Hlavní obsah

Křenová terapie: Lék na zimní neduhy i pro krásnou pleť

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakládačkám dodá říz a na jeho štiplavost se spolehla i šíleně smutná princezna. Vy si můžete být jisti, že když podlehnete jeho tajům, odvděčí se vám královsky. Ostatně od středověku patřil křen mezi nejčastěji doporučované medicíny babek kořenářek.

Článek

Křen selský je příbuzný ředkvičky i hořčice a využívá se jak jeho nadzemní část (tedy listy), tak především bílý kořen. Je levný, ovšem při koupi si dejte pozor, aby neměl zelené skvrny, a vybírejte tenčí, mladší kořeny. Ve spodní části ledničky vydrží i několik týdnů a nastrouhaný se dá mrazit.

Osvědčená zimní medicína

Vysoký obsah vitaminu C řadí křen mezi výborné zbraně proti nastuzení – využijte ho k odkašlávání i při zánětu dýchacích cest. Nevadí-li vám jeho štiplavost, nastrouhejte tři lžíce křenu a spojte je se šťávou z celého citronu. Uložte do lednice a pojídejte lžičku třikrát denně. Vždy ráno připravte čerstvou dávku a tuhle kúru si dopřejte tři dny po sobě. Nejste-li tak „otrlí“ nebo chcete křen podávat dětem, nahraďte citron dvěma lžícemi medu a podávejte jen vzniklou šťávu.

Míváte problém s hlasivkami? Smíchejte tři lžíce nastrouhaného křenu, jedno syrové vajíčko a dvě lžíce medu. Pokud to zvládnete, povalujte směs lehce v ústech nebo konzumujte po lžících průběžně celý den.

Foto: Profimedia.cz

Kořen křenu koupíte všude, bude vás stát sotva dvacku a v lednici vydrží několik týdnůFoto: Profimedia.cz

Léčí bolesti břicha i kloubů

Štiplavost a říz se využívají i v trávicím traktu – především pro „vymlácení“ všemožných patogenů. Nastrouhaný křen s citronem nebo medem zažene průjem, povzbudí k jídlu a pomůže při zkaženém žaludku. V malých dávkách pomáhá i jako podpůrná léčba po onemocnění jater. Křen má močopudný účinek a využívá se při prevenci zánětů močového měchýře.

V létě přijdou ke slovu i křenové listy – přikládají se jako obklady při otocích nebo bolestech sedacího nervu. V oblibě je mají i ti, kdo trpí dnou nebo je tíží problémy s klouby. Ještě účinnější než listy jsou křenové placky. Smíchejte tři díly strouhaného křenu, pět dílů mouky a jeden díl vepřového sádla. Vzniklé těstíčko přiložte na bolavá místa přes noc (omotané starou utěrkou nebo prodyšným šátkem).

Kosmetické využití

Již zmiňovaný vitamin C je kouzelnou formulkou i v kosmetice. Nechte dva týdny odležet směs tří lžic nastrouhaného křenu a deci jablečného octa. Roztok zředěný vodou 1 : 1 se používá jako pleťová voda pro stárnoucí pleť. Je také známo, že antioxidanty v křenu pomáhají regenerovat vlasy a zabraňovat jejich vypadávání. Pro obklad můžete použít výše jmenovanou směs s citronem nebo medem – kašičku vetřete přímo do vlasové pokožky, nechte působit deset minut a normálně smyjte.

Pozor na vedlejší účinky

Ovšem nic se nemá přehánět. Křen obsahuje extrémně dráždivé látky, a proto je nutné vždy před aplikací na kůži zjistit na malé plošce, nevzniká-li podráždění. Vnitřně využívejte služby křenu jen několik dní po sobě a pak si udělejte alespoň týdenní přestávku. Pozor by si měli dát i lidé, kteří trpí žaludečními vředy a zánětlivým onemocněním střev.

Foto: Profimedia.cz

Máte chuť na křenovou omáčku? Zkuste raději zastudena připravenou nebo do smetanového základu nastrouhejte čerstvý křen až úplně nakonec – zachováte tak všechny důležité živinyFoto: Profimedia.cz

Pojďte do kuchyně

Chcete-li spojit příjemné s užitečným, přidejte křen k jídlu. V klasické křenové omáčce s knedlíkem a hovězím je jeho síla oslabena vařením, proto se raději zaměřte na studenou kuchyni. Dříve narození jistě pamatují tradiční předkrm – šunkovou rolku s křenem.

Křen se obecně rád kamarádí s masem. Lahůdkou je takzvaný jablečný křen, kdy se smíchá nastrouhaný křen se stejně upravenými jablky, trochou octa a cukru. Když přidáte ještě kysanou nebo čerstvou smetanu, pak touhle neodolatelnou směsí doslova vyšperkujete jakýkoli zvěřinový pokrm. Ostatně obyčejný ovar nebo klobáska je s křenem také hned jiné kafe. A vyzkoušet můžete i křenový dip s jogurtem, třeba k pečené zelenině či hranolkům.

Sezonní medicínka

Až křenu přijdete na chuť a budete ho chtít mít neustále po ruce, připravte si zavařovačku a do ní dejte 400 gramů strouhaného křenu, čtyři lžičky cukru, lžičku soli, 3,5 deci vody, deci oleje a deci octa. Důkladně zamíchejte, a jestli preferujete hladší strukturu, pomozte si ponorným mixérem. Jako prevenci proti virózám pojídejte každé ráno lžičku. V lednici směs vydrží celou zimu, pokud tedy už v únoru nebudete lžičkou šátrat po dně.

Zajímavé je i spojení křenu s alkoholem. Některé staré herbáře doporučují jako prevenci proti virům každý den ráno nalačno malého panáka křenové vodky (do půl litru alkoholu se na dva až tři týdny naloží větší nastrouhaný kořen křenu). Ovšem dodejme, že chuť je jen pro silné povahy. Trochu příjemnější je křenové víno (postup výroby se stejný, jen vodku nahradíte červeným vínem a uložíte v lednici).

Znáte jiné křenové recepty? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám