Hlavní obsah

Kupujete ve slevě prošlé potraviny? A víte, kdy je to bezpečné?

Foto: thinkstock

Mléčné výrobky musí zmizet z prodeje, pokud mají prošlé datum spotřebyFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když chceš opravdu ušetřit, začni šetřit na jídle, praví osvědčená pravda. Vyplatí se ale kvůli slevě kupovat i potraviny, jimž prošlo datum použitelnosti? Ano, pokud poslechnete rady odborníka.

Článek

Nejdřív se hodí zorientovat se ve dvou pojmech – „datum použitelnosti“ a „datum minimální trvanlivosti“. Potraviny s prošlým datem použitelnosti (ta bývá uvedena jako den – měsíc – rok) byste totiž neměli v nabídce obchodů nikdy najít, jde o požadavek zákona.

Přesně o půlnoci dne, které mají uvedeno na obalu, je musí obchodníci z prodeje stáhnout. Většinou jde o uzeniny, mléčné výrobky, chlazenou drůbež, výrobky studené kuchyně a podobně. Výrobce jejich kvalitu garantuje právě jen po dobu použitelnosti a dál neručí za jejich bezpečnost.

Vedle data použitelnosti by měly být uvedeny i podmínky skladování, které zaručí kvalitu výrobku během této doby – takže překontrolujte v obchodě i to, zda je prodejce dodržel.

Za zboží po záruce ručí obchodník

Na rozdíl od potravin označených datem použitelnosti mohou být potraviny označené „dobou minimální trvanlivosti“ nabízeny spotřebitelům i po jejím uplynutí, ovšem za jasně daných podmínek. Jedná se o trvanlivé potraviny – například čokoládu, chipsy, sušenky, těstoviny, konzervy, nápoje. Výrobce tímto datem určil minimální dobu, po kterou neztratí nic na kvalitě a chuti.

„Podle platných zákonů nesmí obchodník prodávat zboží nejakostní nebo nevhodné ke spotřebě,“ vysvětluje Mgr. Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce, která na kvalitu potravin dohlíží. „Potraviny po uplynutí doby minimální trvanlivosti může obchodník prodávat jen tehdy, když neporušují platné předpisy. Jinými slovy, odpovědnost za bezpečnost a kvalitu takového zboží spočívá plně na bedrech prodejce,“ dodává Pavel Kopřiva.

Foto: thinkstock

Vyplatí se sledovat doporučení výrobce o vhodném skladování zbožíFoto: thinkstock

Prodejce může jen ochutnat

Zákon nestanoví, zda si prodejce má nechat zboží po uplynutí doby trvanlivosti odzkoušet v laboratoři, ochutnat a posoudit to sám nebo spoléhat na svou zkušenost. Všechny případné reklamace jdou ale pak na jeho „účet“ – včetně rizika, že bude mít spotřebitel po požití problematického zboží zdravotní problémy.

„V obchodě musí být vždy zboží s prošlou dobou minimální trvanlivosti odděleno od ostatního a viditelně označené. Nestačí ale napsat sleva – spotřebitel musí jasně vědět, že jde o prošlé zboží,“ upozorňuje tiskový mluvčí Pavel Kopřiva. Zákon ani předpisy nestanoví ani to, zda má být zboží ve slevě a jak velká má případně být.

Foto: thinkstock

Výrobky „po záruce“ musí obchodník viditelně oddělit od ostatníchFoto: thinkstock

V žádném případě nekupujte potraviny s poškozeným obalem ani zeleninu či ovoce, které jsou viditelně poškozené nebo ve špatné kvalitě. „Poškozený obal znamená, že mohlo dojít ke kontaminaci, a zboží tím pádem nesmí zůstat v nabídce. Zákon také stanoví, že ovoce a zelenina nesmějí mít žádné známky hniloby, plísní, ale ani jiné degradace. V nabídce by tedy neměly být zvadlé, pomačkané a jinak poškozené kusy,“ říká mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Kupujete i potraviny s prošlou zárukou, jen abyste ušetřili?

Reklama

Související témata:
Lhůta

Načítám