Hlavní obsah
Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Jemný smetanový základ je stavebním kamenem mnoha omáček. Jako od babičky jsme si pro vás dnes připravili jednu s nejzákladnějších variant – poctivou pikantní křenovku!

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 l mléka
    7
  • 200 g smetany na vaření 12%
    7
  • 50 g másla
    7
  • 1 hrst polohrubé mouky
    1
  • 15 cm křenu
  • 1 lžička soli
  • 500 g uzeného masa
  • 1/2 ks citronu
  • 2 lžíce čerstvé pažitky
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Vaření začneme jíškou – v hrnci pomalu nechte rozpustit máslo, které zasypte polohrubou moukou, důkladně promíchejte a chvíli nechte probublávat. Vznikne jemná kašička. Tu pak zalijte mlékem a opět dokonale míchejte, dokud v něm nebudou žádné hrudky.

02.

Nechte provařit a vsypte křen nastrouhaný najemno. Nalijte do toho smetanou a nechte zvolna bublat aspoň 10 minut. Pokud by vám omáčka přišla málo hustá, můžete ji znovu zahustit jíškou.

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

03.

Zatímco omáčka probublává, v jiném hrnci dejte do vroucí vody povařit uzenou krkovičku. Kdybyste dali krkovici do studené vody, maso by ztratilo šťávu a chuť. Vařte asi 5 minut.

04.

Nakonec omáčku dochuťte podle vlastního vkusu – okyselte citronem, osolte nebo přidejte křen.

05.

Podávejte s houskovým knedlíkem posypané nasekanou pažitkou a čerstvým strouhaným křenem.

Související témata:

Načítám