Hlavní obsah

Vláčný koláč s hroznovým vínem a olivovým olejem

Hodnocení:
(38)
Foto: Autorka
Doba přípravy
15 minut
Doba vaření
35 minut
Náročnost
nízká

Věřte, že lehká nedůvěra k použitým surovinám rychle zmizí, až koláč ochutnáte. Je úžasně vláčný, tak akorát sladký a má výraznou, lahodnou chuť. Jasně rozeznáte mandle a olivový olej a překvapí vás, jak příjemný dokáže být rozmarýn v kombinaci s hroznovým vínem. Chystáte-li se o prodlouženém víkendu na vinobraní, přibalte ho s sebou. Mám vyzkoušeno, že skvěle doprovodí burčák.

Ingredience pro:
26 cm průměr formy
Budete potřebovat
  • 160 g hladké mouky
  • 100 g třtinového cukru
  • 100 g jemně mletých mandlí
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 240 g řeckého jogurtu
  • 3 vejce
  • 120 ml olivového oleje
  • 2 hrsti hroznového vína
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 1 lžíce cukru moučka
Na formu
  • 1 lžička másla
  • 2 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

Krok 1: Připravte si formu: vymažte ji máslem a vysypte hrubou moukou, nebo ji vyložte papírem na pečení. Ověřte si její velikost – recept je na formu s průměrem 26 cm. Máte-li menší, použijte pekáček, jinak se koláč uprostřed dobře nepropeče.

Krok 2: Ve velké míse dobře promíchejte sypké ingredience – mouku, cukr, mleté mandle, citronovou kůru, prášek do pečiva a sůl. Troubu předehřejte na 180 stupňů.

Krok 3: Ve druhé míse metličkou vyšlehejte jogurt, vejce a olivový olej tak, aby vznikla hladká hmota. Promíchejte ji s moučnou směsí a vlijte do formy. Povrch hustě poklaďte omytým hroznovým vínem a jehličkami rozmarýnu.

Krok 4: Pečte v předehřáté troubě asi 35 až 40 minut, až povrch zezlátne a na zapíchnuté špejli nezůstanou žádné drobečky. Nechte vychladnout a lehounce poprašte moučkovým cukrem.

Můj tip: Podávejte s kopečkem zakysané smetany a kapkou medu. Nejvíc se hodí rozmarýnový med.

Láká vás neobvyklý moučník? Vyzkoušejte i štrúdl plněný hroznovým vínem anebo koláč s kokosem a hrozny.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama