, může dojít až k dlouhodobému zhoršení zdravotního stavu. Dochází tak k vážným komplikacím, prodlužuje se délka pobytu v nemocnici a mnohdy už není možné, aby se senior sám o sebe v domácím prostředí postaral. Pak nastává otázka, jestli mu zajistit domácí péči, nebo vyhledat pobyt v příslušných seniorských domovech. Ať tak či tak, jakákoliv změna je pro tohoto člověka velice stresující a vyčerpávající.

Asistenční a tísňová péče

Služba Anděl na drátě pomáhá seniorům, osobám se zdravotním znevýhodněním a všem, kteří se ocitli ohrožení či byli propuštěni do domácího léčení. K přivolání pomoci stačí jeden malý elektronický přístroj. A to buď v podobě hodinek, nebo přívěsku na krk s tlačítkem, které funguje podobně jako mobil. Po jeho stisknutí se okamžitě ozve asistent, který vyhodnotí situaci a zajistí pomoc. Celou dobu operátor s postiženým komunikuje.

Foto: Adobe Stock

Asistenční a tísňová péče Anděl na drátě – pomoc seniorům – vyzkoušejte na 2 měsíce zdarmaFoto: Adobe Stock

Tento chytrý mechanismus dokonce sám rozpozná, pokud senior náhle upadne nebo se déle nehýbe. Poté automaticky upozorní asistenty, že je něco v nepořádku. Asistent zároveň aktivuje zadané kontakty na příbuzné, přátele či sousedy.

Pravidelným hlasovým spojením se seniorem je možné kontrolovat jeho stav či mu připomenout, že si má vzít léky. Tím se předchází pozdějším vážným zdravotním problémům.

„Na zařízení se dá nastavit i oblast, kde se dotyčný pohybuje, a když se ocitne mimo tuto zónu, opět nás náramek zalarmuje. To se nám stává hlavně u seniorů s Alzheimerem. Potom ihned voláme příbuzným, kteří si rodiče vyzvednou," říká ředitelka služby Martina Galbová.

Andělská linka důvěry a poradna pro seniory

Anděl na drátě nabízí také pomoc osamělým seniorům při úzkostných a depresivních pocitech, při strachu ze samoty, stáří a zhoršování zdravotního stavu. Centrum asistenční péče pomáhá lidem řešit problémy s chodem domácností a chrání je před nekalými praktikami podomních prodejců. Jak to přesně funguje? Když si senior není jistý, zmáčkne tlačítko a přivolá si Anděla na drátě. Asistent po zmapování situace seniora uklidní, zjistí jméno prodejce a důvod jeho návštěvy a případně mu navrhne, že jeho nabídku předá rodině ke zvážení. Ve většině případů však prodejci u dveří seniora již nezazvoní.

Příjem telefonických hovorů a vlastní neomezené volání

Další výhodou je, že zařízení může fungovat i jako mobilní telefon. Prostřednictvím hodinek či přívěsku může senior nejen hovory přijímat, ale také sám neomezeně volat. Stačí opět pouze stisknout tlačítko a operátorovi sdělit, s kým chce spojit. Výhoda je to zejména pro klienty, kterým již činí ovládání mobilního telefonu potíže.

Ačkoli zajištění všech zmiňovaných služeb je nákladné, samotná služba není pro seniory a jejich rodiny nedostupná.

Tísňová péče Anděl na drátě je sociální služba registrovaná dle §41 zákona č.108/2006 a má pověření Ministerstva práce a sociálních věcí (dále jen MPSV) k zajištění dostupnosti poskytování služeb zařazením mezi veřejně podporované sociální služby v obecném hospodářském zájmu.

Za službu klient platí tzv. přímou platbu, nebo také povinnou minimální účast ve výši 380 Kč měsíčně. Zbylé náklady jsou financovány dílem jako vyrovnávací platba od MPSV a dílem (cca 20 %) formou sponzorských darů a příspěvků od soukromých, právnických i fyzických osob.

Foto: Anděl na drátě

Asistenční a tísňová péče Anděl na drátě – pomoc seniorům – vyzkoušejte na 2 měsíce zdarmaFoto: Anděl na drátě

Za zkoušku nic nedáte

Nyní lze službu včetně SOS zařízení vyzkoušet na dva měsíce zdarma. Teprve po ověření, že zařízení i služba seniorům vyhovuje, mohou ve využívání těchto služeb pokračovat a zařízení si následně zakoupit nebo pronajmout.

Info: 800 555 655, 731 100 122 

Reklama

Načítám