Hlavní obsah

Řízky z patizonu

Hodnocení:
(14)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
30 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Dostal se vám do ruky patizon, a teď nevíte, co s ním? Nebo jen chcete jíst zeleninu, která je zrovna v sezoně? V obou případech babi Pechová doporučuje začít klasickými řízky – a to právě z patizonu!

Ingredience pro:
4 porce
  • 2 patisony
  • 2 vejce
  • 50 ml mléka
  • hladká mouka
  • strouhanka
  • sůl
  • olej
K podávání
  • zelenina
  • 2 lžíce olivového oleje
  • šťáva z půlky citronu
  • dijonská hořčice
  • 2 lžičky medu
  • sůl
  • bílý mletý pepř
Článek

Postup

Krok 1: Menší patizony mají lepší chuť a nemusí se loupat, z větších zase uděláte pořádnější řízky, takže obojí má své výhody. Malé patizony tedy neloupejte, jen pořádně umyjte a nakrájejte na asi centimetrové plátky. Každý plátek pořádně osolte a nechte vypotit.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 2: Mezitím si uvařte brambory nebo připravte salát k podávání.

Krok 3: Vypocené plátky osušte papírovou utěrkou a obalujte v klasickém trojobalu: nejdříve v mouce, pak ve vajíčku prošlehaném s trochou mléka a nakonec ve strouhance.

Krok 4: Smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a z pánve pokládejte rovnou na další papírové utěrky, abyste odsáli přebytečný tuk.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 5: Podávejte s vařenými bramborami nebo se salátem s dresinkem z prošlehaného oleje, citronu, hořčice, medu, soli a čerstvě mletého pepře.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama