Hlavní obsah

Křenová omáčka, která má říz

Hodnocení:
(70)
Foto: Jakub Jurdič
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Jemný smetanový základ je stavebním kamenem mnoha omáček. Jako od babičky jsme si pro vás dnes připravili jednu s nejzákladnějších variant – poctivou pikantní křenovku!

Ingredience pro:
4 porce
  • 1 l mléka
  • 200 g smetany na vaření 12%
  • 50 g másla
  • 1 hrst polohrubé mouky
  • 15 cm čerstvého křenu
  • sůl
  • 500 g uzeného masa
  • 1/2 citronu
  • pažitka
Článek

Postup

Krok 1: Vaření začneme jíškou – v hrnci pomalu nechte rozpustit máslo, které zasypte polohrubou moukou, důkladně promíchejte a chvíli nechte probublávat. Vznikne jemná kašička. Tu pak zalijte mlékem a opět dokonale míchejte, dokud v něm nebudou žádné hrudky.

Krok 2: Nechte provařit a vsypte křen nastrouhaný najemno. Nalijte do toho smetanou a nechte zvolna bublat aspoň 10 minut. Pokud by vám omáčka přišla málo hustá, můžete ji znovu zahustit jíškou.

Foto: Jakub Jurdič

Krok 3: Zatímco omáčka probublává, v jiném hrnci dejte do vroucí vody povařit uzenou krkovičku. Kdybyste dali krkovici do studené vody, maso by ztratilo šťávu a chuť. Vařte asi 5 minut.

Krok 4: Nakonec omáčku dochuťte podle vlastního vkusu – okyselte citronem, osolte nebo přidejte křen.

Krok 5: Podávejte s houskovým knedlíkem posypané nasekanou pažitkou a čerstvým strouhaným křenem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek