Hlavní obsah

Architekt postavil dům pro syna. Pojďte na návštěvu!

Foto: Schüco

Velká okna propojují obývací pokoj se zahradouFoto: Schüco

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na míru majitelům – tak by měl navrhovat každý zodpovědný architekt dům či interiér bytu. Ale jak moc může svého zákazníka za pár týdnů poznat? Příliš ne, proto se občas něco někde nepovede. Ovšem existují i výjimky. Třeba když otec – architekt – vymýšlí dům pro svého syna. Pak se to povést musí. A tato stavba je příkladem.

Článek

„Ano, navrhnout rodinný dům tak, aby se v něm rodina cítila dobře, je pro každého zodpovědného architekta tím nejtěžším. Natož, má-li se jednat o návrh domova pro rodinu vlastního syna,“ potvrzuje úvodní slova architekt Vladimír Nikiforov, autor krásného domu nedaleko Jihlavy. Podívejte se sami!

Foto: Schüco

Na první pohled je patrné, že dům se skládá ze dvou částí – společenské a soukroméFoto: Schüco

Dům, který se dělí na dva

Dům s dispozicemi 5 + kk je, jak poznáte na první pohled, rozdělen na dvě části. První, kterou odlišuje rovná střecha a šedé omítky zvenku, má dvě podlaží. Do přízemí architekt umístil „technické zázemí“, tedy kromě vstupu a zádveří i šatnu, prádelnu a toaletu, a dokonce i dvojgaráž, dílnu či technickou místnost. Do druhého patra, z něhož je lepší výhled do okolí, situoval autor projektu ložnice – přesněji řečeno ložnici rodičů, dva dětské pokoje a ještě se tu nachází místnost čtvrtá, která může sloužit jako pokoj pro hosty. Nechybí ani šatna a koupelna s toaletou.

Foto: Schüco

Sklo vítá majitele i návštěvníky hned při vstupuFoto: Schüco

Druhá půlka domu, zvenku je pro ni typická šikmá střecha a obklad ze dřeva, slouží jako společenská. Proto se zde nachází obývák s jídelnou a kuchyní. A zajímavá je i „spojka“ mezi oběma polovinami. Nečekejte obyčejnou chodbu. Díky dobrému prosvětlení zde totiž vznikla příjemná galerie, která slouží jako pracovna s knihovnou.

Výhled na les musí být co nejlepší

Velké prosklení, které do domu přivádí dostatek světla a v létě i tepla, a zároveň nabízí vyhlídku do lesa, je typickým prvkem tohoto domu. Překrásný výhled patří k bonusům této mírně svažité parcely, tak proč ji maximálně nevyužít? Zvlášť v obývací části, kde po otevření posuvných dveří, nepoznáte, zda jste ještě v domě, nebo už na zahradě.

Foto: Schüco

Z pohovky v obýváku máte výhled rohovým oknem do zahrady, nebo na televiziFoto: Schüco

„Rozhodování o výběru oken bylo, když nad tím uvažuji takto zpětně, asi tím nejjednodušším a nejrychlejším z celého projektu,“ říká majitel domu. A doplňuje: „Věděli jsme, že nechceme plastová ani dřevěná okna, která se nám do konceptu nehodí.“ Spolu s otcem tak objevili okna hliníková. „Oproti plastovým či dřevěným z nich lze vytvořit velké zasklení s co nejužšími rámy a dobrými užitnými vlastnostmi. V tomto domě obzvlášť vyniknou v obývacím pokoji, kam architekt navrhl nejen velkoformátová, ale navíc i rohově řešená okna,“ popisuje Pavel Byrt ze společnosti Schüco.

Foto: Schüco

Nikoli ostrůvek, ale přímo ostrov, tvoří centrum kuchyňské částiFoto: Schüco

Interiér od kamaráda

Tento dům má ještě jeden předpoklad, aby se v něm rodině bydlelo přesně podle jejích představ. Zatímco stavbu navrhoval otec, interiér zase kamarád. „Nebyl to žádný problém, protože oba jsme milovníky přírodních materiálů s přiznáním jejich přirozené podoby. A hlavně se držíme základního pravidla, že v jednoduchosti je krása,“ říká Lukáš Holub z libereckého ateliéru mjölk architekti.

