Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Dostal se vám do ruky patizon, a teď nevíte, co s ním? Nebo jen chcete jíst zeleninu, která je zrovna v sezoně? V obou případech babi Pechová doporučuje začít klasickými řízky – a to právě z patizonu!

30 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 2 ks patizonu
  • 2 ks vejce
    3
  • 50 ml mléka
    7
  • hladká mouka
    1
  • 1 hrnek strouhanky
    1
  • 1 lžička soli
  • 1 hrnek oleje
K podávání
  • 1 hrst čerstvé zeleniny
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 ks citronové šťávy
  • 1 lžička dijonské hořčice
    10
  • 2 lžičky medu
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka bílého mletého pepře
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Menší patizony mají lepší chuť a nemusí se loupat, z větších zase uděláte pořádnější řízky, takže obojí má své výhody. Malé patizony tedy neloupejte, jen pořádně umyjte a nakrájejte na asi centimetrové plátky. Každý plátek pořádně osolte a nechte vypotit.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

02.

Mezitím si uvařte brambory nebo připravte salát k podávání.

03.

Vypocené plátky osušte papírovou utěrkou a obalujte v klasickém trojobalu: nejdříve v mouce, pak ve vajíčku prošlehaném s trochou mléka a nakonec ve strouhance.

04.

Smažte na rozpáleném oleji z obou stran dozlatova a z pánve pokládejte rovnou na další papírové utěrky, abyste odsáli přebytečný tuk.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

05.

Podávejte s vařenými bramborami nebo se salátem s dresinkem z prošlehaného oleje, citronu, hořčice, medu, soli a čerstvě mletého pepře.

Související témata:

Načítám