Foto: Schüco

Na spojnici mezi přízemím a prvním patrem vnikla knihovna s pracovnouFoto: Schüco

V interiéru se tak střídají tři základní materiály: beton, kov a dřevo. Podlahy v obytných místnostech zakrývá masivní dubová podlaha ošetřená pouze přírodním olejem, jinde pak snadno udržovatelná epoxidová stěrka. Krása dřeva pak vynikne nejen vedle jednoduché podlahy, ale i decentně vymalovaných stěn. „Jsem totiž zastáncem bílých, respektive neutrálních odstínů na stěnách, neboť výrazné barvy se mohou brzy okoukat. Syté barvy na stěnách navíc prostor zbytečně zmenšují. Je proto lepší interiér oživit například volbou výraznějších doplňků,“ upřesňuje Lukáš Holub. A dobrým příkladem je samotná kuchyňská část.

Tu tvoří sestava vysokých skříněk při stěně, která tradičně skrývá kombinovanou chladničku s mrazničkou, trouby a nabízí dostatek úložných prostorů. Co vás však zaujme na první pohled, je hlavní část kuchyňského pracoviště, které tvoří jen velký ostrůvek, ale vzhledem k jeho více než třímetrové délce by se spíš hodilo slovo ostrov. V něm se nachází jak myčka a dřez, tak varná deska a kolem zbývá ještě dostatek pracovní plochy. Sestava skříněk je z dřevěné překližky. Každý si však všimne krásně červené digestoře, která je nad ostrůvkem zavěšená.

Foto: Schüco

I při pobytu na galerii máte přehled, co se děje v kuchyni a obývákuFoto: Schüco

A ve stejném duchu je zařízený i navazující obývací pokoj. Zde se výrazným prvkem stává hnědá sedačka s barevnými polštářky, dvě žlutá křesla a sestava malých barevných konferenčních stolků. Pohovka je při tom otočená tak, aby si z ní mohli majitelé dopřát právě velkoplošným rohovým oknem výhled do zahrady, tak večer na televizi postavenou na nízké komodě.

Ložnice má ze dřeva i stropy

Pokud se vám společenská část domu zdá přece jen příliš studená a málo útulná, určitě byste se cítili lépe o patro výš. Zde, jak ukazuje ložnice, se nachází dřevo nejen na podlaze, ale obložené jsou jím i stropy. S použitým dřevem ladí i barva stěn v tomto patře. Do ložnice zvolil autor interiéru tmavě hnědou. I ložnice je maximálně prosklená a příliš slunce přece jen není pro spánek ideální, krémové závěsy a tmavě hnědá malba spolu s přírodním dřevem však dokážou ostré slunce podle potřeby ztlumit a vytvořit zde příjemné přítmí.

Foto: Schüco

Příjemné přítmí v ložnici tvoří závěsy i hnědá barva na stěnáchFoto: Schüco

Totéž se opakuje v budoucích dětských pokojích, které ještě nejsou dozařízené, a proto sem majitelé nechtěli fotografa pustit. Utajena zůstala i cena domu.

Na podlaze i stěnách koupelny zase narazíte na šedou epoxidovou stěrku, která je praktická na údržbu, a navíc podtrhne krásu dřevěného obložení kolem vany, dvou velkých keramických umyvadel se zrcadly i smrkových do bíla lazurovaných prken umístěných na stropě.

Foto: Schüco

V koupelně zaujme dřevěný obklad vanyFoto: Schüco

Foto: Schüco

Pozemek v přírodě si o to přímo říkal: tento dům musí zdobit dřevo a velká okna, aby dokonale zapadl do okolí a majitelé si zeleň užiliFoto: Schüco

Nenechte si ujít ani další návštěvy zajímavých bytů a domů! Už jste viděli jeden z nejkrásnějších bytů v Praze nebo dům, kde se na dětech rozhodně nešetřilo?

Jak se vám líbí dům? Souhlasíte s tím, že sobě a své rodině architekti navrhují krásné bydlení? Napište to ostatním v diskusi pod článkem!

Reklama

Načítám